Készíts édességeket pillecukorral!

Dátum 2021. október 20.

A pillecukor (vagy más néven mályvacukor) az egyik legismertebb amerikai édesség. Ha azonban eddig úgy gondoltuk, hogy karrierjét valóban az Egyesült Államokban kezdte, bizony tévedtünk: az egyiptomiak „találták fel”.

Honnan ered az elnevezés?

Rájöttek ugyanis, hogy a mályva gyökeréből cukorral főzött szirup enyhíti a torokgyulladást. Miután elkészítették a forró szirupot, hagyták kihűlni és megdermedni, majd feldarabolták. Azaz elszopogatták cukorként – innen és a felhasznált mályvagyökérről kapta nevét. Ma már mályvát nem tartalmaz, ez az elnevezése viszont máig népszerű, de gyakran emlegetik pillecukorként is, utalva arra, hogy puha és pehelykönnyű.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
46 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Miért kötjük automatikusan az Egyesült Államokhoz?

Valószínűleg azért, mert rengeteg amerikai filmben láthattunk olyan jelenetet, amelyben egy tábortűz mellett a család vagy a barátok pillecukrot sütögetnek – épp úgy, mint ahogy mi a szalonnát szoktuk, nyársra tűzve. Nagyon ismert még a S'mores nevű desszert is: egy nagyobb méretű vajas kekszre csokit tesznek, majd ráhelyezik a (tűz felett) megolvadt pillecukrot. Befedik egy másik keksszel, akár egy szendvicset, és hagyják, hogy a forró cukortól szépen megolvadjon a csoki. Persze itt még nincs vége a pillecukorban rejlő lehetőségeknek, nézzük, mi minden készíthető belőle!

Azt már tudjuk, hogy hő hatására megolvad, sőt pirítani, karamellizálni is lehet. Épp ezt kipróbálhatjuk olyan desszertek, sütemények tetején, amelyekre eredetileg cukros-tojásfehérjehabos réteg került volna. Például máglyarakáson, de izgalmas mákos guba tetejére rásütve is. Nem kell sokáig sütni, 10-12 perc elegendő.

Szükséges idő 40-60 perc között
34 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Lássunk néhány felhasználási lehetőséget!

Ha már Amerika, említsük meg a Rocky Road sütit is! Jelentése „göröngyös” vagy „sziklás” út, mégpedig azért, mert a vajjal vagy margarinnal megolvasztott csokoládéba csupa finom „rögöt” keverünk: olajos magvakat, kekszdarabokat vagy aszalt gyümölcsöket és persze apróra vágott mályvacukrot. Formába simítjuk, és hagyjuk megszilárdulni. Felvágva, belül jópofa mozaikos küllemű, kívül pedig „sziklás” a kiálló darabkák miatt. Amerika továbbra is, mit szólnál egy kis pillecukros-mogyorós brownie-hoz?

Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

És természetesen dekorálhatunk is pillecukorral, hiszen nagyon jól néz ki! Lehet pici vagy nagy méretű, általában fehér vagy rózsaszín, de más színekben is beszerezhető. Szórhatjuk forró italok tetejére, használhatjuk figurális sütikhez, desszertekhez. Sőt! Nem csak pillecukorral dekorálhatunk, hanem magát a pillecukrot is díszíthetjük, például rajzolhatunk rá mókás pofikat.

Ugye, milyen sokoldalúak a pihe-puha kis cukrok? Te inkább megolvasztanád vagy dekorációra használnád? Vagy legyen inkább mindkettő?

Szükséges idő 20-40 perc között
38 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!