Dobd fel a nyárestéket hűsítő italokkal!
Grillezés a kertben vagy egy nagy beszélgetés a teraszon? Bárhogy is döntesz, finom, behűtött italokra biztosan szükséged lesz a tökéletes bulihangulathoz.
Friss, üde kortyolnivalók a forró napokra
Amíg télen egy nagy bögre forró csokira vágyunk sok-sok tejszínhabbal, fahéjjal vagy egyéb melengető fűszerrel felturbózva, addig a nyári időszakban friss, üde, hűsítő italokat iszogatunk a legszívesebben. Ha partyt szervezünk, ne csak alkoholos italokban gondolkodjunk! Van, aki szeret koktélozni, sokaknak viszont nem esik jól az alkohol a nagy hőségben – vagy egyszerűen csak kocsival érkeztek hozzánk. Amennyiben gyerekeket is várunk, szintén az alkoholmentes variációk lesznek a nyerők. Lássuk, mitől lesznek igazán finomak a nyári italok! Először is a szezonális gyümölcsöktől. Limonádéból egyre különlegesebb verziók jelennek meg a kávéházak itallapjain, kísérletezzünk mi is bátran! Lehet meggyes, áfonyás, az egyik legjobb hűsítő a kígyóuborka citrommal vagy lime-mal. Készíthetünk előre szirupokat, szörpöket (például vegyes gyümölcsökből vagy görögdinnyéből), amit felönthetünk limonádénak. A nyári puncsokba, bólékba szinte bármilyen gyümölcs kerülhet: barackok, ananász, dinnyék.
Mitől lesz igazán nyárias az ital?
A gyümölcsök mellett bátran használjunk zöldfűszereket! Friss hatást kölcsönöz a menta és a citromfű, de egy málnás italt nyugodtan kipróbálhatunk bazsalikommal is. Dobjuk fel citrom- és lime-karikákkal, bogyós gyümölcsökkel. A pohár szélét díszíthetjük gyümölcsökkel, ha egy apró kis vágást ejtünk rájuk, könnyen a pohár szájára illeszthetjük. Kreatív jégkockákat is gyárthatunk. A jégkockatartóba tegyünk málna- vagy áfonyaszemeket, kisebb mentaleveleket, és így töltsük fel vízzel, majd tegyük a fagyasztóba. Persze a színes papír szívószálakról, koktélos kanalakról se feledkezzünk el! Ha alkoholos italok mellett döntünk, válasszunk a gyümölcsökhöz passzolókat, vodkát, fehér rumot, puncsokhoz, bólékhoz könnyű rozé- és fehérborokat, pezsgőt, habzóborokat (proseccót).
Italok tejjel, kávéval
Sok szó esett már a gyümölcsökről, de ne hagyjuk ki a felsorolásból a tejes, kávés finomságokat se! Nyáron remek hűsítő egy tejes turmix, amit akár növényi tejekből is elkészíthetünk, így laktózérzékenység, tejfehérje-allergia esetén is bátran fogyaszthatók, és – a többi hozzávaló függvényében – a vegán életmódba is beilleszthetők. Finomak kesutejjel, mandulatejjel, ha pedig kókusztejet választunk, egyszerre édesítjük is az italunkat. A másik kedvenc a jegeskávé. Az eszpresszót felönthetjük tejjel, növényi tejjel, megkoronázhatjuk tejszínhabbal, csoki- vagy karamellsziruppal. A jégkocka vagy tört jég alap egy jegeskávénál, de még hűsítőbb és krémesebb lesz, ha teszünk bele 1-2 gombóc vaníliafagyit.
Kapcsolódó cikkek

Lángos, a nyári kedvenc
Nem telhet el nyár lángos nélkül! A klasszikus sajtos-tejfölös az egyik legkedveltebb strandétel, de itt még nem állunk meg, lássuk mennyiféle lángost süthetünk!


Dobd fel a nyárestéket hűsítő italokkal!
Grillezés a kertben vagy egy nagy beszélgetés a teraszon? Bárhogy is döntesz, finom, behűtött italokra biztosan szükséged lesz a tökéletes bulihangulathoz.


Befőzés fűszeresen – fahéjtól a csilipaprikáig
Nyáron a szezonális gyümölcsök, zöldségek között mindenki megtalálja a kedvenceit, amiket szívesen elrak télire is. Befőzéskor a fűszerekről se feledkezzünk meg!


Keményítő kisokos
Az étkezési keményítő hasznos társ a konyhában, legyen szó sütemények sütéséről, vagy levesek, főzelékek, mártások, szószok, házi pudingok készítéséről


Főzzünk be kevesebb cukorral!
Szívesen eltennéd a nyár ízeit, de törekszel arra, hogy kevesebb cukrot fogyassz? Jó hír, hogy nem kell kompromisszumot kötnöd, indulhat a befőzés kisebb mennyiségű cukorral!


Szószok, csatnik, mártogatósok – velük teljes az étel
Bár kiegészítőként tartjuk számon, egy mártogatós vagy szósz szerepe közel sem elhanyagolható, hiszen még finomabbá varázsolják a feltálalt ételt, desszertet.
