Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Túrós batyu

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 16 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 16 darab elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

500 g búzaliszt
80 g vaj vagy margarin
50 g cukor
1 darab tojás (M-es)
250 ml tej
1 csipet só

Töltelékhez:

400 g félzsíros túró
80 g cukor
1 darab tojás (M-es)
kb. 2 evőkanál búzadara

Kenéshez:

1 darab tojás (M-es)

Díszítéshez:

porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A sütőlemezre sütőpapírt helyezünk. A tésztához a tejet megmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy margarint.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet keverőtálba tesszük, és az élesztővel alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Töltelék:
A túrót áttörjük, majd összekeverjük a kétféle cukorral, a citromhéjjal, a tojással és a búzadarával. A tésztát alaposan lisztezett munkafelületen kb. 32x32 cm méretűre kinyújtjuk, és 16 darab egyforma méretű négyzetre vágjuk. Mindegyik négyzet közepére teszünk egy bő evőkanálnyi tölteléket, majd a tészta négy sarkát átlósan egymásra hajtjuk. Hajtogatás közben a sarkokat lekenjük felvert tojással. Hasonlóan elkészítjük a többi batyut is.

A batyukat az előkészített tepsire sorakoztatjuk, tetejüket is lekenjük felvert tojással, és meleg helyen további 10-15 percet kelesztjük. A tepsit a sütő alsó részére toljuk, és a batyukat aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 22-25 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A tepsit rácsra téve hagyjuk kihűlni a batyukat, majd porcukorral megszórva tálaljuk.

Tipp:

A túróhoz hozzákeverhetünk 80 g rumba áztatott mazsolát.
A Túrós batyu receptje 16 darab péksütemény elkészítéséhez elegendő.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
25 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
50 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!