Romantikus vacsora: „pizza és szerelem”
2020. szeptember 01.Ma van az olasz konyha világnapja, ünnepeljük meg egy romantikus 3 fogásos menüvel, és lepjük meg párunkat az olasz konyha remekeivel!
Szükségtelen napokkal korábban nekiállni a tervezgetésnek, az alábbi tippekkel hamar elkészül a spontán meglepetés.
Amikor a gyerekek egy mozgalmas nap után végre elalszanak, mi akadálya lehet annak, hogy eltöltsünk kettesben egy romantikus estét? A szülők pontosan ismerik a szituációt: itt az idő a gyors cselekvésre! A mindennapi pörgésben sokszor nem jut idő romantikázni, takargassuk hát be a gyerkőcöket, és ragadjuk meg a kínálkozó alkalmat! Gyújtsunk meg pár gyertyát, és lássunk neki a spontán vacsorának! Némi improvizálással és a cikkből merített ötletekkel a vacsora felejthetetlen esti randevúvá válhat – éljen a pizza és a szerelem!
1. Ragadjuk meg az alkalmat!
Kevés kell egy jól sikerült romantikus vacsorához és némi együtt töltött értékes időhöz. Csak egy kis gyerekmentes terület, jóféle alapanyagok a kamrából (vagy lehetőség ezek gyors beszerzésére), valamint romantikus apróságok a megfelelő hangulat megteremtéséhez.
Tehát a gyerekek az ágyban – remélhetőleg egészen reggelig, így ideje elővenni a szükséges hozzávalókat! A könnyen elkészíthető, ám mégis lenyűgöző menühöz mindössze két mirelit pizza kell (egy előételnek és egy főételnek), illetve fagylalt desszertnek. A menü alapvetően olyan hozzávalókból áll, amelyek a legtöbb háztartásban eleve megtalálhatóak: olívaolaj, balzsamecet, bazsalikom, só és bors. A különleges ízhatáshoz pedig olyan további alapanyagokra lesz szükségünk, mint rukkola, parmezán, friss bogyós gyümölcs (például málna) és amaretti keksz. Ennyi a lista, és ha minden adott, már hozzá is láthatunk az olaszos menü elkészítéséhez.
2. Gondosan megválogatott apróságokkal a romantikus légkörért
Érdemes odafigyelni az apró részletekre, hiszen ezek különböztetik meg az ünnepi vacsorát a hétköznapitól. Nem kell elképesztő luxusra és csillogásra gondolni, elég egy mutatós asztalterítő, egy szép étkészlet és evőeszközök – ha mindezt megfelelően válogatjuk össze, igazán harmonikus lesz az összhatás. És a gyertyák vagy fényfüzérek sem hiányozhatnak!
Pár apró lépéssel egy egyszerű szalvétát is átalakíthatunk szerelmünk jelképévé, hajtsunk belőle klasszikus legyezőformát, törékeny virágot vagy romantikus szívecskét. Különleges figyelmesség lehet az is, ha menükártyát készítünk kreatív ételnevekkel. Pár szál virág a vázában vagy akár egy tő bazsalikom a saját cserepében még dekoratívabbá teszi az étkezőasztalt, így akár a konyhánk is szolgálhat a romantikus vacsora helyszínéül.
3. Pizza és szerelem
A menü egyszerűen, gyorsan elkészíthető, és 60 percen belül az asztalra kerülhet, hogy bőven maradjon időnk egy hangulatos kis csevejre. Persze az egyszerűség nem jelenti azt, hogy a fogásoknak fantáziátlannak kellene lenniük, megfelelő hozzávalókkal és némi kreativitással még egy hétköznapi étel is rendkívül különlegessé válhat.
Előételnek varázsoljunk a Ristorante Pizza Mozzarellából ropogós pizzarudakat! A kiolvadt mirelit pizzát szeleteljük fel hüvelykujj vastagságú csíkokra, majd tegyük egy tepsin a sütő középső részére. Süssük 200 °C-on, légkeveréssel kb. 12 percig. Tálaljuk olívaolajjal, balzsamecettel, sóval, borssal. A mártogatáshoz az olajat és a balzsamecetet tegyük kis tálkákba!
A főételnek szánt pizzát egy-két extra feltéttel hamisítatlan házi pizzává alakíthatjuk. Rakjunk a Ristorante Pizza Prosciutto pizzánkra rukkolát és parmezánt – persze csak azután, hogy megsütöttük. Ha semmi extra feltét nem jut eszünkbe, inspirálódhatunk az olasz konyha fortélyaiból, számos zöldség, sajt, sőt még néhány gyümölcs is remekül passzol a klasszikus pizzafeltétekhez.
4. A nagy finálé
Mi másról híres még Olaszország? Hát persze, hogy a fagylaltról és a csodás kis fagyizókról. Így aztán, ha a desszertre kerül a sor, a fagyi magától értetődő választás. Vegyünk egy-két gombóc krémes pisztáciafagyit, szórjuk meg málnával és összetördelt amaretti kekszekkel. Tálaljuk frissen gőzölgő eszpresszóval, éljen az édes élet!
Ez a menü a szerelem és a fenntarthatóság jegyében született, hiszen ha közös tányérra tálalunk, azzal nemcsak közelebb bújhatunk a párunkhoz, hanem kevesebbet is kell mosogatnunk. Mindezt a szerelem nevében!
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.