Édes sütik második fogásnak

Nálunk Magyarországon nagyon népszerűek a tartalmas levesek. Lehet sűrű babgulyás, húsleves vagy raguleves, ezek után második fogásként gyakran tálalunk „ebédsütiket”, azaz édes főételeket.

Ezek az ételek igazából desszertek, tehát nyugodtan elkészíthetjük délutánra is, ám mivel laktatóak, kiadósak, sokszor követik ebédkor a levest.

Az egyik klasszikus kategória a burgonya alapú tészta.

A főtt, áttört burgonyát tojással, liszttel (és egy kevés zsiradékkal) összedolgozzuk, majd tetszőlegesen formázzuk, töltjük. Ha kis hengereket sodrunk belőle, kész is a nudli, ha kinyújtjuk, majd szilvával vagy barackkal töltjük, gombócot készítettünk. Ha pedig két kinyújtott, lapos tésztadarabot töltünk meg lekvárral vagy például édes túróval, megvan a derelyénk.

Lássunk néhány ötletet, mi is készülhet burgonyás tésztából!

Ezeknél a tésztáknál nem mindegy, hogy milyen burgonyát használunk. Válasszunk lisztes fajtát, azaz porhanyósabb állagú, könnyen pürésíthető fajtát. Még melegen törjük össze, majd miután kihűlt, dolgozzuk össze a tészta többi alapanyagával. A töltött gombócoknál a gyümölcsökbe (a mag helyére) 1-1 szem kockacukrot szoktunk tenni, és persze ízesíthetjük fahéjjal is. Akár nudli, akár derelye, akár gombóc, a töltött, formázott tésztát bő, gyöngyöző vízben főzzük ki. Közben egy kevés zsiradékon zsemlemorzsát pirítunk, és a vízből kivett, jól lecsepegtetett tésztákat beleforgatjuk. Persze pirított zsemlemorzsa helyett darált mákot is választhatunk, vagy például a morzsás gombócot megszórhatjuk fahéjas porcukorral, a nudlit pedig darált, cukrozott dióval.

Gombócot túrós tésztából is készíthetünk, megtölthetjük kajszibarackkal vagy szilvával. A hempergetéshez ugyanúgy választhatunk pirított zsemlemorzsát. Gombócnak gombóc, de lisztes tésztából készülnek a gőzgombócok, búzadarából a Sütőben sült túrógombóc - érdemes kipróbálni ezeket a változatokat is!

A másik örök kedvenc a kelt tészta, felsorolni sem tudjuk, mennyi különböző sütit készíthetünk belőle. 

Vegyük sorra most azokat, amelyek tipikus második fogások!

Ilyen például az aranygaluska. A kis kelt tészta golyókat olvasztott zsiradékba forgatjuk, és cukrozott dióval rétegezzük. Vaníliasodóval a legfinomabb! Hasonlóan klassz második fogás a kelt tésztából készített, (általában) sűrű, sütésálló lekvárral töltött bukta. A lekvárt más töltelékre is cserélhetjük, például almásra.

Tökéletesek lesznek „másodiknak” a rétesek is. Tölthetjük gyümölccsel (válasszunk szezonális gyümölcsöket vagy mirelitet), túróval. Ahogy a töltött, rakott, tepsis palacsinták is kedveltek ebédre, legyen szó hagyományos „tekertről” a kedvenc töltelékünkkel, bécsi túrós palacsintáról vagy palacsintatortáról. Az osztrák recept szerint palacsinta jellegű tésztából készül a Kaiserschmarren, vagyis a császármorzsa is - kis túróval még kiadósabb fogás készülhet belőle.

Végül, de nem utolsósorban említsük még meg a máglyarakást is! Szikkadt péksütemény az alapja, rajta párolt, ízesített alma, baracklekvár és az elmaradhatatlan sült tojásfehérjehab.

Ezek a sütemények nemcsak nagyon finomak, hanem igazán laktatóak is, így valóban ebédre valók! Nálatok melyik készül el holnap?

Miért népszerűek Magyarországon az édes sütik második fogásnak?
Milyen burgonyás tésztákat készíthetek második fogásnak?
Milyen burgonyát használjak burgonyás tésztához?
Hogyan készítsem el a töltött gombócokat?
Milyen kelt tésztás második fogásokat készíthetek?
Mire használhatom a rétestésztát második fogásnak?
Milyen palacsintaféléket készíthetek ebédre?
Mi az a máglyarakás?
Mivel "hempergessem" a gombócokat?
Készíthetek-e más tésztafajtákból is gombócot?

KAPCSOLÓDÓ CiKKEK

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!