Pizzatésztából sokfélét!
2021. március 03.Elsőre talán nem is hinnénk, hogy mennyire változatosan elkészíthető a pizza. Persze minden a jó kezdettel indul: szükségünk lesz egy szuper pizzatésztára.
Az alábbi recept egyszerű, gyorsan elkészíthető
Feltétek, számos változatban készülhetnek
Készíthetünk egy nagy téglalap vagy kör alakú pizzát, mindkettő klasszikus választás. Nincs más dolgunk, mint a kinyújtott tésztát sodrófa segítségével az előkészített, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezni, aztán jól megpakolni a kedvenc feltétjeinkkel. Az alap lehet paradicsomos, ezt sűrített paradicsomból a legegyszerűbb elkészíteni. Ízesítsük sóval, pici cukorral, mehet bele finomra reszelt fokhagyma és tetszőleges zöldfűszer (frissen, apróra vágva vagy morzsolt, őrölt, szárított formában): bazsalikom, oregánó, kakukkfű, rozmaring. Választhatunk zsályát is, de ebből elég egy egészen kevés, annyira karakteres az íze. Lehet az alapunk tejfölös sóval, borssal, fokhagymával. Közhely vagy sem, de a feltéteknek tényleg csak a fantáziánk szabhat határt. Húsos sonkával, szalámival, kolbásszal, szardíniás, tonhalas, vegetáriánus zöldségekkel, sőt, ha van otthon vegán sajt, a paradicsomos-zöldséges verziót akár vegán módon is megsüthetjük. Megbolondíthatjuk pestóval, aszalt paradicsommal, kecskesajttal, kapribogyókkal. A sok-sok sajtot le ne hagyjuk a tetejéről! Jól olvadó fajtára lesz szükségünk, tradicionálisan mozzarellára, de variálhatjuk reszelt edamival, trappistával, goudával.
A pizzatészta nagyon jól formázható
Ezen a ponton említsük meg a focacciát is! Hasonlít a pizzához, de mégsem az, a legnagyobb különbség a sajt hiánya, amíg a pizza elképzelhetetlen sajt nélkül, a focaccia tetejéről elmarad a sajtos réteg. A focaccia hamisítatlan olasz street food, olyan, mint nálunk a kenyérlángos. Készítik burgonyásra, sült zöldségesre, hagymásra vagy csak egyszerűen olajbogyósra rozmaringlevelekkel és nagy szemű sóval megszórva.
Különleges alkalmakra süthetünk szív-pizzát, vagy aprócska minipizzákat is készíthetünk, a gyerekzsúrok sztárjait. Nemcsak pizzában gondolkozhatunk, az olaszok kedvenc ropogtatnivalója, a grissini is pizzatésztából készül. A tésztát vékony, hosszú rudakká sodorjuk, majd forró sütőben, rövid idő alatt ropogósra sütjük. Felületüket sütés előtt lekenhetjük vízzel, és megszórhatjuk tetszőleges magvakkal. A grissini mellett a csavart pizzarudak is kedvelt rágcsák. A vékonyra nyújtott pizzatészta felén eloszlatunk egy sűrűbb, fűszeres paradicsomszószt, majd ráhajtjuk az üresen hagyott másik felét. Ezután felcsíkozzuk, az így kapott tésztadarabokat néhányszor megcsavarjuk, majd forró sütőben készre sütjük.
Töltve, vagy édes feltéttel is remek
Töltött pizzatáskákra is eshet a választásunk, ez az olasz calzone. A vékonyra nyújtott tésztakorong felére pizzaszószt kenünk és feltéteket halmozunk, majd a tésztát félkörré hajtjuk, és az illesztéseket jól összenyomkodjuk. A calzone melegen és hidegen is finom, praktikus választás kirándulásra. Hasonlóan töltöttek a pizzalabdák, a kis töltött golyócskákat egymás mellé sorakoztatjuk, majd hagyjuk, hogy a sütőben szépen összesüljenek. Mártogatóssal tálalva igazi buliétel. Ha már buli, süthetünk pizzakenyeret is, ez tulajdonképpen a „natúr” pizzatészta fokhagymával bedörzsölve vagy zöldfűszeres olajjal meglocsolva, és készre sütve. Tunkolni, mártogatósokhoz az egyik legjobb!
Pizza, de édes? Miért ne! A pizzatészta elvégre semleges ízű, így édes feltétekkel is megpakolhatjuk. Mehet rá csokiszósz, gyümölcsök tetszés szerint, igazán színes kavalkád lesz a végeredmény.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.