Pogácsát, de milyet? Így lesz a legfinomabb az örök klasszikus
2020. október 21.Ha azt mondjuk, sós sütemény, sör- vagy borkorcsolya, a legtöbb embernek azonnal a pogácsa jut eszébe.
Nem csoda, hiszen a népmesékben is gyakran emlegetett „hamuban sült” pogácsa valódi hungarikum, számos fajtája létezik, amelyek között mindenki megtalálhatja az ízléséhez leginkább illőt.
Lássuk, hogyan lesz igazán finom!
Ahány ház, annyi szokás – a mondás ezúttal is igaz, hiszen nem csak egyféle pogácsarecept létezik. Alapvető hozzávalókat persze fel lehet sorolni, ilyen a liszt, a zsiradék vagy például a tojás(sárgája), de ennél azért több összetevőre lesz szükségünk, hogy tökéletes pogácsákat vehessünk ki a sütőből. Léteznek kifejezetten gyors és kicsit több időt igénylő pogácsák. Ha a gyors verziók mellett döntünk, válasszunk olyan tésztát, amelyet elég csak összedolgozni, majd kicsit pihentetni, aztán már szaggathatjuk is. Egyes tésztákba sütőpor kerül, bár jó tudni, hogy ha napokig pihe-puha pogácsát szeretnénk, az élesztős, kelesztett fajták lesznek a nyerők. Élesztőből friss, felfuttatott és instant verziót is tehetünk a pogácsába, ha pedig fontos, hogy gyorsan elkészüljön a süteményünk, szuper megoldás az expressz élesztő használata. Az ezzel készült tésztát elegendő a formázást követően 15 percet pihentetni, ezután pedig már süthető is. Ha gyakoriak nálunk a váratlanul betoppanó vendégek, mindenképpen tartsunk otthon pár tasak Dr. Oetker Expressz élesztőt! Említsük meg azt is, hogy léteznek olyan tészták, amelyekbe sem élesztő, sem sütőpor nem szükséges.
Apropó, formázás!
Az „ezer rétegű”, leveles pogácsa hajtogatással készül. A begyúrt tésztát vékony téglalappá nyújtjuk, majd először két oldalát közép felé behajtjuk (vagy a középvonalig, utána pedig még kettéhajtjuk, vagy pedig egymásra hajtjuk az oldalakat), ezután pedig másik irányból is meghajtjuk (az egyik oldalt rá-, a másikat pedig aláhajtva), hogy négyzethez közelítő formát kapjunk. Az így meghajtogatott tészta tetejére sodrófával kicsit rányújtunk, majd a tésztánkat letakarjuk, és 30 percet pihentetjük. Ezután jöhet egy újabb nyújtás és hajtogatás, a folyamatot pedig összesen legalább háromszor érdemes megismételni. Fontos, hogy a hajtogatás sorrendje és iránya mindig azonos legyen. A legutolsó pihentetés után már nem vékonyra, hanem kb. 2 cm magasra nyújtjuk, ezt követően pedig kiszaggatjuk.
Hogyan szaggassunk? Bár nem tűnik bonyolult feladatnak, azért érdemes itt is megemlíteni pár apró trükköt. Választhatunk kisebb és nagyobb átmérőjű pogácsaszaggatót, és nemcsak kerek, hanem négyzet alakú szaggatók is léteznek. Ha a tésztánk kissé zsírosabb állagú, érdemes a szaggatót lisztbe mártani szaggatás előtt. A kiszaggatott pogácsákat két tenyerünk között óvatosan megsodorhatjuk felfelé, hogy magasabbak és szabályosabb formájúak legyenek.
Tippek szép és finom pogácsa készítéshez
Ha hajtogatott pogácsát sütünk, törekedjünk arra, hogy egyszerre kiszaggassuk a tészta lehető legnagyobb részét, azaz próbáljuk meg elkerülni azt, hogy újra össze kelljen gyúrnunk. Jó ötlet, ha nem szaggatunk, hanem éles késsel felvágjuk négyzetekre, téglalapokra vagy akár rombuszokra a pogácsát. Miután elkészültünk, mehetnek a sütőpapírral bélelt tepsibe. Ne feledjünk helyet hagyni közöttük! Egy kis pihentetés ilyenkor még jót tesz, aztán már jöhet is a lekenés. Ez történhet tejföllel, felvert tojással vagy tojássárgájával, amit némi víz hozzáadásával felhígíthatunk. A tetejüket megszórhatjuk lereszelt sajttal, olajos magvakkal. Ha pedig szimpatikusabb, szaggatás előtt a tészta tetejét éles késsel berácsozhatjuk.
A külcsín után fókuszáljunk a belbecsre! Puha, omlós és gazdag lesz a tészta, ha főtt, áttört, kihűlt burgonyát adunk hozzá. Hasonlóan gazdagíthatjuk túróval, juhtúróval, káposztával, lehet tejfölös, sajtos is, hogy csak a legismertebb verziókat említsük. Ha húsos pogácsában gondolkozunk, egyértelműen dobogós a tepertős és hájas verzió, de emellett beledolgozhatunk a vajas (vagy margarinos, zsíros), tejfölös alaptésztába apróra vágott sonkát vagy kolbászt is.
Különleges, a zsiradékban sült pogácsa
Ha hajtogatunk, a hajtogatás során megkenhetjük kolbász-, sonka-, sajt- vagy tepertőkrémmel a tésztát, vagy megszórhatjuk lereszelt sajttal. Válasszunk zsírosabb sajtféléket! És nem kell mindig a trappistára hagyatkoznunk, ahogy a túrós verzióban a sósabb juhtúró, úgy a sajtos pogácsák esetén az intenzívebb ízű sajt az, ami igazán megadja a sütemény karakterét. Finom például füstölt sajttal vagy cheddarral. A tésztához persze még rengeteg mást is adhatunk: puhára sütött vöröshagymát, fokhagymát, zöldfűszereket, olajos magvakat, például tökmagot, napraforgómagot, lenmagot, szezámmagot vagy akár egész köményt. A liszt egy részét kiválthatjuk teljes kiőrlésű liszttel.
Végül jöjjön két érdekesség! Létezik olyan pogácsa is, amelyet nem sütőben, hanem olajban (vagy zsírban) sütünk ki. Krumplis tésztából készül, korongokra szaggatva vagy téglalapokra vágva kerül a forró olajba, akár egy tartalmas levest követő második fogásnak is beillik. Sör mellé nem, teához viszont annál inkább ajánljuk az édes pogácsákat. Készülhet cukorral, citromhéjjal, vaníliás cukorral, gyúrhatunk bele mazsolát vagy aszalt áfonyát is.
Ugye, hogy mennyi különböző pogácsafajta létezik? Itt a borongós, hűvös ősz, kapcsoljuk be a sütőt, és süssünk egy – vagy még inkább két – tepsivel!
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.