Bevásárlási tippek a karácsonyi sütéshez
2019. november 15.Ha már novemberben átgondoljuk, milyen finomságok kerüljenek az ünnepi asztalra és időben elkezdjük a készülődést, beszerzést, akkor nagyon sok felesleges idegeskedéstől kímélhetjük meg magunkat.
Ha úgy döntenénk, hogy új süteményeket illesztünk a karácsonyi menübe, akkor mindenképpen érdemes még időben próbasütést végeznünk. Így, ha vannak a receptnek nehézségei, esetleges buktatói, azok még időben kiderülhetnek, nem pedig az ünnep délutánján kell fognunk a fejünket a sütőből kivett, lapos és értelmezhetetlen képződmény miatt. A próbasütés mindenképpen hálás műfaj, hiszen a család is örül a kis extra kényeztetésnek.
Ha pedig már kikristályosodott bennünk a családi menü, akkor érdemes a beszerzendőket több csoportra osztanunk.
Ami eláll
A lisztek, porok hosszabban elállnak, ezeket megvehetjük előre. Ha tudjuk, hogy többféle süteményt fogunk sütni, akkor adjuk össze a mennyiségeket és úgy vegyük meg például a szükséges mennyiségű lisztet. Ebben az esetben mindig dolgozzunk némi ráhagyással, mert nagyon bosszantó tud lenni, ha bármilyen oknál fogva kevés van otthon valamiből és a boltokban már hatalmas a tülekedés, vagy rosszabb esetben már nyitva sincsenek.
Lisztet, kakaóport, pudingporokat, porélesztőt, magvakat nyugodtan vehetünk előre is.
A magvakat akár a mélyhűtőben is tárolhatjuk felhasználásig, illetve az is hasznos, ha a liszteket is betesszük legalább egy éjszakára, így elkerülhetjük, hogy esetleg váratlan vendégként molyok rondítsanak bele a karácsonyi sütés-főzésbe. Ha a receptünk fagyasztott gyümölcsöt tartalmaz, azt is nyugodtan megvehetjük előre.
Ami frissen jó
Tojást, tejet, tejszínt, friss élesztőt jobb a sütés előtt nem sokkal megvenni. Vannak olyan sütemények, melyeknél rövid ideig tart a hőkezelés, jobb biztosra menni.
Amit mindenki imád
Ha olyan alapanyagokat is vásárolunk, amit a család magában is szokott falatozgatni (például étcsokoládé, aszalt gyümölcsök), a legjobb, ha valami biztos rejtekhelyre tesszük ezeket. Nincs annál bosszantóbb, mint amikor nekilátnánk a sütésnek, és azt látjuk, hogy felére csappant az étcsoki mennyisége.
Összességében elmondható, hogy érdemes mind a menüt, mind pedig a beszerzést alaposan megterveznünk, így sokkal nyugodtabban tudunk felkészülni az ünnepekre és a stressz helyét átveheti a jó hangulatú együttlét.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.