Te is meg tudod csinálni - 7 trükk fánksütéshez

Kint kopognak a mínuszok és kora reggel szürke az ég, de elérkezett a vidám farsangi időszak, ami elképzelhetetlen a jó öreg fánk nélkül. Összeszedtük a leghasznosabb trükköket!

A fánksütéstől sokan tartanak, attól tartva, hogy nem lesz elég jó az elkészült finomság, vagy a külleme nem lesz elég szép.
Mostani tippjeinkkel abban próbálunk segíteni, hogy te is bátran és magabiztosan vághass bele a fánksütésbe!

Amire figyelni kell

  • Bármilyen ételre, süteményre igaz, de ha most készítesz először fánkot, érdemes az éles sütés előtt próbasütést végezni. A család tutira nem fog tiltakozni a tesztsütés ellen és nem fognak az előszobában ülősztrájkba kezdeni, hogy farsang előtt fánkot kell kóstolniuk.
  • Kelt tészták készítésénél jó, ha minden alapanyag egyformán szobahőmérsékletű, mielőtt elkezdenénk a tészta összeállítását.
  • Ne csak az alapanyagok legyenek szobahőmérsékletűek, hanem a helyiség is legyen kellemesen meleg, ahol a tészta készül. A készülőben lévő kelt tésztára nem ajánlott ablakot nyitni, mert “megfázhat”, azaz nem fog olyan szépen feljönni, mint ahogy optimális lenne. Se az összeállításnál, se a kelesztésnél ne nyissunk ablakot a tésztára!

Mitől lesz szalagos a fánk

  • A lisztet minden esetben érdemes átszitálni, mielőtt dolgozunk vele, mert könnyebb, levegősebb tésztát kaphatunk így.
  • A tészta nyújtásához, formázásához már nem ajánlott túl sok lisztet használni, mert megváltozhatnak a tészta arányai és nem úgy fog viselkedni, ahogy a recept írja és ahogy elvárnánk.
  • Arra, hogy mitől lesz szalagos a fánk, több magyarázat is van. Az egyik szerint nem kell semmi különöset csinálni, mert ha a tészta jól megkelt, akkor nem fog lesüllyedni az olajban, és amikor megfordítjuk, sütés közben az olajból kilógó résznél ki tud alakulni a jellegzetes világos csík, a szallag. Másik elgondolás szerint viszont ha nyújtás közben félbe hajtjuk a tésztát párszor, attól alakul ki a szalag.
  • A sütési idő feléig érdemes lefedni az olajban sülő fánkokat, mert így elkerülhető, hogy a külseje túlságosan megsüljön, azaz túl barna legyen, a közepe pedig nyers maradjon.

KAPCSOLÓDÓ CiKKEK

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!