Nincs nyár kerti parti nélkül!
2020. augusztus 07.Csak semmi pánik, az augusztus nagy része még előttünk áll, így semmi akadálya annak, hogy megszervezzük az idei év első – vagy éppen sokadik – kerti összejövetelét.
Készítsünk házi finomságokat!
Akár a tágabb családot, akár a baráti társaságunkat látjuk vendégül, sok-sok finom falattal érdemes készülni.
Felejtsük el a bolti csipszeket és sütiket, készítsünk inkább mindent házilag! Édes és sós receptekben is gondolkozhatunk, csak arra figyeljünk, hogy napsütés- és melegtűrő finomságokat válasszunk.
Sokan el sem tudják képzelni a kerti partit egy jó sütögetés nélkül. Mindegy, hogy húsok vagy zöldségek kerülnek a grillrácsra, a fűszeres ízek meghozzák majd a vendégek kedvét egy kis édeshez.
Sütemények kiválasztásakor vegyük figyelembe a körülményeket!
Ha nagy a társaság, de szűkös a hely, jó ötlet előre kiporciózott süteményeket készíteni. Ilyenek például a muffinok vagy a kekszek. Az apróbb falatkákhoz nem szükséges tányér és evőeszköz, viszont gondoskodjunk jó pár csomag szalvétáról!
Ha bőven van helyünk a kerti asztalon, süthetünk olyan süteményeket is, amelyeket fogyasztás előtt a legjobb felszeletelni. Például egy finom kuglófot vagy más kevert sütit, gyümölcsökkel turbózott pitét. Ha így döntünk, ne feledjünk el kést és megfelelő mennyiségű kistányért, villát kikészíteni! Nem muszáj „feláldozni” az ünnepi készletünk, papírból készült tányérokat és egyszer használatos fa evőeszközöket is vásárolhatunk. Praktikusak, rengeteg színben és mintával kaphatóak, ráadásul a műanyag verziókkal szemben környezettudatosak.
Alkoholos és alkoholmentes italok nélkül szintén nincs buli! A drága metszett üveg ezúttal szintén a vitrinben maradhat, tegyünk inkább papír poharakat és szívószálakat az asztalra.
Az italokhoz pedig dukál némi sós ropogtatnivaló!
A rudacskákhoz, stanglikhoz, kekszekhez válasszunk olajos magvakat, sajtokat, hagymaféléket. Jó ötlet az édes mellé egy adag sós muffint is sütni. Ha vegetáriánus vendégeket is várunk, mindenképpen jelöljük meg azokat a sós sütiket, amelyek tartalmaznak húst, például tésztába, töltelékbe rejtett sonkát, szalámit. Nyomtassunk húst ábrázoló rajzocskákat, ragasszuk hurkapálcára, szúrjuk a süteményekbe, vagy kis táblaként helyezzük el jól látható helyen a kínálótálon. Megrajzolható jelölőket készen is vásárolhatunk.
Egy-egy tálca szendvicset gyorsan elkapkodnak a vendégek, de így is csak közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből. A szendvicsalapot otthon is elkészíthetjük, egyszerű kelt tésztából csodás kenyereket, vekniket, bagetteket süthetünk. Az sem baj, ha nincs kedvünk a feltétekkel foglalkozni, kis túlzással, amit a szendvicsre kennénk, mehet egyenesen a kenyerünk töltelékébe.
Legyen-e klasszikus torta a kerti bulin?
Tény, hogy a krémes torták sok odafigyelést igényelnek, a szendvicsekhez hasonlóan kevés időt tölthetnek a melegben. Hiszen ki szeretne olvadozó desszertekkel bajlódni a kertben? Azonban ha úgy érezzük, hogy nincs buli torta nélkül, egyet simán „bevállalhatunk”, főleg ha születés- vagy névnapot ünneplünk. Készíthetünk például joghurtos-gyümölcsös sütit, a krémhez kevert zselatin segít abban, hogy tovább kibírja a melegben. Tároljuk hűtőben, és csak a buli egy adott pontján vigyük ki a kertbe. „Túlaggódni” persze nem kell, egy finom süti pillanatok alatt elfogy.
Szép idő, jó társaság, hűsítő italok, sós falatkák és könnyű sütik – szerintünk ez a kerti összejövetelek tuti receptje. Készülhet a vendég- és bevásárlólista, használjuk ki a nyarat!
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.