Az ezerarcú leveles tészta
2019. február 20.A leveles tészta mindig jó választás, akár édes, akár sós finomságot szeretnénk készíteni.
Finomságok leveles tésztából
A leveles tészta az egyik legsokoldalúbban felhasználható alapanyag. Bár otthon is elkészíthető, de megéri belőle boltit venni, mert így jóval hamarabb elkészül a végeredmény, ami lehet a gyerekeknek uzsonna az iskolába, gyors vacsora, vagy vendégváró falatka is.
Ha a kicsiknek készítünk tízórait, arra figyeljünk, hogy a töltelék ne legyen nagyon folyós “maszatolós”, mert azt a gyerekek nehezen tudják kezelni, mi pedig majd a mosásnál bosszakondhatunk. Egy virslis roló, vagy virslis virág például tökéletes és univerzális választás lehet. Ha húsos verziót szeretnénk készíteni, virsli helyett használhatunk szalámit is, ha pedig darált hússal töltjük meg a tésztát, akár még könnyű ebédet is varázsolhatunk az asztalra.
Zöldségekkel, gyümölcsökkel variálva
Kicsit feldobhatjuk vele a vacsorát, könnyen és gyorsan, küldhetjük tízóraira a nagyobb gyerekeknek a suliba és vihetjük magunkkal kis dobozkában a játszótérre az aprónépnek. A leveles tészták abban is jó barátaink lehetnek, hogy a kicsiknek minél több formában tudjuk kínálni a zöldségeket, gyümölcsöket.
Egy spenótos-túrós kis háromszöget például könnyen magunkkal vihetünk a napi sétánkra, és megkínálhatjuk vele az ízekkel épp ismerkedő totyogókat. Lehet, hogy nagyobb sikere lesz, mint elsőre a klasszikus főzeléknek és kisebb ellenállásba ütközünk. Így később a zöldségek egyéb formáit is könnyebben fogadják a kicsik.
Édes változatok
A leveles tészta édes variációi is igen sokoldalúak. A vendégeket akár mutatós kompozíciókkal is elkápráztathajuk. Az almás rózsasütemény habkönnyű finomság, isteni gyümölccsel, csodás formában.
Azonban a leveles tészták kiváló “csomagolói” a házi lekvároknak, melyekkel könnyebben át tudjuk vészelni azt az időszakot, míg ismét megjelennek a friss gyümölcsök a zöldségesek polcain.
Korábban írtunk már a pohárkrém készítés trükkjeiről is, mely írásunkból kiderült, az igazán jó pohárkrémnek biztosan van egy olyan összetevője, ami roppanós. Ezt a funkciót a finom, ropogósra sütött leveles tészta is be tudja tölteni, érdemes ezt a megoldást is kipróbálni.
Kapcsolódó cikkek
Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc
Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?