Könnyű desszertek tavaszra
2021. április 16.A nagy húsvéti eszem-iszom után jól esnek a könnyedebb édességek. Szerencsére ilyenkor már melegszik az idő, és eleve nem kívánjuk a nehéz ételeket.
Ráadásul érkeznek a piacra az első láda pirosló, édes eprek, mi pedig könnyedén összedobhatunk egy-egy ízekben gazdag, ámde kalóriákban szegény(ebb) desszertet. Lássuk, mi minden kell egy igazán habkönnyű finomsághoz!
Tippek cukor helyett
Ha alacsonyabb kalóriájú édességben gondolkozunk, az első és legfontosabb az édesítés kérdése. A hagyományos cukrot próbáljuk kiiktatni, helyette jöhet az eritrit, a nyírfacukor, a juhar- és agavészirup vagy a kókuszvirágcukor. Sőt, némi diabetikus lekvár sem elvetendő, főleg ha kisebb mennyiségben használjuk, például zabgolyókhoz kötőanyagként.
Magukat a felhasznált alapanyagokat úgy is összeválogathatjuk, hogy minél édesebbek legyenek. Jó választás az érett eper, málna, áfonya, hasonlóan természetesen édesít a kókuszreszelék. És el ne felejtsük a banánt, ami az egyik legklasszabb, édesítésre és krémesítésre egyaránt alkalmas, egész évben kapható gyümölcs. Tökéletes például amerikai palacsinták tésztájába vagy házi müzliszeletbe.
Túró
A túró az egyik jolly joker, ha kevés kalóriával szeretnénk megúszni a délutáni édességet. Vásároljunk zsírszegény verziót, felhasználhatjuk sütőben sült és sütés nélküli édességekhez. Például készíthetünk palacsintát (a liszt kb. felét lecserélhetjük teljes kiőrlésű liszttre, hogy még tudatosabb legyen a desszertünk), amit megtölthetünk citromos túrókrémmel. Aztán a túró arra is tökéletes, hogy kis golyókat formázzunk belőle, ha kókuszreszelékkel keverjük össze, jól formázható keveréket fogunk kapni. Meg is tölthetjük, például nyers vagy párolt gyümölcsökkel. Tavasszal mi legszívesebben epret rejtünk a golyócskák közepébe. És végül, de nem utolsósorban a pohárkrémek egyik legfontosabb összetevője is a túró. Ha maradnánk a kalóriaszegény desszertek vonalán, tejszínhab helyett érdemes egy kevés zsírszegény tejföllel vagy joghurttal kikeverni a krémes állag eléréséhez.
Joghurt
A másik diétás kedvenc a joghurt. Választhatunk zsírszegény natúr joghurtot, például pohárkrémekhez, ha pedig sűrűbb, krémesebb alapanyagra van szükségünk, a natúr görög joghurt lesz a jó döntés. Ez utóbbit javasoljuk zselatinnal készített sütés nélküli, hűtőben dermesztett édességekhez, tortákhoz, süteménykrémekhez. Ha pedig gyümölcsjoghurtra vagy gyümölcsjoghurtos süteményre vágyunk, a legjobb, ha mi magunk adunk gyümölcsöt a natúr verzióhoz, így biztosan megspórolhatjuk a feleslegesen sok hozzáadott cukrot.
Túró, joghurt, gyümölcsök, kevés teljes kiőrlésű liszt, zabpehely és megfelelő édesítés – ennyi a titka tavasszal a könnyű, diétásabb desszerteknek.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.