Forró italok baráti összejövetelekhez
2019. január 03.Az ünnepek után, a hosszú, szürke, hideg, téli délutánokban első ránézésre nem sok szerethető van - de próbáljuk meg újraértelmezni ezt a kevésbé lenyűgöző időszakot és vezessünk be új szokásokat!
Ha hosszú és hideg télről beszélünk, akkor ebben az északi országok egész biztosan élen járnak. A magyarországi tél csak kispályás bemelegítés az igazi nagy hidegekhez képest. Nem csoda hát, ha az északi népek - más választásuk híján - megtanulták megszeretni ezt az időszakot, és a javukra fordították a zordnak tűnő körülményeket.
Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a dánok a világon a legboldogobbak. Ez pedig vélhetően nem az éghajlati adottságokon múlik.
Forró italok hideg, téli estékre
A koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója többéves munkája során arra jutott, hogy a titok nem más, mint a “hygge”, mellyel egyre többet foglalkoznak világszerte. Ezt a kifejezést fordították már a meghittség művészetének, a lélek otthonosságának és a megnyugtató környezet élvezetének is.
A hygge egyik fontos eleme a közösen eltöltött, kellemes idő. Nagy társasjáték-partik, családi beszélgetések, kötetlen közös programok jellemzik. Egy közös összejövetel apropója pedig lehet egy finom, forró ital, ami köré odagyűlhetünk, ami szervezőerőként működtetheti az estét.
Választhatunk grogot, puncsot, és különböző egzotikus italokat, egészen biztosan egy helyre tudjuk vele terelni a számunkra kedves embereket.
Ha forró italban gondolkodunk, hiába múltak már el az ünnepek, egy klasszikus tojáslikőr alapú punccsal nem lőhetünk mellé, a kicsiknek pedig finom forró csokit is szervírozhatunk.
Fűszerekkel bolondítva
Ha pedig a kicsiknél is maradnánk a gyümölcsös vonalnál, a gyümölcsleveken is csavarhatunk egyet és kínálhatjuk melegen, fűszerekkel megbolondítva.
Harry Potter rajongóknak pedig igazi különlegesség lehet, ha vajsör-estet tartunk. Ezt a nyalánkságot a gyerekek is bátran fogyaszthatják, hiszen nevével ellentétben nincs benne alkohol.
A forralt bor is a nagy klasszikusok közé tartozik, akár vörös- akár fehérborból készítjük el a kedvenc, téli fűszereinkkel.
A forró italok remek apropót kínálhatnak arra, hogy összehívjuk barátainkat és együtt vészeljük át az év legszürkébb napjait.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.