Mézeskalács tippek és trükkök
2019. december 06.A mézeskalács nem kizárólag a három napos karácsonyi ünnephez tartozó finomság, hanem az adventi időszak egyik elengedhetetlen nyalánksága is. Mutatjuk a trükköket, hogy igazán finomra sikerülhessen!
Sokan félnek hozzálátni az elkészítéshez, pedig néhány fontos szabályt betartva valójában könnyebb, mint gondolnánk.
Az alábbi tippekkel biztos lesz a siker
- A méz miatt nehéznek tűnhet a tészta elkészítése, de semmiképpen se adjuk fel az elején. Ha megbízható helyről származik a receptünk, akkor az elkészítés folyamán előáll majd a megfelelő állag.
- A hozzávalókat mindig alaposan érdemes összedolgozni, hogy működjön a recept.
- A mézeskalács tésztájának kifejezetten jót tesz, ha pihenhet. Hűtőben akár egész éjszakára ott hagyhatjuk, másnap pedig már tudjuk is nyújtani. Az elkészítésnél érdemes ennek megfelelően kalkulálni az idővel.
- A tésztát lisztezett deszkán érdemes nyújtani, mert főleg a méz miatt ragacsosabb lehet. Fontos, hogy kiemelten figyeljünk az arányokra, ne tegyünk túl sok lisztet a tészta alá, mert ez a végeredményt is komolyan befolyásolhatja.
- Amikor kiszúrókat vásárolunk, kerüljük azokat a formákat, melyek túl részletgazdagok, vagy túl keskeny részek is vannak bennük. Egyrészt az ilyen kiszúróból nehezen jön ki a tészta, nem lehet vele szépen dolgozni, másrészt az ilyen kiszúróval készített mézeskalácsok könnyebben el is törhetnek.
- A tésztát 4-5 miliméteresre nyújtsuk legalább, mert ha túl vékony, akkor szintén könnyen törhet.
- A sütőből akkor érdemes kivenni a mézeskalácsokat, amikor még nem kezdenek el pirulni. Igaz, ilyenkor még azt gondolhatjuk, hogy nem sültek meg teljesen, viszont így lesznek igazán finomak.
- Ha gyerekekkel együtt készítjük, díszítjük a mézeskalácsokat, érdemes a díszítéshez dekortollakat használnunk, hiszen azokat ők is könnyen tudják kezelni.
- A kidíszített darabokat szobahőmérsékleten, teljes száradásig hagyjuk pihenni, hogy ne maszatolódjanak el a minták.
- Ha a mézeskalácsokból a fára is szeretnénk díszeket akasztani, akkor még sütés előtt fúrjunk lyukat rájuk. Ezt lehetőleg olyan helyen tegyük, ahol nem túl keskeny a forma.
- Ha puha mézeskalácsokat szeretnénk, tegyünk melléjük a dobozba pár darab almahéjat.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.