Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Somlói galuska

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 10 adag

Hozzávalók

kb. 10 adag elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 32x22 cm):

sütőpapír
némi zsiradék

Sárga piskótához:

4 darab tojás (M-es)
80 g cukor
80 g búzaliszt
1 csipet só

Barna piskótához:

4 darab tojás (M-es)
80 g cukor
40 g búzaliszt
1 csipet só

Diós piskótához:

4 darab tojás (M-es)
80 g cukor
60 g darált dió
20 g búzaliszt
1 csipet só

Krémhez:

50 g cukor
500 ml tej

Sziruphoz:

400 ml víz
150 g cukor
120 g mazsola
1 db narancs (kezeletlen) lereszelt héja
2 evőkanál Dr. Oetker Aroma rum

Szóráshoz:

60 g dió

Öntethez:

500 ml tej
2 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
ízlés szerint 2 evőkanál cukor

Díszítéshez:

200 ml hideg habtejszín
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

3 tepsit kikenünk zsiradékkal, és egy-egy sütőpapírt helyezünk mindbe. A sütőt előmelegítjük

Alsó-felső sütés: 190 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: 170 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Sárga piskóta:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket a csipet sóval, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton 3 percig verjük. A lisztet átszitáljuk. A lisztet és a tojásfehérjehabot fakanállal, felváltva a tojássárgájához keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A masszát az első tepsibe simítjuk, majd a sütő alsó harmadában megsütjük.

Sütési idő: kb. 15-17 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A süteményt rácsra borítjuk, hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.

Barna piskóta:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket a csipet sóval, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton 3 percig verjük. A lisztet és a kakaóport átszitáljuk. A lisztes keveréket és a tojásfehérjehabot fakanállal, felváltva a tojássárgájához keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A masszát a második tepsibe simítjuk, majd a sütő alsó harmadában megsütjük.

Sütési idő: kb. 15-17 perc

A süteményt rácsra borítjuk, hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.

Diós piskóta:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket a csipet sóval, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton 3 percig verjük. A lisztet átszitáljuk és belekeverjük a darált diót. A diós keveréket és a tojásfehérjehabot fakanállal, felváltva a tojássárgájához keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A masszát a harmadik tepsibe simítjuk, majd a sütő alsó harmadában megsütjük.

Sütési idő: kb. 15-17 perc

A süteményt rácsra borítjuk, hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.

Krém:
A pudingot a tejjel és a cukorral, a csomagoláson található leírás szerint elkészítjük. A kész pudingot lefedjük, néhányszor átkeverve hagyjuk langyosra hűlni.

Szirup:
A vizet, a cukrot, a mazsolát, a citrom- és narancshéjat, valamint a rum aromát lábasba tesszük. Felforraljuk, majd közepes lángon kb. 15 percet főzzük, amíg kicsit besűrűsödik. Lehúzzuk a tűzről, a mazsolát leszűrjük.

Összeállítás:
Egy tepsi aljába tesszük a diós piskótát. Meglocsoljuk a szirup harmadával, majd megkenjük a vaníliás krém szintén harmadával. Megszórjuk a darált dió és a leszűrt mazsola felével. Rátesszük a barna piskótát. Meglocsoljuk a szirup következő harmadával, majd megkenjük a vaníliás krém második harmadával. Megszórjuk a többi darált dióval és mazsolával. Rátesszük a sárga piskótát. Meglocsoljuk a maradék sziruppal, majd megkenjük a maradék krémmel. Megszórjuk a kakaóval, egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Öntet:
A tasak tartalmát ízlés szerint elkeverjük a cukorral. A tejet lábasba öntjük, hozzáadjuk a rum aromát, majd hozzákeverjük az öntetport. Folyamatos keverés mellett az egészet felforraljuk.

Tálalás:
Desszertes tálkákba kanállal, kerek süteményszaggató formával vagy fagylaltadagoló kanállal galuskákat szaggatunk a süteményből. A hideg tejszínt felverjük habbá. Tetszőleges csővel (pl. csillagcső) ellátott habzsákba (8 mm Ø) töltjük, és a tejszínhabból kis rózsákat nyomunk a desszertekre. Végül meglocsoljuk a csokoládéöntettel.

Tippek:

Aprított dióval megszórva is tálalhatjuk.
A sütemény 1-2 nappal korábban is összeállítható.
Somlói galuska

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

RECEPTAJÁNLÓ

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptkategóriák

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!