Te is meg tudod csinálni: a túrótorták titkai
2019. március 14.Az egyszerű és ezerarcú túrótorta minden családi ebédet feldob - most segítünk abban, hogyan készítheted el!
Sütéssel, vagy sütés nélkül is készíthetjük
Van az évnek az az időszaka, amikor közeleg a téli időszak vége, a kamra kincsei vélhetően már fogyóban vannak, ugyanakkor még várnunk kell a friss gyümölcsökre. Erre az átmeneti időszakra lehet jó megoldás például egy remekbe szabott túrótorta, ha valami finomsággal kedveskednénk a családnak.
A túrótortákat alapvetően két csoportra oszthajuk: vannak a sütés nélküli és a sütéssel készült verziók. Mindkettőnek megvannak az előnyei és a saját rajongótábora.
Hasznos tanácsok
A sütéssel készült változatok sem olyan bonyolultak, mint gondolnánk. Gyorsan és egyszerűen készíthetünk ellenállhatatlan finomságokat.
Az elkészült túrótortát hagyjuk a sütőben kihűlni, így a nedves krém kellemesen átitatja az amúgy talán száraz kekszalapot, ami ettől kellemesen puha lesz. A sült túrótorták elkészítése során az egyik leggyakoribb probléma, hogy megreped a felülete. Bár tökéletes megoldás ennek elkerülésére sajnos nem létezik, ezzel az eljárással a repedezés rizikóját is csökkenthetjük.
A túrótorta érzékeny pontja, amikor levesszük róla a csatos tortaformát, ilyenkor is könnyen szakadhat, repedhet. Ennek a jelenségnek azzal vehetjük elejét ha alaposan kivajazzuk a formát.
A túrótortákat dobjuk fel gyümölcsökkel
A túrótortát készíthetjük ricottából, vagy ricottával kevert túróból is. A ricotta, bár savanyú túrónak is hívják, valójában nem mondható savanyúnak és kiváló alapanyag, jól lehet vele dolgozni.
A túrótorta akkor is jó megoldás lehet, ha gluténmentes finomságot szeretnénk készíteni, ugyanis az alapot képező kekszet könnyen elkészíthetjük gluténmentes verzióban is.
Ha a sütés nélküli megoldást választjuk, akkor a zselatin (például Dr.Oetker Zselatin) adhatja meg a torta tartását.
Ha zselatinnal dolgozunk, mindenképpen érdemes a por alakú kiszereléseket keresnünk, azzal könnyebb dolgozni. Mindennemű túrótortát fel tud dobni egy kis friss gyümölcs, vagy házi dzsem, lekvár. Bátran nézzük át a kamrát, hogy friss ízekkel dobhassuk fel ezt az egyszerű finomságot!
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.