Ezt a 8 dolgot semmiképpen se tedd sütés közben
2020. szeptember 04.A sütés nem szabad stílusú tánc, az egyszer biztos. Jöjjön most 8 dolog, amire a következő sütéssel töltött délutánodon mindenképpen figyelj, hogy semmi se sikerüljön félre.
1. Mindig legyen kéznél egy mérleg!
Sosincs jó vége, ha sütéshez csak úgy szemmértékre porciózzuk ki a hozzávalókat. Próbálj meg egyszer „érzésre” kimérni 60 gramm lisztet és 60 gramm cukrot, aztán ellenőrizd az eredményt egy mérleg segítségével. Már akkor is büszke lehetsz magadra, ha „csak” 10 grammot tévedtél, de gondolj bele, hogy ez a mennyiség akár a légiesen laza és a kőkemény, száraz süti közötti különbséget is jelentheti.
2. Ne használj lejárt szavatosságú sütőport!
Nyilvánvaló, hogy a friss hozzávalókat már nem használod fel, ha lejárt a szavatossági idejük. De lejárt sütőpor se kerüljön a süteménybe! Egyszerűen túl nagy a veszélye annak, hogy az ezzel készült sütemény nem fog megemelkedni. Az pedig igencsak dühítő, ha a sütid egyáltalán nem úgy néz ki, ahogyan remélted. További tipp: ha a sütőpor még nem járt le, de például nedvesség, pára hatására már kissé összeállt, akkor se használd fel.
3. Sütés közben ne változtass a sütési hőfokon!
Bizonyos recepteknél, például a klasszikus karácsonyi stollennél és egyes kenyérfajtáknál kifejezetten kívánatos, hogy sütés közben változtassunk a hőfokon, ám jó tudni, hogy ezt az adott receptben minden esetben feltüntetik. Ha a receptedben nem kapsz arra vonatkozó utasítást, hogy állíts a hőmérsékleten, ne változtass a beállított értéken! Először is innentől kezdve nem fogod tudni kikalkulálni a pontos sütési időt, másrészt a sütőd sem mindig melegszik be ugyanannyi idő alatt. Ha a sütőd időnként melegebb, időnként pedig hidegebb, az legrosszabb esetben ahhoz vezethet, hogy a süteményed odaég, túl száraz lesz vagy éppen nem emelkedik fel.
4. Ne nyitogasd sütés közben a sütőajtót!
Az égetett tésztáknál, a sütés közben „felfújódó”, megemelkedő leveles tésztáknál vagy a piskótáknál mindenképpen tartsd csukva sütés közben a sütő ajtaját. Ha mégis kinyitod, megtörténhet, hogy a sütid összeesik, és valljuk be, így biztosan nem lesz kívánatos a külleme. Ráadásul a nyitogatással kiszökik a meleg, és végeredményben sokkal több energiát használsz majd fel a sütő újbóli felmelegítéséhez.
5. Olvasd el pontosan a receptet!
A recept olyan, mint egy szerződésben az apró betűs rész. Ha nem olvassuk el pontosan, a végén kellemetlen meglepetés érhet. Képzeld el például, hogy egy egész csomag sütőport hozzákeversz a tésztádhoz egy teáskanálnyi helyett. Így lesz az aranyos kis sütidből egy „tepsiből kimászó tésztaszörny”.
6. Mindenképpen kend ki zsiradékkal a sütőformádat!
A sütőforma kikenése valamilyen zsiradékkal a sütés alfája és omegája. A forma megfelelő előkészítése nélkül később biztosan kellemetlen meglepetésben lesz részed. Hiszen mi rosszabb lehet annál, mint előre örülni egy finom sütinek, majd rájönni, hogy a tészta bizony nem akar kijönni a formából? Ragadj hát meg egy ecsetet vagy egy darab papírt, és alaposan kend ki vajjal vagy margarinnal a sütőformád. Figyelem! Piskótatészta esetén viszont a forma oldalát ki ne kend zsiradékkal, hiszen ha így teszel, a sütid nem fog tudni megemelkedni.
7. Ne keverd túl sokáig a tésztád!
A sütőben még szép és tetszetős volt a tészta, de amint kivetted, máris összeesett? Itt valószínűleg arról lesz szó, hogy túl sok levegőt kevertél a tésztába. Igen, ez is árthat, mert a kevert típusú tészta túl keménnyé válhat. Ha pedig az omlós tésztákat gyúrod túl sokáig, „szalonnás” állagúak lesznek, nem tudod majd jól kinyújtani, és nem is fognak egyenletesen megsülni. A piskótatésztáknál is legyél mértékletes, túl sok keverés hatására ugyanis összeeshetnek sülés közben.
8. Ne keverd túl keveset se a tésztád!
Természetesen a másik véglet szintén nem jó, ugyanis ha túl keveset kevered, megtörténhet, hogy a tészta nem fog rendesen felemelkedni, sőt legrosszabb esetben lisztdarabok, lisztcsomók is maradhatnak benne.
Sütőformához, kész, rajt...!
Ezekkel a tippekkel a süteményed szuper finom lesz, és mindenkit boldoggá tesz majd, aki kóstolja. Beleértve az alkotót is! Készen állsz hozzálátni? Akkor vesd bele magad a sütireceptjeinkbe, és láss neki a következő sütiprojektednek!
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.