Bevásárlási tippek a karácsonyi sütéshez
2019. november 15.Ha már novemberben átgondoljuk, milyen finomságok kerüljenek az ünnepi asztalra és időben elkezdjük a készülődést, beszerzést, akkor nagyon sok felesleges idegeskedéstől kímélhetjük meg magunkat.
Ha úgy döntenénk, hogy új süteményeket illesztünk a karácsonyi menübe, akkor mindenképpen érdemes még időben próbasütést végeznünk. Így, ha vannak a receptnek nehézségei, esetleges buktatói, azok még időben kiderülhetnek, nem pedig az ünnep délutánján kell fognunk a fejünket a sütőből kivett, lapos és értelmezhetetlen képződmény miatt. A próbasütés mindenképpen hálás műfaj, hiszen a család is örül a kis extra kényeztetésnek.
Ha pedig már kikristályosodott bennünk a családi menü, akkor érdemes a beszerzendőket több csoportra osztanunk.
Ami eláll
A lisztek, porok hosszabban elállnak, ezeket megvehetjük előre. Ha tudjuk, hogy többféle süteményt fogunk sütni, akkor adjuk össze a mennyiségeket és úgy vegyük meg például a szükséges mennyiségű lisztet. Ebben az esetben mindig dolgozzunk némi ráhagyással, mert nagyon bosszantó tud lenni, ha bármilyen oknál fogva kevés van otthon valamiből és a boltokban már hatalmas a tülekedés, vagy rosszabb esetben már nyitva sincsenek.
Lisztet, kakaóport, pudingporokat, porélesztőt, magvakat nyugodtan vehetünk előre is.
A magvakat akár a mélyhűtőben is tárolhatjuk felhasználásig, illetve az is hasznos, ha a liszteket is betesszük legalább egy éjszakára, így elkerülhetjük, hogy esetleg váratlan vendégként molyok rondítsanak bele a karácsonyi sütés-főzésbe. Ha a receptünk fagyasztott gyümölcsöt tartalmaz, azt is nyugodtan megvehetjük előre.
Ami frissen jó
Tojást, tejet, tejszínt, friss élesztőt jobb a sütés előtt nem sokkal megvenni. Vannak olyan sütemények, melyeknél rövid ideig tart a hőkezelés, jobb biztosra menni.
Amit mindenki imád
Ha olyan alapanyagokat is vásárolunk, amit a család magában is szokott falatozgatni (például étcsokoládé, aszalt gyümölcsök), a legjobb, ha valami biztos rejtekhelyre tesszük ezeket. Nincs annál bosszantóbb, mint amikor nekilátnánk a sütésnek, és azt látjuk, hogy felére csappant az étcsoki mennyisége.
Összességében elmondható, hogy érdemes mind a menüt, mind pedig a beszerzést alaposan megterveznünk, így sokkal nyugodtabban tudunk felkészülni az ünnepekre és a stressz helyét átveheti a jó hangulatú együttlét.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!