Így készíts befőttet!

Dátum 2020. július 29.

A nyár a befőzés időszaka. Érdemes kihasználni ilyenkor a gyümölcsdömpinget, és eltenni télire a kedvenceinket lekvár, dzsem és befőtt formájában. Pár egyszerű befőtt recept cikkünkben.

Zárjuk üvegbe a nyár ízeit!

Nincs is jobb, mint egy zimankós reggelen saját készítésű baracklekvárt kenni a kiflinkre, vagy fűszeres kompóttal megpakolni a zabkásánkat.

Ahogy a házi kenyérsütés, úgy a befőzés sem megy ki soha a divatból. Ha a frissen elkészült lekvárjaink már a kamrapolcon sorakoznak, épp itt az ideje nekiállnunk a befőtteknek. 

Befőttet – avagy kompótot – készíteni egyáltalán nem ördöngösség. Elég, ha pár egyszerű szabályt betartunk, így garantált lesz a siker. Az első és legfontosabb a megfelelő alapanyag. A tökéletes befőttnek szánt gyümölcs érett, de nem puha vagy túlérett, nincsenek rajta hibák, sérülések.

Fontos előkészületek

Jó nem egyszerre letudni a befőttkészítést, hanem szépen haladni, és mindig azt az alapanyagot befőzni, amelynek szezonja van. Ha megvan a fő hozzávaló, jöhet a kiszemelt üvegek előkészítése. Időigényes folyamat, ám még véletlenül se hanyagoljuk el: a nem megfelelően sterilizált üvegben hamar tönkremegy a befőttünk, így oda az alapanyag és a befektetett munka.

Először alaposan, mosogatószeres vízzel mosogassuk el az üvegeket, illetve (ha szükséges) külön a tetőket. Ez azonban még kevés, csírátlanítani, sterilizálni is kell az üvegeket. Kifőzhetjük forrásban lévő vízben (10-15 percen keresztül), ha ezt a módszert választjuk, fontos, hogy az üvegeket teljesen ellepje a víz. Ha megvagyunk, fejjel lefelé tegyük tiszta konyharuhára vagy papírtörlőre, és hagyjuk kicsepegni, megszáradni. Ugyanezt elvégezhetjük sütőben is. Az elmosott, nedves üvegeket szájukkal felfelé tegyük sütőlemezre. Kb. 100 °C-on hagyjuk a sütőben addig, amíg teljesen megszáradnak. Mikrohullámú sütőben ez még rövidebb idő. És természetesen mosogatógépben, rövid programon is sterilizálhatunk. 

Szükséges idő 40-60 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Tippek eltartható befőtt készítéshez

Az előkészületek után jöhet a munka érdemi része! Alapanyagunkat mossuk meg alaposan, ha szükséges, hámozzuk meg, magozzuk ki, daraboljuk fel. Könnyebb lesz megszabadulni a héjtól, ha először kisidőre forrásban lévő, aztán jéghideg vízbe tesszük – például a barackféléket. Klasszikus befőttekhez – sárgabarack, őszibarack, meggy, körte, szilva stb. – a legegyszerűbb Dr. Oetker Befőtt tartósítót használnunk, így ripsz-ropsz meglesz a felöntőlevünk, azaz a szirupunk. A tasak tartalmát elkeverjük cukorral és vízzel, majd felforraljuk. A barnulásra hajlamos gyümölcsöknél ne feledjük el a citromsavat sem, főzzük fel a sziruppal együtt. Ezután mehet bele az előkészített gyümölcs, az újraforrást követően pedig már tehetjük is a tiszta üvegekbe. A felöntőlevet merjük a gyümölcsökre, töltsük teljesen tele az üvegeket, de vigyázzunk, hogy ne csorduljon túl. Végül nincs más dolgunk, mint celofánt tenni az üvegek szájára, majd lezárni. Legalább 5 percre fordítsuk a fejükre az üvegeket, majd szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. Az elkészült befőtteket száraz, hűvös, sötét helyen tároljuk. Ha pedig felbontottunk egy üveget, de nem fogyasztottuk el teljesen a tartalmát, tegyük a maradékot a hűtőszekrénybe. 

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Ízesítve még finomabb

A szirupot érdemes fűszerezni. Adhatunk hozzá vaníliát (vaníliarudat vagy vanillincukrot), fahéjat, csillagánizst, mézet és szegfűszeget, az egész fűszereket nyugodtan belemerhetjük az üvegekbe, jól is fognak mutatni. Ha harmonizál az alapízzel, különlegesebb fűszerezésben, ízesítésben is gondolkozhatunk, ilyen a gyömbér, a borókabogyó, a zöldfűszerek vagy az alkoholok, például a rum, a gin vagy a vodka. Izgalmas végeredményt kapunk, ha magát a cukrot karamellizáljuk. És persze az alapanyagainkat is kombinálhatjuk, például a körtét a szilvával.

A klasszikus befőttek mellett essen pár szó néhány olyan különlegességről, amelyeknek szintén érdemes helyet szorítani a kamrapolcon. Ilyen például a házi ketchup. Ha mi készítjük, garantáltan adalékanyagoktól mentes lesz, ráadásul úgy fűszerezzük, ahogy csak szeretnénk. Felét főzhetjük csípősre is, akárcsak a salsát.

Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Végül jöjjenek a csatnik!

Ezek a zöldséges, gyümölcsös vagy zöldség-gyümölcs kombinációval készült fűszeres-savas finomságok a főételek, azon belül is a húsos fogások remek kiegészítői. Intenzív, telt ízűek, legtöbbször valamiféle ecet (például almaecet, fehér- vagy vörösborecet), hagymák és (zöld)fűszerek, illetve gyakran némi csípős hozzávaló adja meg a karakterüket.

A variációs lehetőségek száma szinte végtelen. Lehet klasszikus vagy formabontó, kompót vagy csatni, fűszeres vagy vegyes gyümölcsös – ahogy szeretnénk. Augusztusban rengeteg gyümölcs (és zöldség) vár arra, hogy befőttes üvegekbe kerüljön. 

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
33 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-06-13
0 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-13
1 Kedvelés

Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák

Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!