3+1 klasszikus uzsonna
2018. október 03.Vajon mi lehet az a csokoládés tekerge? És mikor igazán finom a túros batyu? Nagy klasszikusok egy csokorban.
Mit is készítsünk uzsonnára a lurkóknak? Ebben segítünk mai összeállításunkban. Akár az őszi szünet utolsó napjaiban otthonra, vagy iskolába is elvihető uzsonna receptekkel készültünk.
Házi készítésű uzsonna
Az egyik ilyen alap klasszikus, kétségtelenül a gyerekek egyik letaszíthatatlan kedvence: a kakaós csiga. Persze vélhetően lehet kapni az iskolai büfében is, vagy a metróaluljáróban, de nem biztos, hogy a legideálisabb hozzávalókkal készülnek, ami jócskán érezhető a minőségen is.
Csigák, a töltelékek sokaságával
A szerencse viszont az, hogy a kakaós csiga otthon is elkészíthető. És ami a jó hír, hogy előre is dolgozhatunk, és az elkészült csigákat le is fagyaszthatjuk. Így ha a reggel rohanásba torkollna, nem kell sokat gondolkodni, előkaphatjuk a fagyasztóból a kész csigákat.
A csokoládés tekerge, azaz a kakaós csiga átalában leveles tésztából készül, de a házilag kelt tészta is jellemző alapanyaga. A tészta csiga alakban tekeredik, közé kakaókrém kerül, tetejét gyakran porcukor díszíti. És akkor igazán finom, ha a közepe felé haladva egyre puhább és krémesebb az állaga. De persze nem csak kakaós csiga létezik, isteni a diós csiga, a fahéjas csiga, a kókuszos csiga, az almás csiga és ha egy kis sósra vágyunk, pl. a bajor tönkölycsiga.
Kihagyhatatlan uzsonnák
A kakaós csiga mellett a másik hatalmas sztár a túrós batyu. Akkor igazán finom, ha szaftos és puha, és a túró sem morzsolódik benne. Érdemes tehát jóféle túrót választanunk, a jó alapanyagok mindig meghálálják a választásunkat.
Ha már a nagy klasszikusoknál tartunk, ne feledkezzünk meg az igazi buktáról sem. Bár mostanában nem jár a szupertrendi sütik élvonalában, igazán ízletes finomság, ami szintén jól passzol az uzsonnás táskába. Ha pedig a közepén igazi házi lekvár van, akkor valószínűleg magasan veri az iskolai büfé kínálatát.
A sós is lehet kedvenc
Hogy ne csak az édesszájúaknak kedvezzünk, készíthetünk sajtos stanglit, sajtos párnát és perecet is. Mely utóbbi keletkezéséről, formájának kialakulásáról számos legenda és anekdota szól. Neve valószínűleg a latin bracellusból ("karkötő") ered. Nem is beszélve az otthon elkészíthető legfinomabb joghurtos zsemlékről, és a kalács finomságú tejes kenyérről.
Ha belefér az időnkbe, esetleg sikerül befűznünk egy lelkes nagymamát, mi is próbáljunk meg házi finomságokat csempészni a kicsik táskájába, hiszen az otthon készült finomságokkal egy iskolai büfé kínálata sem vehet fel a versenyt.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.