Pizzatésztából sokfélét!

Dátum 2021. március 03.

Elsőre talán nem is hinnénk, hogy mennyire változatosan elkészíthető a pizza. Persze minden a jó kezdettel indul: szükségünk lesz egy szuper pizzatésztára.

 Az alábbi recept egyszerű, gyorsan elkészíthető

375 g búzaliszt, 1 tasak Dr. Oetker Expressz Élesztő,100-125 ml tej, 1 darab tojás (M-es), 80 g margarin, 1 csapott teáskanál étkezési só.
A lisztet egy keverőtálba tesszük és az expressz élesztővel alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a langyos tej-margarin keverékét, majd az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) kb. 3 perc alatt sima tésztává dagasztjuk.
Amint megvagyunk, már indulhat is a formázás (keleszteni nem szükséges), aztán jöhetnek a feltétek!
Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Feltétek, számos változatban készülhetnek

Készíthetünk egy nagy téglalap vagy kör alakú pizzát, mindkettő klasszikus választás. Nincs más dolgunk, mint a kinyújtott tésztát sodrófa segítségével az előkészített, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezni, aztán jól megpakolni a kedvenc feltétjeinkkel. Az alap lehet paradicsomos, ezt sűrített paradicsomból a legegyszerűbb elkészíteni. Ízesítsük sóval, pici cukorral, mehet bele finomra reszelt fokhagyma és tetszőleges zöldfűszer (frissen, apróra vágva vagy morzsolt, őrölt, szárított formában): bazsalikom, oregánó, kakukkfű, rozmaring. Választhatunk zsályát is, de ebből elég egy egészen kevés, annyira karakteres az íze. Lehet az alapunk tejfölös sóval, borssal, fokhagymával. Közhely vagy sem, de a feltéteknek tényleg csak a fantáziánk szabhat határt. Húsos sonkával, szalámival, kolbásszal, szardíniás, tonhalas, vegetáriánus zöldségekkel, sőt, ha van otthon vegán sajt, a paradicsomos-zöldséges verziót akár vegán módon is megsüthetjük. Megbolondíthatjuk pestóval, aszalt paradicsommal, kecskesajttal, kapribogyókkal. A sok-sok sajtot le ne hagyjuk a tetejéről! Jól olvadó fajtára lesz szükségünk, tradicionálisan mozzarellára, de variálhatjuk reszelt edamival, trappistával, goudával.

Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A pizzatészta nagyon jól formázható

Ezen a ponton említsük meg a focacciát is! Hasonlít a pizzához, de mégsem az, a legnagyobb különbség a sajt hiánya, amíg a pizza elképzelhetetlen sajt nélkül, a focaccia tetejéről elmarad a sajtos réteg. A focaccia hamisítatlan olasz street food, olyan, mint nálunk a kenyérlángos. Készítik burgonyásra, sült zöldségesre, hagymásra vagy csak egyszerűen olajbogyósra rozmaringlevelekkel és nagy szemű sóval megszórva.

Különleges alkalmakra süthetünk szív-pizzát, vagy aprócska minipizzákat is készíthetünk, a gyerekzsúrok sztárjait. Nemcsak pizzában gondolkozhatunk, az olaszok kedvenc ropogtatnivalója, a grissini is pizzatésztából készül. A tésztát vékony, hosszú rudakká sodorjuk, majd forró sütőben, rövid idő alatt ropogósra sütjük. Felületüket sütés előtt lekenhetjük vízzel, és megszórhatjuk tetszőleges magvakkal. A grissini mellett a csavart pizzarudak is kedvelt rágcsák. A vékonyra nyújtott pizzatészta felén eloszlatunk egy sűrűbb, fűszeres paradicsomszószt, majd ráhajtjuk az üresen hagyott másik felét. Ezután felcsíkozzuk, az így kapott tésztadarabokat néhányszor megcsavarjuk, majd forró sütőben készre sütjük.

Szükséges idő 20-40 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Töltve, vagy édes feltéttel is remek

Töltött pizzatáskákra is eshet a választásunk, ez az olasz calzone. A vékonyra nyújtott tésztakorong felére pizzaszószt kenünk és feltéteket halmozunk, majd a tésztát félkörré hajtjuk, és az illesztéseket jól összenyomkodjuk. A calzone melegen és hidegen is finom, praktikus választás kirándulásra. Hasonlóan töltöttek a pizzalabdák, a kis töltött golyócskákat egymás mellé sorakoztatjuk, majd hagyjuk, hogy a sütőben szépen összesüljenek. Mártogatóssal tálalva igazi buliétel. Ha már buli, süthetünk pizzakenyeret is, ez tulajdonképpen a „natúr” pizzatészta fokhagymával bedörzsölve vagy zöldfűszeres olajjal meglocsolva, és készre sütve. Tunkolni, mártogatósokhoz az egyik legjobb!

Pizza, de édes? Miért ne! A pizzatészta elvégre semleges ízű, így édes feltétekkel is megpakolhatjuk. Mehet rá csokiszósz, gyümölcsök tetszés szerint, igazán színes kavalkád lesz a végeredmény.

Szükséges idő 20-40 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
33 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!