Jön a tél, készítsünk testet-lelket melengető italokat!
2022. november 08.Nyáron minél jobban behűtött limonádékra, koktélokra vágyunk. Télen pedig pont az ellenkezőjükre: kerüljön a poharunkba valami igazán forró, finom, melengető ital!
Alkoholmentes forró italok
A gyerekeket vagy az autóval érkező vendégeinket kínáljuk alkoholmentes italokkal! Ha gyerekpuncsot főzünk, az alkoholos alapot egyszerűen cseréljük le gyümölcsteára, adjunk hozzá gyümölcslevet, fűszereket, cukrot és egyéb ízesítőket. Nincs más dolgunk, mint mindezeket együtt felforralni, majd poharakba adagolni. Amennyiben citrushéjat is teszünk az italba, például narancs- vagy citromkarikákat, mindenképpen kezeletlen héjú gyümölcsöket válasszunk, és a forralást követően távolítsuk el a kész italból. Tea alapú még az inkább felnőttek ízlésére hangolt fűszeres finomság, az indiai masala chai ital is, ezt fekete teából, tejjel főzik.
A gyümölcsös, teás alap mellett tejtermékek felhasználásával is készíthetünk alkoholmentes italokat. Ilyen a forró, ízesített csokoládé, kakaó, karamellás tej, kávés ital. Az italok alapja lehet tehéntej vagy növényi ital: kókuszital, mandulaital, mogyoróital. A csokoládés, karamellás ízekhez jól passzol a vanília – amelyet önmagában is melengető fűszerként tartanak számon – vagy a fahéj. Szuper ötlet csokikanalakat vagy forrócsokibombákat előre elkészíteni, ezeket elegendő a felforrósított tejbe vagy növényi italba tenni, majd kevergetve hagyni feloldódni. A kanalak, bombák szépen becsomagolva gasztroajándéknak is tökéletesek.
Forralt bor, az örök kedvenc
A forralt bor a téli szezon sztárja. Szerencsére nemcsak az adventi vásárokban kortyolgathatjuk, hanem otthon is elkészíthetjük. Főzhetjük vörös- vagy fehérborból, felturbózhatjuk fűszerekkel, kerülhet bele szegfűszeg, fahéj, kardamom, szerecsendió, gyömbér és csillagánizs. A fűszereket a borral együtt melegítsük fel, sokáig forralni viszont nem szükséges, inkább lassú tűzön, gyöngyöztetve főzzük. Jó ötlet az összes kisebb fűszert egy vagy több teatojásba tenni, így a leszűréssel sem kell majd bajlódnunk. Tehetünk bele narancsot, citromot, keverhetjük almalével, narancslével, de önthetünk hozzá likőröket, például Grand Marnier-t vagy Cointreau-t. A bor más forró italok alapja is lehet, például fehérborból és tojáslikőrből télies tojáslikőr-puncsot főzhetünk.
Túl a forralt boron – még több alkoholos ital
Persze nem csupán forralt bort tölthetünk a poharunkba, a rum vagy gin alapú italok is méltán kedveltek. A forró csokoládét a fent említett fűszerek mellett egész nyugodtan dúsíthatjuk egy kis rummal, a kávét ír whiskeyvel, vagy például alkoholos puncs is készülhet gyümölcslé és gin párosításával. Rum alapú még a grog, amely tulajdonképpen nem más, mint egy fűszeres, alkoholos tea. Almalé helyett pedig almabor, azaz cider is bátran felforralható! Hogy a vodka se maradjon ki a sorból, nézd meg, mit lehet elérni körte, vanília és vodka házasításával!
Akár alkoholos, akár alkoholmentes az italunk, a díszítésről se feledkezzünk meg! A csokis italok jól mutatnak némi pillecukorral (ezek édesítik is az italt, csak csínján a cukorral, mézzel, juharsziruppal!), mandulaszeletekkel, csokiforgáccsal, kókuszreszelékkel, kókuszchipsszel a tetejükön. Ha illik az adott ízvilághoz, a pohár szélét díszíthetjük narancs- vagy citromkarikákkal, egész fahéjrúddal, csillagánizsokkal vagy télies, karácsonyi hatást kölcsönző, porcukorral meghintett rozmaring ágacskákkal. A tejszínhabos italok tetejét megszórhatjuk kakaóporral, őrölt fahéjjal, bourbon vaníliás cukorral, majd meglocsolhatjuk csoki- és karamellsziruppal.
Kicsit formabontó, de nagyon finom, és egyszerűen elkészíthető a fehércsokoládés forró csoki is, tejszínhabbal és kis mézeskalács forgáccsal a tetején.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.