Gőzgombócok
Hozzávalók
125 ml tej
50 g vaj vagy margarin
300 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
50 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
½ teáskanál só
1 darab tojás (M-es)
Elkészítés
Elkészítés:
Tészta:
Melegítsük fel a tejet egy kis lábosban, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Keverjük össze alaposan a lisztet az élesztővel egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket.
Keverjük össze a hozzávalókat konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, míg sima tésztát kapunk. Takarjuk le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Formázás:
Szórjuk meg a tésztát enyhén liszttel, vegyük ki a tálból, és enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át még egyszer röviden. A tésztából formázzunk rudat és vágjuk kb. 8 egyenlő darabra. Lisztezett kézzel formázzunk gombócokat, és tegyük lisztezett deszkára. Hagyjuk a gombócokat meleg helyen újra kelni, amíg láthatóan megnőnek (kb. 15-20 perc).
Főzés:
Egy fazék forró víz fölé egy tiszta konyharuhát feszítsünk ki elég szorosan és a lehető legszélesebbre. A ruhát szorosan kössük meg egy madzaggal. Szórjuk meg liszttel, tegyük rá a gombócokat, és fedőként helyezzünk rá egy hőálló tálat. Megjegyzés: A tál nagyon forró lehet.
Közepes hőfokon kb. 20-25 percig főzzük a gombócokat (az átsült gombócokat egy fapálcikával megszurkáljuk, hogy meggyőződjünk róla, hogy nem ragad rájuk a tészta).
Melegítsük fel a tejet egy kis lábosban, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Keverjük össze alaposan a lisztet az élesztővel egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket.
Keverjük össze a hozzávalókat konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, míg sima tésztát kapunk. Takarjuk le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Formázás:
Szórjuk meg a tésztát enyhén liszttel, vegyük ki a tálból, és enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át még egyszer röviden. A tésztából formázzunk rudat és vágjuk kb. 8 egyenlő darabra. Lisztezett kézzel formázzunk gombócokat, és tegyük lisztezett deszkára. Hagyjuk a gombócokat meleg helyen újra kelni, amíg láthatóan megnőnek (kb. 15-20 perc).
Főzés:
Egy fazék forró víz fölé egy tiszta konyharuhát feszítsünk ki elég szorosan és a lehető legszélesebbre. A ruhát szorosan kössük meg egy madzaggal. Szórjuk meg liszttel, tegyük rá a gombócokat, és fedőként helyezzünk rá egy hőálló tálat. Megjegyzés: A tál nagyon forró lehet.
Közepes hőfokon kb. 20-25 percig főzzük a gombócokat (az átsült gombócokat egy fapálcikával megszurkáljuk, hogy meggyőződjünk róla, hogy nem ragad rájuk a tészta).
Tippek:
A gombócokat olvasztott vajjal, fahéjas cukorral, szeletelt, pirított mandulával vagy kompóttal tálaljuk.
A megfőtt gombócokat villával kissé szurkáljuk(tépkedjük) meg, hogy a gőz távozni tudjon.
A gombócokba főzés előtt egy-egy evőkanál szilvalekvár tehetünk tölteléknek.
A megfőtt gombócokat villával kissé szurkáljuk(tépkedjük) meg, hogy a gőz távozni tudjon.
A gombócokba főzés előtt egy-egy evőkanál szilvalekvár tehetünk tölteléknek.
Kedvencnek jelölöm
Gőzgombócok
Hozzávalók
kb. 4 adag elkészítéséhez
125 ml tej
50 g vaj vagy margarin
300 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
50 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
½ teáskanál só
1 darab tojás (M-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
Tészta:
Melegítsük fel a tejet egy kis lábosban, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Keverjük össze alaposan a lisztet az élesztővel egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket.
Keverjük össze a hozzávalókat konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, míg sima tésztát kapunk. Takarjuk le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Formázás:
Szórjuk meg a tésztát enyhén liszttel, vegyük ki a tálból, és enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át még egyszer röviden. A tésztából formázzunk rudat és vágjuk kb. 8 egyenlő darabra. Lisztezett kézzel formázzunk gombócokat, és tegyük lisztezett deszkára. Hagyjuk a gombócokat meleg helyen újra kelni, amíg láthatóan megnőnek (kb. 15-20 perc).
Főzés:
Egy fazék forró víz fölé egy tiszta konyharuhát feszítsünk ki elég szorosan és a lehető legszélesebbre. A ruhát szorosan kössük meg egy madzaggal. Szórjuk meg liszttel, tegyük rá a gombócokat, és fedőként helyezzünk rá egy hőálló tálat. Megjegyzés: A tál nagyon forró lehet.
Közepes hőfokon kb. 20-25 percig főzzük a gombócokat (az átsült gombócokat egy fapálcikával megszurkáljuk, hogy meggyőződjünk róla, hogy nem ragad rájuk a tészta).
Melegítsük fel a tejet egy kis lábosban, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Keverjük össze alaposan a lisztet az élesztővel egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket.
Keverjük össze a hozzávalókat konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, míg sima tésztát kapunk. Takarjuk le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Formázás:
Szórjuk meg a tésztát enyhén liszttel, vegyük ki a tálból, és enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át még egyszer röviden. A tésztából formázzunk rudat és vágjuk kb. 8 egyenlő darabra. Lisztezett kézzel formázzunk gombócokat, és tegyük lisztezett deszkára. Hagyjuk a gombócokat meleg helyen újra kelni, amíg láthatóan megnőnek (kb. 15-20 perc).
Főzés:
Egy fazék forró víz fölé egy tiszta konyharuhát feszítsünk ki elég szorosan és a lehető legszélesebbre. A ruhát szorosan kössük meg egy madzaggal. Szórjuk meg liszttel, tegyük rá a gombócokat, és fedőként helyezzünk rá egy hőálló tálat. Megjegyzés: A tál nagyon forró lehet.
Közepes hőfokon kb. 20-25 percig főzzük a gombócokat (az átsült gombócokat egy fapálcikával megszurkáljuk, hogy meggyőződjünk róla, hogy nem ragad rájuk a tészta).
Tippek:
A gombócokat olvasztott vajjal, fahéjas cukorral, szeletelt, pirított mandulával vagy kompóttal tálaljuk.
A megfőtt gombócokat villával kissé szurkáljuk(tépkedjük) meg, hogy a gőz távozni tudjon.
A gombócokba főzés előtt egy-egy evőkanál szilvalekvár tehetünk tölteléknek.
A megfőtt gombócokat villával kissé szurkáljuk(tépkedjük) meg, hogy a gőz távozni tudjon.
A gombócokba főzés előtt egy-egy evőkanál szilvalekvár tehetünk tölteléknek.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?