Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Zablisztes kenyér

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 12 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12 szelet elkészítéséhez

Tésztához:

250 g búza kenyérliszt
125 g zabpehelyliszt
125 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
50 g nagy szemű zabpehely
1 evőkanál (kb. 10 g) só
1 teáskanál (kb. 7 g) cukor
kb. 380 ml meleg víz
4 evőkanál napraforgóolaj

Szóráshoz:

1 evőkanál nagy szemű zabpehely
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
Egy tálban összekeverjük a liszteket, a szárított rozskovászt, az instant élesztőt, a zabpelyhet, a sót és a cukrot. Hozzáadjuk a meleg vizet és az olajat, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) legalább 3 percig dagasztjuk. Ha szükséges, dagasztás közben még adunk hozzá kevés meleg vizet. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, és ovális formájú cipót formázunk belőle. A cipót sütőpapírral bélelt tepsire (kb. 35x40 cm) helyezzük. A tetejét éles késsel 4 helyen (max. 1 cm mélyen) bevágjuk. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen további 1 órát kelni hagyjuk. Közben a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)

Sütés előtt a kenyér tetejét lekenjük vízzel, és megszórjuk a zabpehellyel. A tepsit a sütő alsó harmadába toljuk, a kenyeret megsütjük. A sütési idő első 30 perce után a sütő hőmérsékletét mérsékeljük:

Alsó és felső sütés: kb. 190 °C
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C

Sütési idő kb. 50-52 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kenyeret rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

Tipp:

A kenyér tetejét napraforgómaggal is megszórhatjuk.
Zablisztes kenyér

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!