Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Élesztős csomók

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 20 darab

Hozzávalók

20 darab elkészítéséhez

Tepsihez kb. 35x40 cm:

sütőpapír

Élesztős tésztához:

175 ml tej
75 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
75 g cukor
1 csipet só
2 darab tojás (M-es)

Töltelékhez:

150 g mogyorókrém, pl. Nutella®

Kenéshez:

kb. 2 evőkanál tej
jégcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tepsit sütőpapírral béleljük ki. A tésztához melegítsük meg a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint.

Elkészítés:

Tészta:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, és gyúrjuk össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, míg sima tésztát kapunk. Fedjük le az élesztős tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a tészta mérete.

Töltés, formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és egy rudat formázunk belőle. Nyújtsuk ki téglalap alakúra (kb. 45 x 60 cm), majd az egyik felét (45 x 30 cm) kenjük meg mogyorókrémmel.

Hajtsuk rá a tészta másik felét, és enyhén nyomjuk le. Vágjuk a tésztát 20 csíkra (kb. 2 x 30 cm). Sodorjuk kissé meg csíkokat, hogy hosszabbak legyenek.
Óvatosan csomózzuk össze a tésztacsíkokat. Helyezzük az tésztacsomókat az előkészített tepsire, és hagyjuk további kb. 15-20 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Kenés:
A csomók tetejét kenjük le tejjel és szórjuk meg jégcukorral.

Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük a tésztacsomókat aranybarna színűre.

Sütési idő: kb. 12-15 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A megsült süteményt a sütőpapírral együtt húzzuk egy süteményrácsra, majd langyosan már fogyaszthatjuk.

Tipp:

Az élesztős csomók nagyszerűen fagyaszthatóak, kiolvasztás után rövid időre tegyük sütőbe.
Élesztős csomók

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

RECEPTAJÁNLÓ

Szükséges idő 20-40 perc között
22 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
31 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptkategóriák

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!