1-2-3-4 - Cupcake! - Az amerikai sütik nyomában
2018. július 03.Brownie, cupcake, pancake, azaz palacsinta. Mi a közös bennük? Az, hogy mindegyikük az amerikai konyhákból indult el hódító útjára.
Végre ismét visszatért a jó idő, ilyenkor azok a receptek a legjobbak, amelyeket könnyen, gyorsan el lehet készíteni, nem kell hosszan a konyhában állni. Az amerikai függetlenség napja alkalmából kicsit a cupcake-ek, brownie-ik, pancake-ek világában fogunk barangolni.
A függetlenség napja (Independence Day) vagy ahogy szintén sokszor találkozhatunk vele: július negyedike (Fourth of July) az Amerikai Egyesült Államok egyik szövetségi ünnepe. Az amerikaiak ezen a napon ünneplik a függetlenségi nyilatkozat 1776-os kihirdetését, melyben országuk kinyilvánította függetlenségét Nagy-Britanniától.
A tündértorták története
A cupcake-et kifejezetten az amerikai konyha vívmányának tekintik, bár az elnevezés eredetével kapcsolatban nincs egységes álláspont.
Az egyik elmélet szerint azért cupcake - azaz bögre-csésze/bögrés süti -, mert eredetileg bögrében is sütötték, míg egy másik elgondolás szerint azért kapta ezt a nevet, mert bögrével kell kimérni a hozzávalóit.
És ha ez még nem lenne elég a nevek bonyolódásához, a cupcake-t eleinte 1-2-3-4 sütinek is hívták. Szemben távoli unokatestvérével, a muffinnal, a cupcake lapos, így a teteje szabadon dekorálható. De alapvetően nem ez, hanem a hozzávalók különböztették meg a hagyományos angol muffintól. Napjainkra a cupcake-et leginkább a mini tortákhoz sorolják és fairy cake-nek, azaz tündértortának is hívják, egy különleges asszociáció eredményeképpen, mely arra utal, hogy akkora torta, amivel a tündérek lakhatnak jól.
A cupcake a 19. században kezdte elvarázsolni Amerikát és egyszerűsége miatt alapjaiban változtatta meg a háziasszonyok sütéshez, süteményekhez való viszonyát.
A sütemény már nem jelentett egyet a patikamérlegen kimért hozzávalókból készült műremekkel és azzal, hogy valaki fekete öves konyhatündér legyen.
Elfelejtett hozzávaló
Nem egyedi eset, hogy egy sztárrecept véletlenül születik. Így történt ez a brownie-val is. Egyes források szerint egy cukrász kifelejtette a sütőport a sütiből, mások azt állítják, a lisztje fogyott el. Akárhogy is történt, a végeredmény ma is sokak kedvence.
Az eredeti recept Chicagóból származik és mindenki nagy örömére ez sem túl bonyolult, a gyerekek is beszállhatnak az elkészítésébe. Sok olyan receptet is találhatunk, amelyeknél ehhez a sütihez is bögrével kell kimérni a hozzávalókat, amiket már a kicsik is ügyesen tudnak a keverőtálba borítani.
Palacsinta, az örök kedvenc
És a végén jöjjön a gyerekek abszolút kedvence, a trónjáról letaszítahatalkan, örök favorit: a palacsinta. Illetve egészen pontosan ha már Amerikában járunk, akkor pancake, azaz az amerikai palacsinta, ami kicsit eltér az itthon ismert, hajlékony, rugalmas, ám papírtésztájú unokatestvérétől.
Az amerika palacsinta jellemzően vastagabb és a palacsinták nagy családján belül a kelesztett tészták közé tartozik, bár megjelenése nem az élesztőtől, hanem a sütőportól pufibb.
Hagyományosan juharsziruppal és szalonnával fogyasztják, de ha ez a párosítás túl extrémnek tűnik, akkor maradjunk a hagyományos ízeknél. Egy kis fahéjas porcukorral megszórva isteni finomság és egész biztosan egy asztal köré vonzza a kicsiket és a nagyokat.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.