Édesítés másképp?

Egyre többen használnak a hagyományos fehér cukor mellett alternatív édesítőszereket. De vajon milyen szabályokat kell betartani, hogy a végeredmény valóban ínycsiklandóan finom legyen?

A kristálycukrot napjainkban már nagyon sokféle helyettesítővel ki lehet váltani. Viszont fontos tudni, hogy nem minden esetben cserélhető le. A kristálycukor a süteményekben ugyanis nem kizárólag édesítő funkciót tölt be, valamennyi élesztő hatása is van, mivel levegővel dúsítja a tésztákat, továbbá az ételek nedvesség tartalmával is kapcsolatba hozható.

Cukor alternatívák

Aszalt gyümölcsök

A cukor kiváltására vagy kiegészítésre jó szolgálatot tehetnek az aszalt gyümölcsök. Ha ezeket használjuk, fontos tisztában lenni azzal, hogy erősen befolyásolják a sütemények ízét. Elsősorban kelesztés nélküli süteményekhez ajánlott a használatuk.

Xilit

A szintén népszerű xilit vagy xilitol glikémiás indexe nagyon alacsony, ezért sok diétába jól beilleszthető. Állagában hasonlít a kristálycukorhoz. Nagy mennyiségben fogyasztva azonban hashajtó hatása lehet.

Adagolás: édesítő ereje valamivel erősebb, mint a kristálycukoré, nagyjából 70 g xilit helyettesít 100 g cukrot.

A kristálycukorral ellentétben a xilitet az élesztőgomba nem képes cukorként elfogyasztani, ezért nem alkalmas kelt tészták készítéséhez, továbbá karamellizálásra is alkalmatlan.

Fontos: a xilitet jól zárjuk el a háziállatoktól, ha vannak otthon, mert számukra életveszélyes lehet a fogyasztása, ugyanis kis mennyiség is súlyos vércukorszint süllyedést idézhet elő náluk.

Eritrit

Az eritrit a xilitolhoz hasonló cukoralkohol, viszont mivel kevésbé édes, többet kell belőle használni, mint a kristálycukorból. Mivel az inzulintermelésre nincs hatással a glikémiás indexe nullának tekinthető, így cukorbetegek számára is alkalmas.

Míg a nyírfacukor okozhat emésztési problémákat az arra érzékenyeknél, az eritrit esetében ettől nem kell tartanunk. Eredeti formájában viszonylag nehezen oldódik fel, ezért sütés előtt érdemes aprítóval, vagy kávédarálóval porítani.

Adagolás: nagyjából 130 gramm eritrit felel meg 100 gramm cukornak.

Sztívia

Kalóriatartalma és glikémiás indexe egyaránt 0, így cukorbetegek is fogyaszthatják. Számos jótékony egészségügyi hatása miatt a sztívia kiváló cukorhelyettesítő lehet azoknak, akiket jellegzetes mellékíze nem zavar. Sokféle formában hozzá lehet jutni, vásárolhatunk őrölt levelet, tablettát, cseppeket, de akár otthon, magunknak is termeszthetjük.

Adagolás: ha cseppeket használunk, akkor négy csepp sztívia felel meg egy teáskanál cukornak, ha pedig port használunk, úgy számolhatunk, hogy egy teáskanálnyi adag ugyanannyi cukornak felel meg.

KAPCSOLÓDÓ CiKKEK

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!