Lekvár, dzsem, íz és marmelád?

Dátum 2019. június 13.

Lekvár, dzsem, íz és marmelád? Most elmondjuk, melyik mit jelent!

Az időjárás változása miatt kicsit változik a gyümölcsök befőzési ritmusa is, de szerencsére azért sok alapanyag közül lehet választani. Ha pedig megvannak a nagy kedvencek, eldönthetjük, hogy egész pontosan milyen formában is főzzük be azokat.

A lekvár nevet először orvosok használták és egészen az 1350-es évekig vissza lehet vezetni az eredetét. A középkori orvosok által használt latin alactuarium (később, magyarosodva: liktárium) kifejezésből származik. Ez a szó egy mézes szirupot jelentett, amelybe az önmagukban rossz ízű gyógyszereket belekeverték, hogy könnyebb legyen bevenni őket.

Lekvár

A folyamatos kevergetés és hosszú főzés hatására a lekvár magától sűrűsödik be, hiszen a főzés során vizet veszít. A lekvár esetében a gyümölcsöt a főzés előtt nem törik össze, vagy darálják le, de a folyamat hatására a gyümölcsök mindenképpen szétesnek. Az, hogy mennyire lesz egynemű a lekvár, függ a gyümölcs fajtájától is, de persze valamennyire mi is tudjuk szabályozni. Vannak olyan gyümölcsök, melyekhez az eljárás miatt cukorra sincs szükség, hiszen miután besűrűsödtek, épp elég édesek is lesznek egyben.

Dzsem

A dzsem főzési ideje jóval rövidebb a lekvárnál. A dzsemeket cukorral és némi zselésítőanyaggal nagyon hamar készre lehet főzni. Az eljárás előnye, hogy így több értékes tápanyag maradhat a gyümölcsben, hiszen a hőérzékeny vitaminok nem bomlanak le.

Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Gyümölcsíz

A gyümölcsízek készítésénél a gyümölcsöket először áttörik egy apró lyukú szitán, utána cukorral és esetenként más adalékanyagokkal homogén, kocsonyás állagúra sűrítik be - gyümölcsdarabokat ne keressünk benne.

Marmelád

A marmelád nem tekinthető igazi nyári műfajnak, mert kizárólag citrusfélékből készülhet a mostani EU-s szabályozás alapján. Így a jelenleg hazánkban is érvényben lévő szabályok szerint ez a név csakis a citrusfélékből - egészen pontosan a belőlük nyert rostból, velőből, léből, vizes kivonatból, illetve héjból - készült gyümölcskészítményeket illeti meg.

Szükséges idő 20-40 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!