Süssünk ropogós kekszet!
2020. június 24.Több jó okunk van arra, hogy miért érdemes nekilátni egy-két tepsi házi keksz elkészítésének. Amellett, hogy finom sütik, pár darab ízletes házi keksz egy pohár tej vagy gyümölcslé mellé tízóraira vagy uzsonnára is remek éhségűző lehet.
Édes és sós verziók közül egyaránt választhatunk
Számos olyan keksztészta is létezik, amelyet könnyen kiszaggathatunk – ha éppen gyerekekkel sütünk, akár mókás állatka formájúra. A kész kekszeket megtölthetjük, díszíthetjük, a tésztájukba pedig csempészhetünk a kamra maradékaiból, például egy kis adag olajos mag vagy pár kocka étcsoki is gazdagíthatja az ízeket. És végül említsük meg, hogy ezek a nasik igencsak praktikusak, hiszen megfelelően tárolva akár két hétig is eltarthatók. Lássuk részletesebben, miért olyan népszerűek a kekszek!
Alaprecept és fogások kesz készítéséhez
Az első jó hír, hogy a legegyszerűbb kekszek és az omlós tészták, linzerek klasszikus receptje megegyezik. Ha szeretjük a három rész lisztből, 2 rész zsiradékból (vajból vagy margarinból) és 1 rész cukorból álló édes, tojással, tojássárgájával, kakaóporral, fahéjjal, vaníliával dúsítható süteményt, nem csupán pitéket vagy kosárkákat, hanem kekszeket is süthetünk.
Az alapfogások megegyeznek: dolgozzunk hideg zsiradékkal, gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd frissentartó fóliába csomagolva pihentessük a hűtőben. Ezután kedvünkre kiszaggathatjuk. Az amerikai típusú cookie-k tésztája lágyabb, ezekből szaggatás helyett formázzunk gömböket, majd lapítsuk el a sütőpapírral bélelt sütőlemezen.
Dúsítva, ízesítve variálható sütemények
Ha kakaóporral, kókuszreszelékkel, őrölt mandulával, mogyoróval vagy dióval ízesítenénk a keksztésztát, ezek mennyiségét mindig a liszt mennyiségéből vonjuk le. Amennyiben viszont némi darabolt mandulát, netán csokipasztillát adnánk a tésztához, azokat további hozzávalóként vegyük számításba. Kekszeknél nyugodtan gondolkodjunk alternatív alapanyagokban! Gluténmentes táplálkozás esetén a lisztet gluténmentes lisztkeverékkel, mandulaliszttel vagy (fehér) rizsliszttel válthatjuk ki. A cukor nádcukorral vagy eritrittel helyettesíthető, a laktózérzékenyek pedig a zsiradékot növényi margarinra cserélhetik.
Mit adhatunk még a keksztésztához? Ha az előbb már említett durvára tört mogyoróra, dióra, mandulára esik a választásunk, vessünk be egy aprócska trükköt! A magvakat forró, zsiradékmentes serpenyőben rázogatva kissé pirítsuk meg, így sokkal intenzívebb lesz az ízük a kész kekszben. A kakaó, a fahéj és a vanília mellett citrom- és narancshéjat, mézesfűszer-keveréket, szegfűszeget, szegfűborsot vagy kardamommagot is használhatunk. A tésztába keverhetünk aszalt gyümölcsöt, például mazsolát, áfonyát, meggyet vagy csíkokra vágott sárgabarackot, valamint csokipasztillát, vajkaramellát vagy durvára darabolt ét-, tej- és fehércsokit. A tetejükre pedig akár színes cukorka is kerülhet.
Töltsük meg a kekszes dobozt!
Ha tovább variálnánk az egyébként is finom kekszünket, töltsük meg! Két egyforma kekszet vagy egy „tele” és egy formára szaggatott „lyukas” kekszet is megtölthetünk. Sűrűbb lekvárral (például savanykás meggy- és málnalekvárral, karácsonykor narancslekvárral vagy klasszikus szilva- és barackízzel), mogyorókrémmel, dulce de leche töltelékkel (azaz házilag főzött karamellizált tejkrémmel), vagy egyszerűen olvasztott csokoládéval egyaránt ízesíthető. Sőt! Itt a nyár: két omlós keksz közé még fagylalt is kerülhet.
A keksz tápláló tízóraiként vagy uzsonnaként is szolgálhat. Ehhez elég, ha teljes kiőrlésű lisztet, zabpelyhet, zabpehelylisztet, tönkölylisztet használunk, vagy értékes olajos magokkal dúsítjuk a tésztát. Joghurtos, illetve Creme VEGA-val készített mártogatósok mellé tálalva remek kiegészítői lesznek az egészséges kisétkezéseknek.
Azok a bizonyos fémdobozok nemcsak karácsonykor, hanem egész évben remek nassolnivalót biztosítanak a családnak. A legtöbb keksz ugyanis jól záródó dobozban, száraz, hűvös, fénytől óvott helyen akár két hétig is eláll.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.