Főszerepben a kávé!
2019. szeptember 27.Van, akit már az illata is felébreszt, van, aki képtelen meglenni nélküle. A kávé világnapja alkalmából isteni finomságokat gyűjtöttünk nektek csokorba.
A kávé eredete
A kávé eredetével kapcsolatban több féle elmélet is létezik. Az egyik legenda szerint egy Rhazes nevű arab orvos a kávét, azaz a "quawa" nevű élénkítő növényt orvosságként használta. “A kontinens” című művében meg is említi ezt az izgalmas italt.
A másik elképzelés szerint, a kávészemek frissítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel, aki észrevette, hogy ha a kecskéi piros bogyókat legelésznek, sokkal élénkebbek lesznek. Tapasztalatairól beszámolt a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek.
A kávé termesztése és fogyasztása
Bár a felfedezésével kapcsolatban több legenda is létezik, abban viszont megegyeznek a kávé-történetírók, hogy termeszteni először Jemenben kezdték a növényt.
A termesztés azonban még kevés lett volna a diadalmenethez, szükség volt arra is, hogy az emberek megszeressék ezt az amúgy keserű italt.
Fontos momentum a történetében, hogy a kávézás szokását a mohamedán zarándokok elvitték magukkal Mekkába és Medinába. A kávé szeretete, és fogyasztása innen terjedhetett tovább az egész Közel-Keletre.
A kávézás egyre nagyobb teret hódított magának a világban, így az 1600-as évek elején megérkeztek az első kávészemekkel töltött zsákok Velencébe is.
Az európai emberek is elkezdtek megismerkedni a kávéval. A velenceiek kávészállítmányának gyorsan híre ment, így röviddel ezután már a holland kereskedők is elkezdtek érdeklődni a kávé termesztése, és kereskedelmi forgalmazása iránt.
Süteményekhez is kiváló
A kávézásnak hamar kultusza lett, így megszülettek az első kávéházak is, melyek új társasági színteret biztosítottak.
A magyar kávé szavunkat is kétféle értelemben is használjuk. Egyrészt azoknak a termékeknek a definiálására, melyeket bizonyos kávéfajok magjainak feldolgozásával állítanak elő, másrészt annak az ismert, világszerte népszerű italnak is a megnevezésére, melyet ebből a termékből állítanak elő.
A kávé fő hatóanyaga a koffein, de ma már léteznek olyan kávék is, amelyekből a koffeint kivonják, azaz koffeinmentesek. Ha a családban több kávérajongó is akad, bátran használhatjuk ezt az ízt és alapanyagot sütemények készítésénél is.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.