Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Kovász készítés

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Recept megosztása

Hozzávalók

Kovász készítés

Kenyérliszt BL 80- as
víz
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

1. nap: Egy 720 ml-es dunsztosüvegbe tegyünk, 3 evőkanál vizet és 3 evőkanál BL 80-as kenyérlisztet. Az üveg tetejét rá kell tenni, de nem kell rácsavarni, hogy kicsit szellőzzön, de ne száradjon ki. Szobahőmérsékleten tároljuk.

2. nap: Várunk

3. nap: Tegyünk hozzá 3 evőkanál lisztet és 3 evőkanál vizet és egy villa segítségével keverjük el csomómentesen.

4. nap: Tegyünk hozzá 1 dl vizet és 10 dkg lisztet.

5. nap: Készen van a kovászunk.

Vegyünk ki 10 dkg-ot egy másik üvegbe, megetetjük 1 dl vízzel és 10 dkg liszttel. Takarjuk le és 5-6 órát várjunk, míg a duplájára nő és süthetünk vele.
Ez a mennyiség 1 kg liszthez elegendő.


A maradék kovászt zárjuk le és tegyük hűtőbe, majd hetente egyszer "etessük" meg 2 evőkanál vízzel és 2 evőkanál liszttel.
Ebből bármikor süthetünk úgy, hogy kiveszünk belőle 10 dkg-ot, "megetetjük" 1 dl vízzel és 10 dkg liszttel, megvárjuk, míg a duplájára nő, s a maradékot visszatesszük a hűtőbe.
Kovász készítés

Hozzászólások

G
Gestini Eniko
Dátum 2023. September. 21. 09:06
Sziasztok, ha nincs mérőeszközöm, kb mennyi az a 10 dkg kovász amivel süthetek? Maréknyi, kanálnyi?
Dr. Oetker Mesterkonyha
Dr. Oetker Mesterkonyha
Dátum 2023. September. 22. 09:25
Kedves Enikő! Receptjeink mérőeszközök segítségével készülnek, így sajnos nincs ilyen tapasztalatunk. Az Ön által kérdezett mértékekkel nem tudjuk megadni a mennyiséget. A kovász esetében különösen nehéz lenne, mivel a kovász egy levegős, az érési folyamat fázisaiban eltérő térfogatú, ami a külső körülményektől is függ. Megértését köszönjük! Üdvözlettel: A Sütnijó! csapata
P
Pallinger Ágnes
Dátum 2024. March. 11. 17:28
Sziasztok! A liszt esetében az evőkanál csapott, vagy púpos? Köszi!
Dr. Oetker Mesterkonyha
Dr. Oetker Mesterkonyha
Dátum 2024. March. 12. 08:50
Kedves Ágnes! A liszt nem csapott, nem púpos, normál evőkanál. Üdvözlettel: A Sütnijó! csapata
A
Annamária
Dátum 2024. June. 23. 13:12
Sziasztok! Ha nincs BL 80-as kenyérlisztem, csak BL 55 finomliszt, az jó a kovásznak? Köszi szépen!
Dr. Oetker Mesterkonyha
Dr. Oetker Mesterkonyha
Dátum 2024. June. 24. 08:23
Kedves Annamária! Igen, azzal is elkészíthető. Üdvözlettel: A Sütnijó! csapata
L
Látschám József
Dátum 2024. August. 07. 11:41
3 ek víz es 3 ek liszt nagyon sűrű, jó úton járok?
Dr. Oetker Mesterkonyha
Dr. Oetker Mesterkonyha
Dátum 2024. August. 07. 13:46
Kedves József! Igen, kb. galuska tészta sűrűségűnek kell lennie. Üdvözlettel: A Sütnijó! csapata

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!