Mi mindent készíthetünk égetett tésztából?
2022. március 09.Alig múlt el a farsang, még friss az élmény, ezért a kérdés hallatán biztosan sokan egyből rávágják: hát persze, hogy fánkot! De ennél többet tud az égetett tészta, nézzük is, milyen sütiket alkothatunk belőle!
A klasszikus égetett (forrázott) tészta igazán sokoldalú. Népszerűségét nemcsak változatos felhasználási módjainak, hanem annak is köszönheti, hogy egyszerű, hétköznapi hozzávalókból áll, könnyen elkészíthető, és mivel az alaptészta semleges ízű, édes és sós süteményekhez egyaránt bevethetjük. A tésztából süthetünk egészen pici labdacsokat, nagyobb fánkokat, sőt akár lapokat is tortákhoz.
Képviselőfánk, churros és profiterol, mi a közös bennük?
A legismertebb égetett tésztás recept talán a képviselőfánk. A szépen felpuffadó, üregesre sült fánkok remekül tölthetők, például vaníliakrémmel és tejszínhabbal, vagy akár sós ízekre hangolva sajtkrémmel. Egyébként az égetett tésztás fánk külföldön is népszerű. Gondoljunk csak a mókás „kukacokra”, vagyis a spanyol churros-ra (ennek magyar megfelelője a tolófánk)! A tésztát a csillagcsővel ellátott habzsákból közvetlenül a felmelegített olajba nyomják, Spanyolországban legtöbbször csokiszószba mártogatják. Hasonlóan a képviselőfánkhoz, sütőben készülnek az apró, üreges olasz fánkocskák, azaz a profiterol. Ezt is megtöltik krémmel (vaníliással, tejszínessel, kávéssal), sőt hogy teljes legyen az élvezet, még meg is locsolják valamilyen öntettel, legtöbbször csokoládészósszal.
A sokszínű ekler fánk
A franciák szintén szeretik az égetett tésztát, a kúp formájú, karamell szálakkal körbevont fánktorony, a croquembouche, valamint a hosszúkás, töltött és általában mázzal bevont fánk, az ekler is ebből készül. Lehet vaníliás, kávés, csokoládés, málnás, készíthetjük befőttekkel vagy gyümölcsös krémmel, mázzal. Az elnevezése is beszédes: a francia „éclair” szó villámlást jelent, és az egyik legismertebb nézet szerint azért hívják így, mert „mint a villám, olyan gyorsan elfogy” a kívül roppanós, belül puha, lágy krémmel töltött édesség.
És bár idáig csak a töltelékek és a mázak, bevonatok sokféleségéről esett szó, tegyük hozzá, hogy még a tésztát is variálhatjuk, hozzákeverhetünk citrushéjakat vagy akár egész mákszemeket, ez utóbbi nagyon mutatóssá teszi a kész süteményt.
Mi minden készülhet még égetett tésztából a fánkon kívül?
Például sós rágcsálnivaló, aminek a tésztájába fűszereket, apróra vágott olajos magvakat és reszelt sajtot is beledolgozhatunk. Különféle mártogatósokkal tálalva szuper nasi a családi társasjátékpartihoz.
Krémes tortákhoz is választhatunk égetett tésztát. A hagyományosan elkészített alaptészta ezúttal viszont nem habzsákba fog kerülni, hanem egyszerűen elkenjük egy sütőpapíron négyzet, kör vagy téglalap formára igazítva, majd a kész lapokat tetszőleges krémekkel töltjük meg. Az égetett tésztás torták díszítése szinte adja magát: tehetünk a tetejükre ugyanebből a tésztából készült cikkeket (így hasonlít majd a küllemük a dobostortára), vagy süthetünk apró, profiterol méretű fánkocskákat, amiket megtölthetünk a tortához használt krémmel.
Végül pedig ne feledjük el azt sem, hogy az égetett tésztát más alaptésztákkal is kombinálhatjuk. Például egy gyúrt tészta alapra nyomhatunk égetett tészta csíkokat, majd miután együtt készre sült a kétféle tészta, megtölthetjük a csíkok közötti réseket tetszőleges krémmel. Vagy a kinyújtott kelt tésztán elkenhetjük az égetett tésztát, ezt feltekerve, csiga formákra vágva, olajban kisütve rendhagyó fánkot kapunk
Itt az idő, hogy összeállítsuk az égetett tésztánkat! De vajon mi lesz az első, amit készítünk belőle?
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.