Dió, mák, narancs, az ünnep ízei
2020. december 23.Valamennyi ünnepünknek megvannak a maga meghatározó szokásai, illatai, ételei és igen, süteményei is.
Számos sütemény hozzávalói: dió, narancs, mák
A karácsonyi felhozatal ebből a szempontból különösen „erős”, mind a hagyományos, mind pedig az újító sütemények, desszertek receptjei telis-tele vannak dióval, mákkal, naranccsal és az ezekhez tökéletesen passzoló télies fűszerekkel. Készítésükkor csodás illatok fogják betölteni az otthonunkat, már csak ezért is érdemes bekapcsolni a sütőt!
Diótörő az Operaházban, arany dió dekoráció a lakásban és persze illatos dióbél a süteményekben, mi is lehetne ennél karácsonyibb? Rengeteg klasszikus karácsonyi sütemény alapvető hozzávalója a dió, gondoljunk csak a bejglire, a hókiflire vagy a flódnira. Nézzünk pár apró trükköt az igazán finom diós süteményekhez!
Pirítsuk meg a diót!
Akár mi törjük a diót, akár pucolva vásároljuk a dióbelet, felhasználás előtt érdemes alaposan átválogatni, hogy csak a hibátlanok kerüljenek a sütibe. Illetve az esetleg közéjük keveredett apró héjdaraboktól is feltétlenül meg kell szabadulnunk, épp ezért elengedhetetlen a gondos válogatás. Pirítsunk! Az összes olajos magról elmondható, hogy pirítással sokkal intenzívebb lesz az ízük. A megpucolt dióbelet tegyük felforrósított, zsiradékmentes serpenyőbe, majd rázogatva pirítsuk meg. A serpenyő legyen forró, de vigyázzunk, nehogy megégjenek a diódarabok! Ha kiadják az illatukat, el is készültünk. Fontos, hogy a serpenyőből azonnal öntsük át a pirított diót egy hideg tányérba, azaz nem elegendő, ha a serpenyőt lehúzzuk a tűzről. A felforrósodott serpenyő ugyanis még jócskán ad le hőt, így túlkészülhet, megéghet a diónk. Ha a recept alapján darált dióra lesz szükségünk, a pirított diót, miután kihűlt, már meg is darálhatjuk.
Lássuk, milyen formában kerülhet a dió süteményekbe
Dió kerülhet őrölve sütemények tésztájába, akár piskótába, akár kevert tésztába vagy omlós linzerbe, de durvára törve is felhasználhatjuk többek közt kevert tésztákhoz. Ha karácsonyi püspök- vagy gyümölcskenyeret sütünk, forgassunk a masszához egy kis durvára tört diót is! Hogy biztosan ne süllyedjen le a süti aljára az olajos mag, keverjük össze egy kevés liszttel. Természetesen töltelék is lehet a dió. Akár tejjel, cukorral felfőzve, akár gyümölcsös, például almás töltelékhez keverve. Sőt! Édes morzsa helyett darált dióval is beszórhatjuk az omlós pitetésztát, mielőtt rákanalazzuk a lédúsabb tölteléket. Végezetül említsük meg még a diólisztet is! Ez a bioboltokban és nagyobb szupermarketekben beszerezhető alternatív lisztféleség a dió aromája mellett a gluténmentességet is szavatolja, mivel magliszt, gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Amellett, hogy karakteres ízű a dió, jól párosítható más fűszerekkel, alapanyagokkal is, például remekül passzol hozzá a vanília, a citrom és a narancs. Lekvárok közül szuper jól harmonizál citrom- és narancslekvárral, valamint rumos baracklekvárral. Egész dióbéllel díszíthetünk is, például kekszeket vagy bevont torták tetejét.
A mák és narancs használata süteményekhez
A dió mellett a mák a másik nagy karácsonyi klasszikus. Ahogy a diónál, úgy a máknál is fontos a minőség-ellenőrzés: ha kicsit is avas, oda az egész sütemény, ezért kötelező kóstolni. A darált mák szintén keverhető különböző tésztákhoz vagy felhasználhatjuk töltelékként, és ahogy dióliszt, úgy mákliszt is kapható. És bár általában finomra őrölt mák kerül a süteményeinkbe, az egész mákszemekről se feledkezzünk meg, remekül használhatók az édességeink dekorálására. A mák finom naranccsal, citrommal, csodásan kiegészítik egymást fanyarabb ribizli- és meggylekvárral. Sőt! Szilvalekvárral is klassz párost alkot.
A citrusfélékről – így a narancsról – már több szó esett cikkünkben. Nem csoda, a szegfűszeggel teletűzdelt narancs vagy a szárított narancskarikák ugyanúgy az ünnep részei, mint a narancsos sütemények. A narancs leve és reszelt héja mellett narancslekvárt, kandírozott narancshéjat és narancslikőrt is tehetünk a süteményeinkbe. A fentebb említett klasszikus ízkombinációk mellett érdemes egy kicsit elkalandozni a sütik világába, és olyan édességekbe is csempészni egy kis narancsot, amelyekbe egyébként nem szoktunk. Például kihasználhatjuk, hogy mennyire jól passzol az étcsokoládéhoz, kakaóhoz, ezért bátran adhatjuk tiramisuhoz, csokipudinghoz vagy belekeverhetjük a francia fatörzs torta krémjébe is.
A végére hagytuk a legjobbat: a dió, a mák és a narancs együtt sem ütik egymást, sőt! Ha flódnit készítünk, a mákos töltelékbe tegyünk citromot, a diósba pedig narancsot, tökéletes lesz az összhatás.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.