Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Gőzgombócok

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 4 adag
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 4 adag elkészítéséhez

125 ml tej
50 g vaj vagy margarin
300 g búzaliszt
50 g cukor
½ teáskanál só
1 darab tojás (M-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
Melegítsük fel a tejet egy kis lábosban, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Keverjük össze alaposan a lisztet az élesztővel egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket.

Keverjük össze a hozzávalókat konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, míg sima tésztát kapunk. Takarjuk le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).

Formázás:
Szórjuk meg a tésztát enyhén liszttel, vegyük ki a tálból, és enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át még egyszer röviden. A tésztából formázzunk rudat és vágjuk kb. 8 egyenlő darabra. Lisztezett kézzel formázzunk gombócokat, és tegyük lisztezett deszkára. Hagyjuk a gombócokat meleg helyen újra kelni, amíg láthatóan megnőnek (kb. 15-20 perc).

Főzés:
Egy fazék forró víz fölé egy tiszta konyharuhát feszítsünk ki elég szorosan és a lehető legszélesebbre. A ruhát szorosan kössük meg egy madzaggal. Szórjuk meg liszttel, tegyük rá a gombócokat, és fedőként helyezzünk rá egy hőálló tálat. Megjegyzés: A tál nagyon forró lehet.

Közepes hőfokon kb. 20-25 percig főzzük a gombócokat (az átsült gombócokat egy fapálcikával megszurkáljuk, hogy meggyőződjünk róla, hogy nem ragad rájuk a tészta).

Tippek:

A gombócokat olvasztott vajjal, fahéjas cukorral, szeletelt, pirított mandulával vagy kompóttal tálaljuk.
A megfőtt gombócokat villával kissé szurkáljuk(tépkedjük) meg, hogy a gőz távozni tudjon.
A gombócokba főzés előtt egy-egy evőkanál szilvalekvár tehetünk tölteléknek.
Gőzgombócok

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!