Fókuszban a ribizli

Dátum 2019. július 03.

Pici, guruló, piros, pikáns golyóbisok. A ribizli nincs mindig reflektorfényben, pedig igazán kár lenne hanyagolni ezt a hatékony C-vitamin bombát!

Számos helyen elterjedt

Persze érthető, hogy nem feltétlenül magas a népszerűségi indexe, hiszen viszonylag macerás kezelni.

A fürtökről a bogyókat egy villa segítségével tudjuk könnyebben lefejteni.

A ribizli a ribiszke- vagy köszmétefélék családjának tagja, ám ha azt halljuk: “vadegres”, akkor is a ribizliről van szó. Latin neve Ribes rubrum, melyből az első, a nemzetségnév arab eredetű. Ez a vidám, piros bogyós gyümölcs az északi félgömb mérsékelt éghajlatú tájain mindenhol elterjedt, a mintegy 150 fajta között még az Andokban élő ribiszkék is ismertek.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Vitaminokban gazdag, jó ízű gyümölcs

A botanikai név második tagja annyit tesz: piros, ami nem meglepő, hiszen pont a csodálatos színe az egyik legszembetűnőbb jellemzője, bár, a fehéres színű bogyókat termő változatot is ehhez a fajhoz sorolják. Középhegységi tájakon olykor vadon is terem, de kerti bokorként jellemzőbb. Feltételezések szerint Magyarországon nagyjából a XVII. századtól vált kedvelt kerti cserjévé.

Nagyobb mennyiségben a Duna-kanyarban és környékén, valamint a Nyugat-Dunántúlon termesztik.

A ribizlit korábban skorbut ellen is alkalmazták, hiszen sok C-vitamint tartalmaz, 100 grammja mintegy 30-40 mg-ot.  De találhatunk még benne B1-, B2-, B6-, valamint E-vitamint is nem kis mennyiségben.

Persze a rengeteg vitaminjának akkor vehetjük igazán hasznát, ha nyersen fogyasztjuk, de isteni íze miatt akkor is jól járhatunk vele, ha befőzzük vagy sütemények készítésénél használjuk fel.

Szükséges idő 40-60 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Fagyasztva tovább tárolható

Miután a ribizli eléggé savanykás gyümölcs, valamivel több cukrot kell használnunk a feldolgozásakor, ám ügyeljünk arra, hogy ne cukrozzuk túl, mert akkor a hatás inkább émelyítő lehet.

Ha be szeretnénk főzni, tartsuk szem előtt, hogy a ribizli nem tárolható sokáig.

Hűtőben két-három napig áll el, de megtisztítva akár le is fagyaszthatjuk és szezonon kívül is isteni desszerteket készíthetünk majd belőle.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!