Málnatorta
Hozzávalók
Csatos tortaformához (26 cm Ø):
Tésztához:
Töltelékhez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A lágy vajat vagy margarint egy keverőtálban, konyhai robotgéppel (habverő) simára keverjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot és a sót, amíg kötött masszát nem kapunk. A tojásokat egyesével, a legmagasabb fokozaton, fél-fél perc alatt hozzákeverjük. A lisztet a sütőporral összekeverjük, és röviden, közepes fokozaton hozzákeverjük. A tésztát az előkészített formába simítjuk, majd a formát a sütő középső részében lévő rácsra tesszük, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 20-22 perc
Kérjük, vegye figyelmembe saját sütője tulajdonságait!
A forma szélét meglazítjuk és eltávolítjuk. A tortalapot sütőpapírral fedett sütőrácsra borítjuk, a forma alját eltávolítjuk, és a süteményt hagyjuk kihűlni. Ezután a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla, a tortalapot visszafordítjuk, és vízszintesen kettévágjuk. Az alsó tortalapot egy tortatálra tesszük, és tortagyűrűt helyezünk köré.
Töltelék:
A málnát szemezzük, majd 400 grammot pürésítünk belőle. A málnapürét a cukorral, a vanillincukorral és a citromlével összekeverjük. A hideg habtejszínt a zselatin fix-szel keményre felverjük. Két púpozott evőkanál tejszínhabot csillagcsővel vagy sima kerek csővel ellátott habzsákba kanalazunk, és hűtőbe helyezve félretesszük a díszítéshez.
A többi tejszínhabot a málnapüréhez forgatjuk. A krém 1/3 részét az alsó tortalapon elkenjük, majd megszórjuk a maradék málnával, és óvatosan belenyomkodjuk. A többi krém felét elsimítjuk rajta, majd rátesszük a felső tortalapot, és finoman rányomkodjuk. Megkenjük a maradék krémmel, majd a málnatortát legalább 3 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
A málnát szemezzük. A tortagyűrűt a torta körül meglazítjuk és eltávolítjuk. A málnaszemekkel kör alakban kirakjuk a tortát, majd a félretett tejszínhabból kis halmokat nyomunk rá. Végül mini dekorvirágokkal díszítjük, és rögtön tálaljuk.
Tippek:
A tortalap előző nap megsüthető, illetve fagyasztható.
A krémhez fagyasztott málnát is használhatunk. Ehhez 400 g málnát kiolvasztunk és pürésítünk, majd felhasználásával elkészítjük a krémet. A krém 1/3 részét az alsó tortalapon elkenjük, 150 g fagyasztott málnaszemet (kiolvasztás nélkül) elosztunk rajta, ezután a receptben leírtak szerint folytatjuk a torta elkészítését.
Málnatorta
Hozzávalók
kb. 16 szelet elkészítéséhez
Csatos tortaformához (26 cm Ø):
Tésztához:
Töltelékhez:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A lágy vajat vagy margarint egy keverőtálban, konyhai robotgéppel (habverő) simára keverjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot és a sót, amíg kötött masszát nem kapunk. A tojásokat egyesével, a legmagasabb fokozaton, fél-fél perc alatt hozzákeverjük. A lisztet a sütőporral összekeverjük, és röviden, közepes fokozaton hozzákeverjük. A tésztát az előkészített formába simítjuk, majd a formát a sütő középső részében lévő rácsra tesszük, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 20-22 perc
Kérjük, vegye figyelmembe saját sütője tulajdonságait!
A forma szélét meglazítjuk és eltávolítjuk. A tortalapot sütőpapírral fedett sütőrácsra borítjuk, a forma alját eltávolítjuk, és a süteményt hagyjuk kihűlni. Ezután a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla, a tortalapot visszafordítjuk, és vízszintesen kettévágjuk. Az alsó tortalapot egy tortatálra tesszük, és tortagyűrűt helyezünk köré.
Töltelék:
A málnát szemezzük, majd 400 grammot pürésítünk belőle. A málnapürét a cukorral, a vanillincukorral és a citromlével összekeverjük. A hideg habtejszínt a zselatin fix-szel keményre felverjük. Két púpozott evőkanál tejszínhabot csillagcsővel vagy sima kerek csővel ellátott habzsákba kanalazunk, és hűtőbe helyezve félretesszük a díszítéshez.
A többi tejszínhabot a málnapüréhez forgatjuk. A krém 1/3 részét az alsó tortalapon elkenjük, majd megszórjuk a maradék málnával, és óvatosan belenyomkodjuk. A többi krém felét elsimítjuk rajta, majd rátesszük a felső tortalapot, és finoman rányomkodjuk. Megkenjük a maradék krémmel, majd a málnatortát legalább 3 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
A málnát szemezzük. A tortagyűrűt a torta körül meglazítjuk és eltávolítjuk. A málnaszemekkel kör alakban kirakjuk a tortát, majd a félretett tejszínhabból kis halmokat nyomunk rá. Végül mini dekorvirágokkal díszítjük, és rögtön tálaljuk.
Tippek:
A tortalap előző nap megsüthető, illetve fagyasztható.
A krémhez fagyasztott málnát is használhatunk. Ehhez 400 g málnát kiolvasztunk és pürésítünk, majd felhasználásával elkészítjük a krémet. A krém 1/3 részét az alsó tortalapon elkenjük, 150 g fagyasztott málnaszemet (kiolvasztás nélkül) elosztunk rajta, ezután a receptben leírtak szerint folytatjuk a torta elkészítését.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?