Mindennapi kenyerünk - készítsd házilag!

Szinte csak liszt és víz kell hozzá. A legegyszerűbb ételeink egyike, a kenyér világnapja alkalmából, nézzük meg, hogyan is készíthetjük el házilag!

A mai kenyerek őse valaha a lepény volt. Az ősember is ismerte már ezt a csupán víz és liszt keverékéből készülő ételt. Ma ezt a változatot nevezzük kovásztalan kenyérnek és ebből fejlődött ki végül a napjainkban is ismeretes kovászos kenyér. Kezdetben búzából készült, de mára már rozs-, árpa-, alakor- vagy akár hajdinaliszt is lehet az alapanyaga.

A kenyér otthon is elkészíthető, bár talán sokan félnek belefogni. Most felsoroljuk azokat az eszközöket és hozzávalókat, amikkel nagyobb magabiztossággal vághatunk bele a készítésbe.

1.  A liszt

A jó liszt a jó kenyér alapja. Keressük a BL80-as jelölést és a kifejezetten kenyérsütésre ajánlott fajtákat. A kenyér minősége szempontjából a legfontosabb a sikér. A magas sikértartalom a garancia arra, hogy a kenyerünk jól dagasztható, gyúrható és formázható lesz. Ha jó a lisztünk, jó az esélyünk arra, hogy könnyű, puha tésztájú kenyeret süssünk.

2.  Dagasztás

Ebben a témában két iskola létezik. Egyes irányzatok szerint csak a kézzel dagasztott kenyér lehet igazán jó, mások bátran bevetik a gépeket. Ha van otthon robotgépünk, szinte biztos, hogy létezik hozzá dagasztókar is. Ha tartunk a kézi dagasztástól, használjuk ki a gépesítés előnyeit. De választhatunk az első próbálkozásokhoz olyan receptet is, amelyikben nincs szükség dagasztásra. Ezek az úgynevezett “dagasztás nélküli kenyerek”. Ne féljünk ettől a technikától sem, nagyon jó textúrájú kenyereket kaphatunk így is.

3. Kelesztés

Könnyebbség lehet, ha van otthon kelesztőtál, de nem elengedhetetlen. Tegyük a tésztánkat kiegyensúlyozott hőmérsékletű, nem huzatos helyre és takarjuk le egy tiszta konyharuhával.  Ha nincs a lakásban kellően napos, vagy langyos hely, tehetjük 30-40 fokos vízbe, esetleg hűlőfélben lévő, vagy legalacsonyabb fokozatra tett, majd kikapcsolt sütőbe. Ebben az esetben két dologra érdemes figyelni: ne legyen túl meleg a sütő, mert úgy a tészta elkezdhet sülni, illetve fontos, hogy ne kelljen sokáig a tésztánk, mert ha túlkelt, akkor már nem lesz olyan jó a végeredmény.

4. Sütő

Vannak, akik otthon is profi szinten űzik a kenyérsütést, de ha mi csak épp  hobbiként sütnénk házi kenyeret a családnak, ehhez nem kell beruházni további eszközökbe. Sokkal fontosabb, hogy ismerjük jól a sütőnket, így könnyen tudjuk a saját eszközeinkhez igazítani a recepteket.

Ha ezeket az alapokat szem előtt tartjuk, és megtaláljuk a  számunkra szimpatikus receptet, semmi nem állíthat meg minket abban, hogy a családi asztalra házi készítésű kenyér kerülhessen.

KAPCSOLÓDÓ CiKKEK

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!