Dobd fel a nyárestéket hűsítő italokkal!
2022. július 27.Grillezés a kertben vagy egy nagy beszélgetés a teraszon? Bárhogy is döntesz, finom, behűtött italokra biztosan szükséged lesz a tökéletes bulihangulathoz.
Friss, üde kortyolnivalók a forró napokra
Amíg télen egy nagy bögre forró csokira vágyunk sok-sok tejszínhabbal, fahéjjal vagy egyéb melengető fűszerrel felturbózva, addig a nyári időszakban friss, üde, hűsítő italokat iszogatunk a legszívesebben. Ha partyt szervezünk, ne csak alkoholos italokban gondolkodjunk! Van, aki szeret koktélozni, sokaknak viszont nem esik jól az alkohol a nagy hőségben – vagy egyszerűen csak kocsival érkeztek hozzánk. Amennyiben gyerekeket is várunk, szintén az alkoholmentes variációk lesznek a nyerők. Lássuk, mitől lesznek igazán finomak a nyári italok! Először is a szezonális gyümölcsöktől. Limonádéból egyre különlegesebb verziók jelennek meg a kávéházak itallapjain, kísérletezzünk mi is bátran! Lehet málnás, meggyes, áfonyás, az egyik legjobb hűsítő a kígyóuborka citrommal vagy lime-mal. Készíthetünk előre szirupokat, szörpöket (például vegyes gyümölcsökből vagy görögdinnyéből), amit felönthetünk limonádénak. A nyári puncsokba, bólékba szinte bármilyen gyümölcs kerülhet: barackok, ananász, dinnyék.
Mitől lesz igazán nyárias az ital?
A gyümölcsök mellett bátran használjunk zöldfűszereket! Friss hatást kölcsönöz a menta és a citromfű, de egy málnás italt nyugodtan kipróbálhatunk bazsalikommal is. Dobjuk fel citrom- és lime-karikákkal, bogyós gyümölcsökkel. A pohár szélét díszíthetjük gyümölcsökkel, ha egy apró kis vágást ejtünk rájuk, könnyen a pohár szájára illeszthetjük. Kreatív jégkockákat is gyárthatunk. A jégkockatartóba tegyünk málna- vagy áfonyaszemeket, kisebb mentaleveleket, és így töltsük fel vízzel, majd tegyük a fagyasztóba. Persze a színes papír szívószálakról, koktélos kanalakról se feledkezzünk el! Ha alkoholos italok mellett döntünk, válasszunk a gyümölcsökhöz passzolókat, vodkát, fehér rumot, puncsokhoz, bólékhoz könnyű rozé- és fehérborokat, pezsgőt, habzóborokat (proseccót).
Italok tejjel, kávéval
Sok szó esett már a gyümölcsökről, de ne hagyjuk ki a felsorolásból a tejes, kávés finomságokat se! Nyáron remek hűsítő egy tejes turmix, amit akár növényi tejekből is elkészíthetünk, így laktózérzékenység, tejfehérje-allergia esetén is bátran fogyaszthatók, és – a többi hozzávaló függvényében – a vegán életmódba is beilleszthetők. Finomak kesutejjel, mandulatejjel, ha pedig kókusztejet választunk, egyszerre édesítjük is az italunkat. A másik kedvenc a jegeskávé. Az eszpresszót felönthetjük tejjel, növényi tejjel, megkoronázhatjuk tejszínhabbal, csoki- vagy karamellsziruppal. A jégkocka vagy tört jég alap egy jegeskávénál, de még hűsítőbb és krémesebb lesz, ha teszünk bele 1-2 gombóc vaníliafagyit.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.