Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Élesztős csomók

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 20 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

20 darab elkészítéséhez

Tepsihez kb. 35x40 cm:

sütőpapír

Élesztős tésztához:

175 ml tej
75 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
75 g cukor
1 csipet só
2 darab tojás (M-es)

Töltelékhez:

150 g mogyorókrém, pl. Nutella®

Kenéshez:

kb. 2 evőkanál tej
jégcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tepsit sütőpapírral béleljük ki. A tésztához melegítsük meg a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint.

Elkészítés:

Tészta:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, és gyúrjuk össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, míg sima tésztát kapunk. Fedjük le az élesztős tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a tészta mérete.

Töltés, formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és egy rudat formázunk belőle. Nyújtsuk ki téglalap alakúra (kb. 45 x 60 cm), majd az egyik felét (45 x 30 cm) kenjük meg mogyorókrémmel.

Hajtsuk rá a tészta másik felét, és enyhén nyomjuk le. Vágjuk a tésztát 20 csíkra (kb. 2 x 30 cm). Sodorjuk kissé meg csíkokat, hogy hosszabbak legyenek.
Óvatosan csomózzuk össze a tésztacsíkokat. Helyezzük az tésztacsomókat az előkészített tepsire, és hagyjuk további kb. 15-20 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Kenés:
A csomók tetejét kenjük le tejjel és szórjuk meg jégcukorral.

Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük a tésztacsomókat aranybarna színűre.

Sütési idő: kb. 12-15 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A megsült süteményt a sütőpapírral együtt húzzuk egy süteményrácsra, majd langyosan már fogyaszthatjuk.

Tipp:

Az élesztős csomók nagyszerűen fagyaszthatóak, kiolvasztás után rövid időre tegyük sütőbe.
Élesztős csomók

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!