Főszerepben a kávé!

Dátum 2019. szeptember 27.

Van, akit már az illata is felébreszt, van, aki képtelen meglenni nélküle. A kávé világnapja alkalmából isteni finomságokat gyűjtöttünk nektek csokorba.

A kávé eredete

A kávé eredetével kapcsolatban több féle elmélet is létezik. Az egyik legenda szerint egy Rhazes nevű arab orvos a kávét, azaz a "quawa" nevű élénkítő növényt orvosságként használta. “A kontinens” című művében meg is említi ezt az izgalmas italt.

A másik elképzelés  szerint, a kávészemek frissítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel, aki észrevette, hogy ha a kecskéi piros bogyókat legelésznek, sokkal élénkebbek lesznek. Tapasztalatairól beszámolt a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek.

Szükséges idő 20-40 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
34 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A kávé termesztése és fogyasztása

Bár a felfedezésével kapcsolatban több legenda is létezik, abban viszont megegyeznek a kávé-történetírók, hogy termeszteni először Jemenben kezdték a növényt.

A termesztés azonban még kevés lett volna a diadalmenethez, szükség volt arra is, hogy az emberek megszeressék ezt az amúgy keserű italt.

Fontos momentum a történetében, hogy a kávézás szokását a mohamedán zarándokok elvitték magukkal Mekkába és Medinába.  A kávé szeretete, és fogyasztása innen terjedhetett tovább az egész Közel-Keletre.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
32 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A kávézás egyre nagyobb teret hódított magának a világban, így az 1600-as évek elején megérkeztek az első kávészemekkel töltött zsákok Velencébe is. 

Az európai emberek is elkezdtek megismerkedni a kávéval. A velenceiek kávészállítmányának gyorsan híre ment, így röviddel ezután már a holland kereskedők is elkezdtek érdeklődni a kávé termesztése, és kereskedelmi forgalmazása iránt. 

Szükséges idő 20-40 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
28 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Süteményekhez is kiváló

A kávézásnak hamar kultusza lett, így megszülettek az első kávéházak is, melyek új társasági színteret biztosítottak.

A magyar kávé szavunkat is kétféle értelemben is használjuk. Egyrészt azoknak a termékeknek a definiálására, melyeket bizonyos kávéfajok magjainak feldolgozásával állítanak elő, másrészt annak az ismert, világszerte népszerű italnak is a megnevezésére, melyet ebből a termékből állítanak elő.

A kávé fő hatóanyaga a koffein, de ma már léteznek olyan kávék is, amelyekből a koffeint kivonják, azaz koffeinmentesek. Ha a családban több kávérajongó is akad, bátran használhatjuk ezt az ízt és alapanyagot sütemények készítésénél is.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő Több, mint 60 perc
42 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!