Teasütik forró tea mellé
2020. december 09.Nincs is jobb a hideg estéken, mint bekuckózni a puha pléd alá egy jó könyv és egy bögre forró tea társaságában. Hogy az élmény teljes legyen, adjunk még az idilli képhez pár finom teasütit is! A sütögetéshez mutatunk most ötleteket.
Az apró finomságok a hétköznapok igazi megédesítői
Változatosak, gyorsan elkészülnek, száraz, hűvös helyen, jól záródó dobozban pedig sokáig elállnak. Fogyaszthatjuk tea vagy kávé mellé, tízóraira vagy uzsonnára, és akkor is jó szolgálatot tesznek, ha váratlan vendégek érkeznek hozzánk. Azaz számos jó indokunk van arra, hogy töltsük fel a sütis dobozt!
A teasüti egyenlő a linzerrel?
Nem feltétlenül, ezért inkább fogalmazzunk úgy, hogy az egyik legnépszerűbb teasütemény típus valóban a linzer. Az omlós tészta alapreceptjét érdemes megjegyezni, hiszen számos módon variálható. Kedvünkre ízesíthetjük a tésztát például kakaóporral, citromhéjjal, vaníliával, de a kész kekszeket meg is tölthetjük lekvárral, lemon curddel (főzött citromkrémmel), mogyorókrémmel, vagy ki is márthatjuk olvasztott csokival. Jól szaggatható tészta, ezért a legkacifántosabb kiszúróformákkal is nekiláthatunk a szaggatásnak, a siker garantált.
Ha vendégeket várunk, az ízeken túl tényleg érdemes a teasüteményünk külsejére is figyelmet fordítani. Mennyire ötletes például egy teafilter alakú süti teához! Persze ha vendégségről van szó, az sem mindegy, hogy mit fogyaszt – vagyis egészen pontosan: mit nem fogyaszt – a meghívott.
Vegán változatban is készülhet
Szerencsére aprósütemények esetén viszonylag könnyen helyettesíthető egy-egy alapanyag, így nyugodtan készíthetünk vegán linzert vagy vegán vaníliás kiflit. A liszteket szintén jól variálhatjuk, a kekszek tésztájába nyugodtan mehet teljes kiőrlésű tönkölyliszt, és zabpehelyből is készíthetünk aprósütit. Sőt! Akár teljesen elhagyhatjuk a lisztféleségeket, az olasz amaretti például mandulából készül, így a gluténérzékenyek is bátran megkóstolhatják.
A tönkölykeksz említése után épp itt az ideje szót ejteni a klasszikus amerikai típusú kekszekről, azaz a cookie-król, hiszen ezek szintén tipikus teasütik. A cookie-k tésztájában az a legjobb, hogy szinte „bármit” hozzájuk gyúrhatunk: apróra vágott csokit, aszalt gyümölcsöket, magvakat, díszíthetjük cukorkákkal. Állhatnak sima búzalisztből, teljes kiőrlésű lisztből, de zabpelyhet is felhasználhatunk a tésztájukhoz. Az elkészítésük roppant egyszerű: csak összegyúrjuk, a tésztából gombócokat formázunk, tenyerünkben ellapítjuk, aztán már mehetnek is a kis korongok a sütőbe.
Töltsük fel a süteményes dobozt!
Cikkünkben már szót ejtettünk Olaszországról, képzeletben utazzunk vissza oda még egyszer! Az olaszok valamennyi étkezésnek megadják a módját. Klasszikus tea és kávé (illetve desszertbor) mellé kínált süteményük a cantuccini. Az apró, ropogós falatkák italba mártva a legfinomabbak. Aki rendszeresen süt, az pontosan tudja, hogy a tojásfehérjék hajlamosak „észrevétlenül” felszaporodni a hűtőszekrényben. Számukra jó hír, hogy a megmaradt fehérjék is átalakulhatnak teasüteménnyé, az apró falatkák szuperül fognak mutatni a süteményes dobozban.
Ötórai tea nem csak az angoloknak jár! Tárazzunk be a kedvenc teánkból, és süssünk egy-két finom teasütit mellé!
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.