1-2-3-4 - Cupcake! - Az amerikai sütik nyomában

Dátum 2018. július 03.

Brownie, cupcake, pancake, azaz palacsinta. Mi a közös bennük? Az, hogy mindegyikük az amerikai konyhákból indult el hódító útjára.

Végre ismét visszatért a jó idő, ilyenkor azok a receptek a legjobbak, amelyeket könnyen, gyorsan el lehet készíteni, nem kell hosszan a konyhában állni. Az amerikai függetlenség napja alkalmából kicsit a cupcake-ek, brownie-ik, pancake-ek világában fogunk barangolni. 

A függetlenség napja (Independence Day) vagy ahogy szintén sokszor találkozhatunk vele: július negyedike (Fourth of July) az Amerikai Egyesült Államok egyik szövetségi ünnepe. Az amerikaiak ezen a napon ünneplik a függetlenségi nyilatkozat 1776-os kihirdetését, melyben országuk kinyilvánította függetlenségét Nagy-Britanniától.

A tündértorták története

A cupcake-et kifejezetten az amerikai konyha vívmányának tekintik, bár az elnevezés eredetével kapcsolatban nincs egységes álláspont.
Az egyik elmélet szerint azért cupcake - azaz bögre-csésze/bögrés süti -, mert eredetileg bögrében is sütötték, míg egy másik elgondolás szerint azért kapta ezt a nevet, mert bögrével kell kimérni a hozzávalóit.

És ha ez még nem lenne elég a nevek bonyolódásához, a cupcake-t eleinte 1-2-3-4 sütinek is hívták. Szemben távoli unokatestvérével, a muffinnal, a cupcake lapos, így a teteje szabadon dekorálható. De alapvetően nem ez, hanem a hozzávalók különböztették meg a hagyományos angol muffintól.  Napjainkra a cupcake-et leginkább a mini tortákhoz sorolják és  fairy cake-nek, azaz tündértortának is hívják, egy különleges asszociáció eredményeképpen, mely arra utal, hogy akkora torta, amivel a tündérek lakhatnak jól.

A cupcake a 19. században kezdte elvarázsolni Amerikát és egyszerűsége miatt alapjaiban változtatta meg a háziasszonyok sütéshez, süteményekhez való viszonyát.

A sütemény már nem jelentett egyet a patikamérlegen kimért hozzávalókból készült műremekkel és azzal, hogy valaki fekete öves konyhatündér legyen.

Szükséges idő 40-60 perc között
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
23 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Elfelejtett hozzávaló

Nem egyedi eset, hogy egy sztárrecept véletlenül születik. Így történt ez a brownie-val is. Egyes források szerint egy cukrász kifelejtette a sütőport a sütiből, mások azt állítják, a lisztje fogyott el. Akárhogy is történt, a végeredmény ma is sokak kedvence.

Az eredeti recept Chicagóból származik és mindenki nagy örömére ez sem túl bonyolult, a gyerekek is beszállhatnak az elkészítésébe. Sok olyan receptet is találhatunk, amelyeknél  ehhez a sütihez is bögrével kell kimérni a hozzávalókat, amiket már a kicsik is ügyesen tudnak a keverőtálba borítani.

Palacsinta, az örök kedvenc

És a végén jöjjön a gyerekek abszolút kedvence, a trónjáról letaszítahatalkan, örök favorit: a palacsinta. Illetve egészen pontosan ha már Amerikában járunk, akkor pancake, azaz az amerikai palacsinta, ami kicsit eltér az itthon ismert, hajlékony, rugalmas, ám papírtésztájú unokatestvérétől.

Az amerika palacsinta jellemzően vastagabb és a palacsinták nagy családján belül a kelesztett tészták közé tartozik, bár megjelenése nem az élesztőtől, hanem a sütőportól pufibb.

Hagyományosan juharsziruppal és szalonnával fogyasztják, de ha ez a párosítás túl extrémnek tűnik, akkor maradjunk a hagyományos ízeknél. Egy kis fahéjas porcukorral megszórva isteni finomság és egész biztosan egy asztal köré vonzza a kicsiket és a nagyokat.

Szükséges idő 20-40 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!