Egy kis almatörténet
2018. szeptember 19.Napi egy alma az orvost távol tartja! - vélhetően ezt a mondatot már a legtöbben hallották. De vajon azt is tudjuk, hogy az alma története egészen a kőkorszakig nyúlik vissza?
Már a kőkorszakban is ismerték?
Igen, igen, az Európában élő kőkorszaki szakik is ismerték már ezt a gyümölcsöt. Az alma, ahhoz képest, hogy gyümölcs, kiemelkedő karriertörténetet tudhat magáénak.
A mai napig az egyik legmeghatározóbb és legismertebb gyümölcsünk, nem hiába termesztették már a görögök és a rómaiak is. De földrajzilag távolabb sem volt ismeretlen ez a gömbölydedségében tökéletes gyümölcs. Indiában például az emésztési gondokat orvosolták vele, Kínában az almafa kérgével próbálták gyógyítani a cukorbetegséget, de a vikingek sem vetették meg ezt a népszerű gyümölcsöt. Talán már többen találkoztak a vasszögekkel megtűzdelt almával, melynek fogyasztása egyes helyeken még ma is a vaspótlást szolgálja.
Az alma kultúrtörténete szintén gazdag.
Évának a Paradicsomban maga volt a tiltott gyümölcs - nem is tudott ellenállni neki -, a trójai háború is végső soron egy alma miatt robban ki. Ha a viszály istennőjét, Erist is meghívták volna egy lakodalomba, bizonyára nem vesznek össze az istennők azon az aranyalmán, amit közéjük gurított a következő felirattal: “A legszebbnek”, és amely gesztus hatására lavinaként beindultak az események a görög mitológiában.
Meglepő tény, hogy a Halloween eredete is valójában egy “alma ünnepre” vezethető vissza, amit a kelták a rómaiaktól vettek át.
Svájc történelmében is fontos szerep jutott egy almának
Tell Vilmos a saját fia fejéről nyilazta le a népszerű gyümölcsöt, egy pillanatig meghajolva egy zsarnok akarata előtt. Miután fia fején pontos lövéssel találta el az almát, ugyanilyen pontos lövéssel terítette le az eset másnapján a zsarnokot is, és ezzel az eseménnyel el is indult a svájciak szabadságért vívott harca.
Amerikában is hatalmas kultusza van az almának. A világ egyik legnagyobb városa sem véletlenül kapta a nevét erről a gyümölcsről, bár az elnevezés eredetével kapcsolatban nem lehet biztosat tudni, egyes elméletek szerint már egy 1909-ben megjelent regényben is feltűnik az alma, mint New York szimbóluma.
Jól variálható déli gyümölcsökkel
Itthon elsősorban a süteményekben találkozhatunk vele, és bár mind az almás pite, mind az almatorta kiváló nyalánkság, érdemes az almára akár édesítőszerként is gondolni. Így bizonyos tésztáknál elkerülhetjük a túlzott hozzáadott cukormennyiséget is, amivel csak jót tehetünk a szervezetünknek.
Ha szereted a déli gyümölcsöket és a lekvárt, akkor mindenképp érdemes kipróbálni egy különleges variációt, melyben ananásszal és banánnal keveredik az alma íze.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.