Gőzgombócok
Hozzávalók
Elkészítés
Elkészítés:
Melegítsük fel a tejet egy kis lábosban, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Keverjük össze alaposan a lisztet az élesztővel egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket.
Keverjük össze a hozzávalókat konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, míg sima tésztát kapunk. Takarjuk le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Formázás:
Szórjuk meg a tésztát enyhén liszttel, vegyük ki a tálból, és enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át még egyszer röviden. A tésztából formázzunk rudat és vágjuk kb. 8 egyenlő darabra. Lisztezett kézzel formázzunk gombócokat, és tegyük lisztezett deszkára. Hagyjuk a gombócokat meleg helyen újra kelni, amíg láthatóan megnőnek (kb. 15-20 perc).
Főzés:
Egy fazék forró víz fölé egy tiszta konyharuhát feszítsünk ki elég szorosan és a lehető legszélesebbre. A ruhát szorosan kössük meg egy madzaggal. Szórjuk meg liszttel, tegyük rá a gombócokat, és fedőként helyezzünk rá egy hőálló tálat. Megjegyzés: A tál nagyon forró lehet.
Közepes hőfokon kb. 20-25 percig főzzük a gombócokat (az átsült gombócokat egy fapálcikával megszurkáljuk, hogy meggyőződjünk róla, hogy nem ragad rájuk a tészta).
Tippek:
A megfőtt gombócokat villával kissé szurkáljuk(tépkedjük) meg, hogy a gőz távozni tudjon.
A gombócokba főzés előtt egy-egy evőkanál szilvalekvár tehetünk tölteléknek.
Gőzgombócok
Hozzávalók
kb. 4 adag elkészítéséhez
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
Melegítsük fel a tejet egy kis lábosban, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Keverjük össze alaposan a lisztet az élesztővel egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket.
Keverjük össze a hozzávalókat konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, míg sima tésztát kapunk. Takarjuk le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Formázás:
Szórjuk meg a tésztát enyhén liszttel, vegyük ki a tálból, és enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át még egyszer röviden. A tésztából formázzunk rudat és vágjuk kb. 8 egyenlő darabra. Lisztezett kézzel formázzunk gombócokat, és tegyük lisztezett deszkára. Hagyjuk a gombócokat meleg helyen újra kelni, amíg láthatóan megnőnek (kb. 15-20 perc).
Főzés:
Egy fazék forró víz fölé egy tiszta konyharuhát feszítsünk ki elég szorosan és a lehető legszélesebbre. A ruhát szorosan kössük meg egy madzaggal. Szórjuk meg liszttel, tegyük rá a gombócokat, és fedőként helyezzünk rá egy hőálló tálat. Megjegyzés: A tál nagyon forró lehet.
Közepes hőfokon kb. 20-25 percig főzzük a gombócokat (az átsült gombócokat egy fapálcikával megszurkáljuk, hogy meggyőződjünk róla, hogy nem ragad rájuk a tészta).
Tippek:
A megfőtt gombócokat villával kissé szurkáljuk(tépkedjük) meg, hogy a gőz távozni tudjon.
A gombócokba főzés előtt egy-egy evőkanál szilvalekvár tehetünk tölteléknek.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?