Crème brûlée, a francia desszertcsoda
2023. július 20.A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.
Kevés hozzávalóból elegáns desszert
A Crème brûlée tökéletes példa arra, hogy néhány egyszerű, hétköznapi hozzávalóból is készülhet mesés desszert. Az alaprecepthez mindössze tojássárgája, tej, tejszín és vanília szükséges, a hozzávalókból vaníliás krémet főzünk. A krémet kis szuflé formákba (vagy más tetszőleges egyadagos, hőálló tálba) simítjuk, és a sütőben vízfürdőben, alacsony hőfokon, lassan sütjük-gőzöljük. A vízfürdő sem bonyolult dolog: a tálkákat egy magasfalú tepsibe sorakoztatjuk, majd a tepsit a tálkák magasságának feléig feltöltjük forró vízzel. Miután elkészült a krém, nincs más dolgunk, mint a tetejét cukorral megszórni és szakácsfáklyával karamellizálni. Általában kristálycukrot karamellizálunk, de a porcukor szórást is kipróbálhatjuk a különleges, lágyan roppanós végeredményért. Tálalhatjuk is! Egy tipp: a vegán életmódot folytatók se maradjanak ki a Crème brûlée-élményből! Számukra a krémet Dr. Oetker vaníliás pudingporból főzhetjük meg vegán tejszínhelyettesítővel és mandulaitallal, így mind a hagyományos tejtermékek, mind pedig a tojássárgája használata elhagyható (és a sütési-gőzölési mozzanat is).
Variációk Crème brûlée-re
Ahogy az lenni szokott, az alapreceptből kiindulva idővel egyre több és több újragondolt, átalakított receptet találtak ki a lelkes rajongók. Szokták gyümölcsökkel párosítani, például a krémet citrommal frissíteni vagy pici naranccsal feldobni, a kész desszertet málnával, áfonyával, szederrel, ribizlivel megszórni. Kerülhet a vaníliás krémbe fahéj, nyáron érdemes tenni egy próbát az illatos levendulával, a téli, karácsonyi időszakban pedig mézeskalács ízvilágú fűszerkeverékkel. Csempészhetünk a krémbe egy kis likőrt, például diólikőrt, tojáslikőrt. Népszerű az egész desszertet csokoládéssá alakítani, ilyenkor a főzött csokoládés krémre kerül a karamellás réteg. A csokihoz szintén tehetünk narancsot, vagy tálalhatjuk eperrel, málnával. Még elegánsabb lesz a desszert, ha öntetet is adunk hozzá, izgalmas összhatást érhetünk el, ha alkoholos öntetre esik a választásunk.
Karamell és vanília, a tökéletes páros
A lágy vanília és a roppanós karamell kettőse számos süteményt, desszertet megihletett. Ha ez a páros dominál az édességben, mondhatjuk, hogy Crème brûlée ízvilágú desszertet alkottunk. Készíthetünk klasszikus piskótalapokból álló tortát vaníliás krémmel és karamellás mázzal, ugyanez működik piskótatekercsben is. Vagy milyen jól hangzik egy intenzíven vaníliás sajttorta karamellás öntettel! Itt bátran csavarhatunk még egyet az alaprecepten, és az öntetet némi só hozzáadásával sós karamellre cserélhetjük. Süthetünk égetett tésztából profiterolt, a kis fánkocskák üregeit megtölthetjük vaníliás vagy karamellás krémmel, majd az egészet meglocsolhatjuk karamellás öntettel vagy vaníliasodóval. Nyáron pedig nincs is jobb pár gombóc hűsítő, házi vaníliafagylaltnál, amibe omlós vaj- vagy tejkaramella darabkákat keverünk.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.