Ezekkel a mártogatósokkal egyetlen pizzaszél sem marad a tányéron!
Rendszeresen meghagyod a tányérodon a pizza szélét? Tudunk rá egy megoldást! Ha elkészíted az alábbi pizza mártogatósokat, azt fogod kívánni, hogy a pizzádnak több széle legyen, mint feltéttel megpakolt része.
Csak kövesd a mottót: „Ki ne dobd, inkább mártogasd!”
Pizza mártogatósok: Adjunk a pizzaszélnek egy kis plusz ízt!
Mindannyian egyetértünk abban, hogy a pizza isteni! De ami még nagyszerűbb, az az, ha van egy szuper fincsi mártogatósunk, amibe a pizza szélét beletunkolhatjuk. Habár sokan kidobják, nekünk a pizza széle a kedvencünk! Imádjuk, ha rásült egy kis sajt, alatta pedig felbukkan a paradicsomszósz. Nyami! A gyorsan és egyszerűen elkészíthető pizza mártogatósaink a pizza mennyországba repítenek, próbáljuk ki a következő pizza party alkalmával, és garantáltan nem maradnak majd tésztaszélek! Mártózzunk tehát meg a legjobb receptekben!
1. Paprikás-sajtos mártogatós
A sajt és a pizza együtt tökéletes párost alkot. És a sajtnál csak egy dolog lehet jobb a pizzán, a még több sajt. Könnyen megduplázhatjuk pizzánkon a sajt mennyiségét ezzel a szuper krémes csilis sajtszósszal. Reszelt cheddar sajtból, tejszínből, lime-ból és jalapeño paprikából (csípős paprika) készül, az íze pedig igazán frissítő. Nem éppen kímélő fogás, de biztosan mosolyt csal majd minden sajtszerető arcára. Még egy kis ízbomba - készítsünk vegán füstölt sajtos mártogatóst!
2. Csípős BBQ mártogatós
A BBQ szószt senkinek sem kell bemutatni. Nemcsak grillezéskor vagy halas fogásokhoz vethetjük be, hiszen füstös aromája a vegetáriánus ételeket is ellenállhatatlanul finommá varázsolja. Édes, mézes, fokhagymás és whiskys variációi egyaránt ismertek. Készítésének módja pedig attól is függ, hogy éppen merre utazunk a világban – más az amerikai Kansasben, mint Koreában.
Mindegy is, hogyan nevezzük, a legjobb BBQ szósz mindig otthon készül. Ehhez forraljunk össze ketchupöt barna cukorral, a híres Worcester szósszal, Tabascóval, almaecettel és fűszerpaprikával.
3. Fokhagymás-majonéz (Aioli mártogatós)
Az aioli szerelmeslevél a fokhagymához. Fűszeres, pikáns íz dominál benne, a fokhagyma, az olaj és gyakran némi tojás találkozása alkotja ezt a csodálatosan krémes mediterrán szószt. Sosem lehet eleget enni belőle!
A mi aioli mártogatósunk tojásmentes majonézből készül, és remekül illik mindenféle péksüteményhez, és persze az olyan tésztafélékhez is, mint a pizza. Rengeteg különböző íz koncentrálódik benne, mivel tejből, napraforgóolajból, citromléből és természetesen fokhagymából készül.
4. Avokádós mártogatós (Guacamole)
A guacamole igazi klasszikus a mártogatósok között. Tortillachipsszel, nachosszal vagy más snackkel fogyasztva jó kísérője szinte minden sós fogásnak. A mexikói mártogatós fő hozzávalója az avokádó. (Egy kis érdekesség: az avokádó szó az aztékoktól ered, jelentése: heregolyó. Talán a formája miatt? Ki tudja…)
A mi mártogatósunk is avokádóból készül, de kerül bele még paradicsom, koriander, fokhagyma és citrom is. És ha nem vetjük meg a csípősebb fogásokat, csípős paprika szintén mehet bele.
5. Koktélszószos mártogatós
A klasszikus világos, pasztelles piros vagy narancsszínű szósz a ketchup és a majonéz ötvözéséből született. Annyi koktélszósz recept létezik, mint égen a csillag! A lényeg most annyi, hogy nagyon jól passzol a pizzához, így válik előételből a főétel részévé. Próbáld ki esetleg currys ketchuppal! Ha a színhez nem ragaszkodunk, itt egy mézes, kicsit csípős mustárral és tormával készülő savanykás mártogatós recept.
A mi koktélszószunk fő jellemzője a reszelt torma frissessége, valamint a ketchup, majonéz, Worcester szósz, no meg egy kis narancslé kombinációjának édes és fűszeres íze. Kerüljön még bele egy kis tejföl, hogy megkapjuk az autentikus pasztell árnyalatot!
Ha a színhez nem ragaszkodunk, itt egy mézes, kicsit csípős mustárral és tormával készülő savanykás mártogatós recept - a bőség zavara :)
6. Salsa verde mártogatós
A salsa verde intenzíven csípős szósz egyenesen Olaszországból. Zöld színét legfőbb hozzávalója, a petrezselyem adja. A zöld szószok – mint például a frankfurti szósz – rokona, csak sokkal fűszeresebb a többi verziónál. A mexikói és spanyol konyha szintén ismeri és használja.
A petrezselyem mellett teszünk bele szardellát, kapribogyót, fokhagymát, fehér kenyeret, citromot és egy főtt tojás sárgáját. A szardella és kapribogyó sós, zöldfűszeres ízt kölcsönöz a pizzának – csak úgy bizseregnek majd az ízlelőbimbóink. Tegyünk egy próbát!
A cikkben találsz Paprikás-sajtos, vegán Tzatziki, Csípős BBQ, Aioli, Guacamole, különböző fokhagymás, avokádós, koktélszósz, salsa verde, chimichurri, és további édes, sós, csípős mártogatósokat is.
Reszelt cheddar sajtból, tejszínből, lime-ból és jalapeño paprikából (csípős paprika) készítheted. Az íze frissítő és krémes, tökéletes a sajtszeretőknek. Készíthetsz vegán füstölt sajtos változatot is Tzatziki Creme VEGA-val.
Alaprecept: a ketchupot forrald össze barna cukorral, Worcester szósszal, Tabascóval, almaecettel és fűszerpaprikával. A füstös aroma és az édes-csípős íz tökéletesen passzol a pizzához. A legjobb BBQ szósz mindig otthon készül!
Tojásmentes majonézből, tejből, napraforgóolajból, citromléből és fokhagymából készítheted. Ez a mediterrán szósz pikáns, fűszeres ízű, és krémes állagával remekül illik mindenféle péksüteményhez és tésztához.
A guacamole egyfajta zöld szósz - az avokádón kívül paradicsom, koriander, fokhagyma és citrom kerül bele. Ha szereted a csípős ízeket, csípős paprikát is tehetsz hozzá. Ez a mexikói klasszikus mártogatós minden sós fogáshoz jól passzol.
Ketchup és majonéz alapból, reszelt tormával, Worcester szósszal, narancslével és egy kis tejföllel. A torma frissessége és a kombinált édes-fűszeres íz teszi különlegessé. Az autentikus pasztell színért is a tejföl felel.
Intenzíven csípős olasz szósz petrezselyemből, szardellából, kapribogyóból, fokhagymából, fehér kenyérből, citromból és főtt tojás sárgájából. A zöld színt a petrezselyem adja, az íze sós és zöldfűszeres.
Mert például így egyetlen pizzaszél sem marad a tányéron! A mártogatósokkal olyan finom lesz a pizzaszél, hogy azt fogod kívánni, hogy több széle legyen a pizzának, mint feltéttel megpakolt része.
Készíthetsz mézes-mustáros mártogatóst mustárral és tormával, vagy használhatsz curry-s ketchupot. Ezek savanykás ízűek és jól variálják a klasszikus koktélszószt, ha nem ragaszkodsz a hagyományos színekhez.
A koktélszósz a legegyszerűbb, mert csak ketchupot, majonézt, Worcester szószt, narancslevet, reszelt tormát és tejfölt kell összekeverni. Nincs szükség főzésre vagy bonyolult technikákra, mégis finom és autentikus ízt ad.
Kapcsolódó cikkek

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.


Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.


Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.


Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
