Répatorta van?
2019. április 03.Zöldséget a sütibe? Ráadásul répát? Régen azt hittük, csak a viccben van ilyen, de napjainkra nagy kedvenc lett a répatorta, ami már a húsvéti menüben is helyet kapott.
A középkorban még nem volt korlátlanul elérhető a cukor a háztartásokban, így aztán a háziasszonyok más, elérhető eszközökkel édesítették a süteményeket. Ekkor került képbe először a répa, melyből torta, de akár puding is készülhetett.
A répatorta eredete
Az elmúlt évszázadban egyre inkább felértékelődött a répatorták jelentősége. A II. világháború idején az angol kormány például aktív répa-felhasználásra buzdította a háziasszonyokat. Olyannyira, hogy még egy Walt Disney által rajzolt répacsalád is ösztönözte a lakosságot, hogy használják cukor helyett a kellően édes gyökérzöldséget. A háború után a répával készült sütemények Amerikában is nagy kedvenccé váltak, helyet béreltek magunknak a cukrászdák polcain és a mai napig megtalálhatjuk ott őket.
Répatorta napjainkban
A répatorta egy ideje már itthon is népszerű, a kedvelt finomság a kreatív receptfejlesztőknek hála pedig már nem csak a klasszikus torta verzióban ismert.
Muffin, különböző kevert tészták, de még akár kuglóf is készülhet répából. Illetve nem csak és kizárólag répából, hiszen a répa remekül társítható más gyümölcsökkel: almával, naranccsal, vagy akár magvakkal, például mogyoróval is.
Szerencsére a répás sütik általában könnyen kezelhető tésztákból készülnek, azok is nyugodtan belevághatnak egy répás recept elkészítésébe, akik még nem érzik magukat annyira magabiztosnak a konyhában.
Ráadásul a húsvéti menü tervezése kapcsán is aktuális lehet ez a finomság. Miután a nyuszi, a húsvéti ünnepkör egyik főszereplője szereti a répát, így aztán kézenfekvő lehet a párhuzam, mely szerint a répatorta a húsvéti ünnepi asztal kedvelt desszertje is lehet.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.