Milyen süteményt vigyünk magunkkal a strandra?

Dátum 2020. július 31.

Első blikkre nem tűnik nehéznek a válasz, hiszen ha úgyis kikapcsolódni megyünk, csomagoljuk a kedvencünket!

Fontos az óvatosság!

Ám ha jobban belegondolunk, hamar rájövünk, hogy ez bizony sokszor nem célravezető, egy „strandsütinek” ugyanis számos kritériumnak kell megfelelnie. És az csak egy, hogy legyen nagyon-nagyon finom.

Az egyik legfontosabb szempont, hogy bírja a meleget. Hiába vagyunk oda a krémes-habos csodákért, ezeket inkább tartogassuk a hazaérkezésünk utánra. Lehet, hogy viszünk hűtőtáskát, de akkor is jobb az óvatosság: a krémes, tejtermékeket tartalmazó, gyorsan romló finomságokat inkább hagyjuk otthon! 

Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Mutatjuk, mi minden kerülhet a piknikkosárba vagy a hűtőtáskába

Hasonló a helyzet azokkal a sütikkel is, amelyek hajlamosak az olvadásra, igen, ezúttal a csoki sem a barátunk, és jobb, ha cukros bevonatokkal sem próbálkozunk. Bár az egészségünkre szerencsére nem ártalmasak, viszont a rövid idő alatt kiszáradó harapnivalók sem alkalmasak arra, hogy órákat töltsenek a melegben. Szerencsére a kör ezzel nem zárult be, számos süteményt csomagolhatunk magunkkal a strandra.

Szuper választás a kelt tészta, édesen és sósan is elkészíthetjük a kiruccanásra. Ha szendvicseket pakolnánk a táskánkba, süssünk házi péksüteményt, például tönkölybúzás veknit! Töltsük meg kedvünk szerint, válasszunk szalámit vagy kolbászt, illetve zöldségnek répát, uborkát, ezeket jobban bírják a meleget. De akár humuszt (fűszeres csicseriborsókrémet) is készíthetünk, a veknik tökéletesek lesznek tunkolni. Ha nem vesződnénk külön szendvicsgyártással, egyszerűen gyúrjuk bele a „feltéteket” a kelt tésztába, apróra vágott szalonnával, sonkával, sajttal egyaránt ízesíthetjük a sós kenyerünket vagy kalácsunkat. 

Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Egyszerű kevert tészták, gofrik is praktikusak 

A kelt tésztát persze édes töltelékkel is megtölthetjük, például mákkal. Sőt, ha gyerekekkel megyünk strandolni, mókás formájúra is süthetjük, a macifej alakú zsemléket tuti szeretni fogják a legkisebbek. 

Sütőporos kenyérsüteményekben szintén gondolkozhatunk. Az egyszerű kevert tésztát csak összedolgozzuk, gyümölcskenyér formába simítjuk és már mehet is a sütőbe. Az egyik ilyen sütemény a banánkenyér. A masszába érett, összetört banánpép kerül, dúsíthatjuk almával, áfonyával, ribizlivel, keverhetünk hozzá csokidarabokat, pirított olajos magvakat is. „Nyáriasabb”, vagyis fogalmazzunk inkább úgy, szezonálisabb változata a cukkinikenyér, ebben a receptben a banánt nyers, lereszelt cukkini váltja fel. A cukkini annyira semleges ízű, hogy nemcsak sós, hanem édes süteményekben is megállja a helyét.

A palacsinta klasszikus strandétel Magyarországon. Magunkkal vinni azonban nem túl praktikus a töltelék miatt. Helyette süssünk otthon gofrit, az édes, vaníliás tészta önmagában és hidegen is finom, persze némi friss gyümölccsel szintén fogyaszthatjuk. 

Szükséges idő 40-60 perc között
37 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A kekszek számos változata is jó választás

Végezetül térjünk ki arra a lehetőségre is, ha a strandon tervezünk ebédelni. Ebben az esetben elég egy kis rágcsa délelőttre és délutánra. Csomagolhatunk sós, például sajtos krékert vagy mediterrán ízvilágú aszalt paradicsomos-olajbogyós ropogtatnivalót. Édes kekszeket is vihetünk magunkkal, amelyeket csokival, vaníliával, fahéjjal, zabpehellyel tehetünk még izgalmasabbá.

Bárhogy is döntünk, a legfontosabb, hogy a meleget jól tűrő sütemények, rágcsálnivalók közül válogassunk. 

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!