Csillag 4
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Mákos bejgli

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 4 rúd

Hozzávalók

4 rúd elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

500 g búzaliszt
200 g vaj vagy margarin
70 g porcukor
csipet só
2 darab tojássárgája (M-es)
100 ml tej

Töltelékhez:

500 g darált mák
200 g cukor
300 ml tej
50 g mazsola
1 kávés kanál fahéj

Kenéshez:

1 darab tojás (M-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tésztához kimért tejet felmelegítjük és a vajat vagy margarint felolvasztjuk benne, majd hűlni hagyjuk. A mazsolát mossuk meg és csepegtessük le. A tepsit sütőpapírral béleljük ki.

Elkészítés:

Tészta:
A Mákos bejgli minden hozzávalóját pontosan mérjük ki és készítsük elő. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne az élesztőt. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és a langyos tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton legalább 3 percig dagasztjuk, míg a tészta el nem válik az edény falától. A tésztából négy cipót formázunk, és hideg helyen fél órát pihentetjük.

Töltelék:
A töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral, a citromhéjjal, majd hozzáadjuk a mákot. A mákos tölteléket fahéjjal ízesítjük, és belekeverjük a megmosott mazsolát. A tölteléket hagyjuk kihűlni.

A pihentetett tésztákat kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket úgy, hogy a két szélére ne kerüljön. A tészta szélét behajtjuk, majd feltekerjük. A tészta nyújtásánál a deszkát és a tésztát ne lisztezzük! A bejgliket a sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, megkenjük tojássárgájával, majd hűvös helyen kb. egy órát száradni hagyjuk. Ezután kenjük meg tojásfehérjével a rudakat és újabb egy órát hagyjuk száradni, közben a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160°C (előmelegítve)

A bejgliket több helyen megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz ki tudjon jönni, így nem reped ki a tészta. A sütőlemezt a sütő középső részébe toljuk és megsütjük a Mákos bejgliket.

Sütési idő: kb. 25-30 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Tippek:

A Mákos bejgli tölteléke ízlés szerint variálható, például:
Reszelhetünk bele 50 g Dr. Oetker Tortabevonót
Keverhetünk bele 1-2 evőkanál szilvalekvárt
A mazsolát felhasználás előtt kb. fél órával áztassuk be langyos, mézes tejbe.
A Mákos beigli (bejgli) elkészítése a legtöbb családban a karácsonyi időszakra esik.

Hozzászólások

Loderer Beatrix
Loderer Beatrix
Dátum 2023. May. 30. 17:37
Egyszerű recept,akár kisebb tapasztalattal is elkészíthető. A receptet először próbálom ki,nagyon izgatott vagyok az eredmény miatt. A töltelék nekem kicsit soknak tűnik, de imádjuk a sok tölteléket. Köszi!

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

RECEPTAJÁNLÓ

Szükséges idő 40-60 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptkategóriák

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!