Piskótából sokfélét – így használhatod fel az egyik legnépszerűbb alaptésztát
2020. augusztus 18.Mindent a piskótáról! Kétrészes cikksorozatunk első részében eloszlattuk a tévhiteket: piskótát készíteni egyáltalán nem lehetetlen küldetés, sőt!
Ha odafigyelünk az alapvető szabályokra, és felvértezzük magunkat szuper tippekkel, tökéletes piskóta kerül majd ki a kezeink közül. Az alapok után jöjjenek a kreatív ötletek: mi mindenre jó a piskótatészta?
Korábban már kitértünk arra, hogy az alap piskótatészta milyen jól variálható. Nézzük ezt meg egy kicsit részletesebben! Az alap piskótatészta – cukrászati szakkifejezéssel élve felvert tészta – lisztből, tojásból és cukorból áll. Emellett léteznek további hozzávalókkal dúsított tészták, megkülönböztethetünk például vajas (olvasztott vajjal készült), olajos és vizes piskótát. A piskótatekercshez jöhet egy plusz tojássárgája, a liszt egy része helyett használhatunk kakaóport, instant vagy őrölt kávét is, a cukor egy része pedig vaníliás cukorral váltható ki. Finomra őrölt olajos magokkal vagy maglisztekkel (dió, mandula) szintén süthetünk piskótatésztát, hasonlóan a kakaó- és kávéporhoz, annyival csökkentsük a receptben szereplő liszt mennyiségét, amennyi a hozzáadott őrölt olajos mag, kakaó, kávé mennyisége.
A két legismertebb süti, ami piskótatortából készülhet, a vízszintesen 2-3 egyenlő részre vágott, különböző krémekkel betöltött kerek piskótatorta, valamint a változatos és mutatós piskótatekercs. Azt is tegyük hozzá, hogy egyes sütiknél nem vízszintesen, hanem függőlegesen érdemes kettévágni a tésztát, hogy a lehető legpraktikusabban, egy sütőlemeznyi piskótából kialakíthassuk süteményünk alsó és felső rétegét.
A legnagyobb klasszikusok mellett viszont még sok finomság alapja a piskóta, mutatjuk a kedvenceinket.
Charlotte – avagy szintet lép a tekercs
Bár elsőre bonyolult sütinek tűnhet, valójában nem nehéz elkészíteni a Charlotte-ot, az eredmény pedig csoda klassz lesz. Először sütünk egy piskótatekercset, majd megtöltjük lekvárral vagy például túrókrémmel. Ezután jöhet az építkezés! Egy mélyebb, kerek üstöt vagy tálat kibélelünk fóliával, és szépen kipakoljuk az oldalát a felszeletelt tekerccsel. Az így kialakított mélyedésbe jöhet a krém vagy krémek, a süti tetejét (ami végül az alja lesz) pedig szintén piskótatekercs szeletekkel zárjuk le. Mehet a hűtőbe, tálalás előtt pedig nincs más dolgunk, mint átfordítani egy tányérra vagy tortatálra, és eltávolítani a fóliát. Voilá, kész is a félgömbünk!
Morzsát a tortára!
Két legyet egy csapásra, azaz két réteget egy piskótából! A képlet roppant egyszerű: sütünk egy tetszőleges piskótát, majd két részre vágjuk. Az egyikre krémet simítunk, ám a másik tésztakorongot nem helyezzük rá egyben, hanem először morzsás állagúra törjük. Ezután forró, zsiradékmentes serpenyőben meg is piríthatjuk, sőt összekeverhetjük pirított mandulával, dióval, mogyoróval, durvára vágott csokival vagy akár zabpehellyel. Az így kapott morzsás keverékkel pedig már nincs más dolgunk, mint szépen rászórni a krémes rétegre.
Variáljuk a tésztát!
Ahogy feljebb már írtuk, a piskóta tésztája is remekül variálható különböző hozzáadott alapanyagokkal. Az egyik leghíresebb magyar süti, a somlói galuska is így készül. A klasszikus verzióban 3 különböző piskótát sütünk: egy „simát”, egy diósat és egy kakaósat, majd ezeket rétegezzük sziruppal és krémmel.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.