Gőzgombócok
Hozzávalók
Elkészítés
Elkészítés:
Melegítsük fel a tejet egy kis lábosban, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Keverjük össze alaposan a lisztet az élesztővel egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket.
Keverjük össze a hozzávalókat konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, míg sima tésztát kapunk. Takarjuk le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Formázás:
Szórjuk meg a tésztát enyhén liszttel, vegyük ki a tálból, és enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át még egyszer röviden. A tésztából formázzunk rudat és vágjuk kb. 8 egyenlő darabra. Lisztezett kézzel formázzunk gombócokat, és tegyük lisztezett deszkára. Hagyjuk a gombócokat meleg helyen újra kelni, amíg láthatóan megnőnek (kb. 15-20 perc).
Főzés:
Egy fazék forró víz fölé egy tiszta konyharuhát feszítsünk ki elég szorosan és a lehető legszélesebbre. A ruhát szorosan kössük meg egy madzaggal. Szórjuk meg liszttel, tegyük rá a gombócokat, és fedőként helyezzünk rá egy hőálló tálat. Megjegyzés: A tál nagyon forró lehet.
Közepes hőfokon kb. 20-25 percig főzzük a gombócokat (az átsült gombócokat egy fapálcikával megszurkáljuk, hogy meggyőződjünk róla, hogy nem ragad rájuk a tészta).
Tippek:
A megfőtt gombócokat villával kissé szurkáljuk(tépkedjük) meg, hogy a gőz távozni tudjon.
A gombócokba főzés előtt egy-egy evőkanál szilvalekvár tehetünk tölteléknek.
Gőzgombócok
Hozzávalók
kb. 4 adag elkészítéséhez
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
Melegítsük fel a tejet egy kis lábosban, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Keverjük össze alaposan a lisztet az élesztővel egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket.
Keverjük össze a hozzávalókat konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, míg sima tésztát kapunk. Takarjuk le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Formázás:
Szórjuk meg a tésztát enyhén liszttel, vegyük ki a tálból, és enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át még egyszer röviden. A tésztából formázzunk rudat és vágjuk kb. 8 egyenlő darabra. Lisztezett kézzel formázzunk gombócokat, és tegyük lisztezett deszkára. Hagyjuk a gombócokat meleg helyen újra kelni, amíg láthatóan megnőnek (kb. 15-20 perc).
Főzés:
Egy fazék forró víz fölé egy tiszta konyharuhát feszítsünk ki elég szorosan és a lehető legszélesebbre. A ruhát szorosan kössük meg egy madzaggal. Szórjuk meg liszttel, tegyük rá a gombócokat, és fedőként helyezzünk rá egy hőálló tálat. Megjegyzés: A tál nagyon forró lehet.
Közepes hőfokon kb. 20-25 percig főzzük a gombócokat (az átsült gombócokat egy fapálcikával megszurkáljuk, hogy meggyőződjünk róla, hogy nem ragad rájuk a tészta).
Tippek:
A megfőtt gombócokat villával kissé szurkáljuk(tépkedjük) meg, hogy a gőz távozni tudjon.
A gombócokba főzés előtt egy-egy evőkanál szilvalekvár tehetünk tölteléknek.
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?