Hűsítő italok – készítsük házilag!
2020. július 22.Itt a nyár, itt a hűsítő italok szezonja! Két jó okot is mondunk, hogy miért érdemes gyümölcsös italokat bekészíteni a hűtőnkbe.
A téli időszakra is gondoljunk
Egyrészt betéve tudjuk, hogy a meleg időben különösen oda kell figyelni a megfelelő folyadékpótlásra, ezért jó, ha mindig kéznél van egy nagy kancsó vagy palack frissítő kortyolnivaló. Másrészt már ilyenkor gondoljunk a téli időszakra, és zárjuk üvegekbe a nyári hónapok gyümölcseit! Itt az idő befőzni a kamrába szánt italokat!
Legyen szó szörpökről vagy limonádéról, egy biztos, rengeteg gyümölcs áll rendelkezésünkre. Használjuk ki, és készítsünk változatos frissítőket.
Az örök kedvenc, a málnaszörp
A nyári italokat szánhatjuk azonnali fogyasztásra, de ha a gyümölcsöket befőzzük szörpnek vagy szirupnak, el is tehetjük télire. Utóbbiak közül az egyik legnagyobb klasszikus a málnaszörp. Ezt ittuk már a nagymamánknál is, és biztosan kimondhatjuk: sosem fog kimenni a divatból, hiszen a mai gyerekek ugyanúgy szeretik, mint mi kiskorunkban. Sőt! A málnaszörpöt nemcsak hígítva fogyaszthatjuk, hanem öntetként vagy túrókrémhez keverve a desszertjeinket is feldobhatjuk vele. A málna mellett próbáljunk ki idén valami különlegeset is! A gyömbérrel ízesített dinnyeszirup maga a palackba zárt nyár, ihatjuk szörpként, de bólékhoz vagy más alkoholos italokhoz is felhasználhatjuk.
Ha végeztünk a befőzéssel – vagy csak épp tikkasztó meleg az idő –, jöjjön egy pohár jól megérdemelt hűsítő ital! Víz, cukor és gyümölcsök – egy egyszerűbb recepthez nem kell sok hozzávaló. Bár a citromos-mentás limonádé is nagyon jól tud esni a hőségben, de nyugodtan legyünk kreatívak: limonádét más gyümölcsökből is készíthetünk. Legyen mondjuk áfonyából? Vagy meggyből? Ízesítsük citrusokkal, hogy igazán friss ízvilágúak legyenek.
Használjuk ki a nyári gyümölcsök széles választékát
Hűsítő italt vegyes gyümölcsökből is keverhetünk, szuper választás a málna, a szeder, az őszi- és kajszibarack vagy a szilva. Hűtőszekrényben hosszabb ideig eltartható, így nagyobb mennyiséget is készíthetünk egyszerre.
Nincsen nyár kerti bulik, sütögetések nélkül. Ha családi, baráti összejövetelt tervezünk, ne feledkezzünk el az italokról sem! Készítsünk alkoholmentes és alkoholos változatokat is, akár egyféle gyümölcsből két verziót. Alkoholos italok esetén válasszunk a gyümölcsök mellé nyárias alkoholféléket, például könnyű borokat és pezsgőt, proseccót. A már említett dinnye pezsgővel és fehérborral feldobva az esti buli fénypontja lehet. A bóléhoz más gyümölcsöket is tehetünk, a sárga- és cukordinnye remekül harmonizál a sárgabarackkal.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.