Dió, mák, narancs, az ünnep ízei

Dátum 2020. december 23.

Valamennyi ünnepünknek megvannak a maga meghatározó szokásai, illatai, ételei és igen, süteményei is.

Számos sütemény hozzávalói: dió, narancs, mák 

A karácsonyi felhozatal ebből a szempontból különösen „erős”, mind a hagyományos, mind pedig az újító sütemények, desszertek receptjei telis-tele vannak dióval, mákkal, naranccsal és az ezekhez tökéletesen passzoló télies fűszerekkel. Készítésükkor csodás illatok fogják betölteni az otthonunkat, már csak ezért is érdemes bekapcsolni a sütőt!

Diótörő az Operaházban, arany dió dekoráció a lakásban és persze illatos dióbél a süteményekben, mi is lehetne ennél karácsonyibb? Rengeteg klasszikus karácsonyi sütemény alapvető hozzávalója a dió, gondoljunk csak a bejglire, a hókiflire vagy a flódnira. Nézzünk pár apró trükköt az igazán finom diós süteményekhez!

Pirítsuk meg a diót!

Akár mi törjük a diót, akár pucolva vásároljuk a dióbelet, felhasználás előtt érdemes alaposan átválogatni, hogy csak a hibátlanok kerüljenek a sütibe. Illetve az esetleg közéjük keveredett apró héjdaraboktól is feltétlenül meg kell szabadulnunk, épp ezért elengedhetetlen a gondos válogatás. Pirítsunk! Az összes olajos magról elmondható, hogy pirítással sokkal intenzívebb lesz az ízük. A megpucolt dióbelet tegyük felforrósított, zsiradékmentes serpenyőbe, majd rázogatva pirítsuk meg. A serpenyő legyen forró, de vigyázzunk, nehogy megégjenek a diódarabok! Ha kiadják az illatukat, el is készültünk. Fontos, hogy a serpenyőből azonnal öntsük át a pirított diót egy hideg tányérba, azaz nem elegendő, ha a serpenyőt lehúzzuk a tűzről. A felforrósodott serpenyő ugyanis még jócskán ad le hőt, így túlkészülhet, megéghet a diónk. Ha a recept alapján darált dióra lesz szükségünk, a pirított diót, miután kihűlt, már meg is darálhatjuk.

Szükséges idő 20-40 perc között
28 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
108 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Lássuk, milyen formában kerülhet a dió süteményekbe

Dió kerülhet őrölve sütemények tésztájába, akár piskótába, akár kevert tésztába vagy omlós linzerbe, de durvára törve is felhasználhatjuk többek közt kevert tésztákhoz. Ha karácsonyi püspök- vagy gyümölcskenyeret sütünk, forgassunk a masszához egy kis durvára tört diót is! Hogy biztosan ne süllyedjen le a süti aljára az olajos mag, keverjük össze egy kevés liszttel. Természetesen töltelék is lehet a dió. Akár tejjel, cukorral felfőzve, akár gyümölcsös, például almás töltelékhez keverve. Sőt! Édes morzsa helyett darált dióval is beszórhatjuk az omlós pitetésztát, mielőtt rákanalazzuk a lédúsabb tölteléket. Végezetül említsük meg még a diólisztet is! Ez a bioboltokban és nagyobb szupermarketekben beszerezhető alternatív lisztféleség a dió aromája mellett a gluténmentességet is szavatolja, mivel magliszt, gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Amellett, hogy karakteres ízű a dió, jól párosítható más fűszerekkel, alapanyagokkal is, például remekül passzol hozzá a vanília, a citrom és a narancs. Lekvárok közül szuper jól harmonizál citrom- és narancslekvárral, valamint rumos baracklekvárral. Egész dióbéllel díszíthetünk is, például kekszeket vagy bevont torták tetejét. 

A mák és narancs használata süteményekhez

A dió mellett a mák a másik nagy karácsonyi klasszikus. Ahogy a diónál, úgy a máknál is fontos a minőség-ellenőrzés: ha kicsit is avas, oda az egész sütemény, ezért kötelező kóstolni. A darált mák szintén keverhető különböző tésztákhoz vagy felhasználhatjuk töltelékként, és ahogy dióliszt, úgy mákliszt is kapható. És bár általában finomra őrölt mák kerül a süteményeinkbe, az egész mákszemekről se feledkezzünk meg, remekül használhatók az édességeink dekorálására. A mák finom naranccsal, citrommal, csodásan kiegészítik egymást fanyarabb ribizli- és meggylekvárral. Sőt! Szilvalekvárral is klassz párost alkot.

A citrusfélékről – így a narancsról – már több szó esett cikkünkben. Nem csoda, a szegfűszeggel teletűzdelt narancs vagy a szárított narancskarikák ugyanúgy az ünnep részei, mint a narancsos sütemények. A narancs leve és reszelt héja mellett narancslekvárt, kandírozott narancshéjat és narancslikőrt is tehetünk a süteményeinkbe. A fentebb említett klasszikus ízkombinációk mellett érdemes egy kicsit elkalandozni a sütik világába, és olyan édességekbe is csempészni egy kis narancsot, amelyekbe egyébként nem szoktunk. Például kihasználhatjuk, hogy mennyire jól passzol az étcsokoládéhoz, kakaóhoz, ezért bátran adhatjuk tiramisuhoz, csokipudinghoz vagy belekeverhetjük a francia fatörzs torta krémjébe is.

A végére hagytuk a legjobbat: a dió, a mák és a narancs együtt sem ütik egymást, sőt! Ha flódnit készítünk, a mákos töltelékbe tegyünk citromot, a diósba pedig narancsot, tökéletes lesz az összhatás.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!