Fókuszban a ribizli
2019. július 03.Pici, guruló, piros, pikáns golyóbisok. A ribizli nincs mindig reflektorfényben, pedig igazán kár lenne hanyagolni ezt a hatékony C-vitamin bombát!
Számos helyen elterjedt
Persze érthető, hogy nem feltétlenül magas a népszerűségi indexe, hiszen viszonylag macerás kezelni.
A fürtökről a bogyókat egy villa segítségével tudjuk könnyebben lefejteni.
A ribizli a ribiszke- vagy köszmétefélék családjának tagja, ám ha azt halljuk: “vadegres”, akkor is a ribizliről van szó. Latin neve Ribes rubrum, melyből az első, a nemzetségnév arab eredetű. Ez a vidám, piros bogyós gyümölcs az északi félgömb mérsékelt éghajlatú tájain mindenhol elterjedt, a mintegy 150 fajta között még az Andokban élő ribiszkék is ismertek.
Vitaminokban gazdag, jó ízű gyümölcs
A botanikai név második tagja annyit tesz: piros, ami nem meglepő, hiszen pont a csodálatos színe az egyik legszembetűnőbb jellemzője, bár, a fehéres színű bogyókat termő változatot is ehhez a fajhoz sorolják. Középhegységi tájakon olykor vadon is terem, de kerti bokorként jellemzőbb. Feltételezések szerint Magyarországon nagyjából a XVII. századtól vált kedvelt kerti cserjévé.
Nagyobb mennyiségben a Duna-kanyarban és környékén, valamint a Nyugat-Dunántúlon termesztik.
A ribizlit korábban skorbut ellen is alkalmazták, hiszen sok C-vitamint tartalmaz, 100 grammja mintegy 30-40 mg-ot. De találhatunk még benne B1-, B2-, B6-, valamint E-vitamint is nem kis mennyiségben.
Persze a rengeteg vitaminjának akkor vehetjük igazán hasznát, ha nyersen fogyasztjuk, de isteni íze miatt akkor is jól járhatunk vele, ha befőzzük vagy sütemények készítésénél használjuk fel.
Fagyasztva tovább tárolható
Miután a ribizli eléggé savanykás gyümölcs, valamivel több cukrot kell használnunk a feldolgozásakor, ám ügyeljünk arra, hogy ne cukrozzuk túl, mert akkor a hatás inkább émelyítő lehet.
Ha be szeretnénk főzni, tartsuk szem előtt, hogy a ribizli nem tárolható sokáig.
Hűtőben két-három napig áll el, de megtisztítva akár le is fagyaszthatjuk és szezonon kívül is isteni desszerteket készíthetünk majd belőle.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!