Last minute befőzés: ezeket a gyümölcsöket még gyorsan befőzheted
2018. szeptember 12.Most még dúskálunk a finom gyümölcsökben, de érdemes elcsípni az utolsó lehetőséget arra, hogy friss gyümölcsöket tegyünk el télire.
Mit érdemes még befőzni?
Bár még javában tart az indián nyár, a hőmérő higanyszála azért már lejjebb kúszott, így kicsit könnyebben vehetjük rá magunkat, hogy beálljunk a konyhába a lekvárfőző lábosunk mellé. Ugyanis még ilyenkor is találhatunk jócskán olyan alapanyagokat, melyek érdemesek a befőzésre.
Hatalmas boldogság lesz benyúlni a kamrapolcra egy szürke, februári napon és leemelni onnan például egy mélylila színű, fanyarul telt ízvilágú feketeszeder lekvárt. Tehetjük palacsintába, sütikbe, sőt, a feketeszeder lekvár még egyes húsételeknek is kiváló kísérője lehet. De keverhetjük a szedret barackkal is, ennek a két szezonális gyümölcsnek a házasságából különleges ízű lekvár születik. De a szedret akár még dióval is megbolondíthatjuk.
Dér, vagy nem dér?
Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy egyes gyümölcsöket akkor érdemes-e begyűjteni, miután megcsípte őket a dér, azaz a hajnali fagyok beállta után. A csipkebogyó a legtöbbször felhozott példa ezt a témát illetően, ugyanakkor szakemberek azt mondják, az őszi betakarítás a legjobb befőzési szempontból, mert akkor maradhatnak meg leginkább a gyümölcs értékes összetevő. Hecsedlit, azaz csipkebogyót befőzni viszont valóban Zen buddhista feladat, nem leszünk álszentek, kifejezetten türelmes konyhatündérek sportja lehet csak. Már maga a betakarítás sem fájdalommentes, hiszen a növény tüskéi alaposan összekaristolhatják a kezünket, és a begyűjtés után sem lehet igazán fellélegezni, hiszen a gyümölcs feldolgozása is kihívások elé állíthatja a lelkes háziasszonyt. A pucolás és később passzírozás is kemény meló, így tényleg csak az igazán elszántaknak javasolhatjuk. Ha szerencsénk van, piacokon elcsíphetjük ezeket a pimasz kis piros bogyókat, úgy legalább a fáradtságos szedést megspórolhatjuk. Az viszont igaz, hogy a csipkebogyó lekvár a spájzok igazi királynője, aki megküzdött az elemekkel, igazán megérdemli a sikert és az elismerést!
Őszi gyümölcsöket is zárjuk üvegbe!
Bár szezonja lenne, de idén sajnos kevés volt a barack és nektarin is. Ha mégis szívesen befőznénk, ebben az időszakban még próbálkozhatunk vele. És a jó hír: a csipkebogyóval ellentétben a nektarin kifejezetten könnyített pálya, hiszen a hámozásnál itt még a picit szúrós héjjal sem kell megküzdenünk.
Kiváló ez az időszak még almalekvár készítésére is. Bár ritkán gondolunk erre a gyümölcsre lekvár alapanyagként, de érdemes próbálkozni vele. Kísérletező kedvűek akár egy kis sütőtökkel is feldobhatják és máris kész a tökéletes ízvilágú őszi-téli lekvár. De párosíthatjuk az almát a szintén szeozámlis szederrel is, sőt, akár még egy alakbarát verzióival is megpróbálkozhatunk.
És ha már az őszi gyümölcsöknél járunk, véletlenül se felejtsük el a fantasztikus élettani hatásokkal bíró, izgalmas ízű áfonyát sem! Ha sikerül jó árban szereznünk, könnyen lekvárt készíthetünk belőle és egész télen élvezhetjük a kora ősz különleges ízű ajándékát. Joghurtba kanalazva a kicsik is imádni fogják, amikor könnyű uzsonnaként kínáljuk nekik, vagy egy csodás muffinban találkozhatnak vele.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.