Az ezerarcú kalács

Korábbi cikkeinkben már bemutattuk, hogyan készül a tökéletes élesztős tészta, illetve hogyan készíthetünk mutatós fonatokat belőle. Az alábbiakban pedig mutatunk pár ötletet, miként dobhatjuk fel az egyszerű kalács tésztát.

Variációk kalácsfonásra

A kalács a legismertebb ünnepi tésztaételek egyike, több mint hat évszázada nem hiányozhat a lakodalmi, karácsonyi és húsvéti ünnepi asztalokról. Formája változatos, ismertek a különböző technikákkal fonott, vagy kerek verziók is.

Kreatív kalácsfomák

A 19. század végéig a kalács tésztája megegyezett a házikenyérével. Mind a mai napig használatosak olyan receptek, amelyekben a kalácsnak csak a formája tér el a kenyérétől, a tésztájuk azonban ugyanaz.

Az elmúlt 100 évben azonban a kalács receptje folyamatos változásokon ment keresztül, a hozzávalók közé pedig bekerült a tej, a tojás és az élesztő is. Az így készült fenséges tésztából gyakran készült apró, töltelékes kelt tészta, buktaféle és hosszú, mákos és diós rúd is - mindezek ugyanakkor nem azonosak a szó “klasszikus” értelmében vett kaláccsal. 

Különféle töltelékekkel ízletesebb 

A modern gasztronómia szerencsére ennél szabadabban kezeli a fogalmakat és hála a sok kreatív receptkészítőnek, fejlesztőnek és háziasszonynak, manapság már számtalan variációval találkozhatunk. 

A tészták, formák tárháza olyan színes, hogy mindenki megtalálhatja a neki leginkább tetsző receptet. Ha valami extra gyümölccsel dobnánk fel a kalácsot, a tésztához igazán jól passzol a citrom, az alma, de még az áfonya is. 
A variációk sora szinte kimeríthetetlen: bolondíthatjuk pudinggalmogyoróval, vagy akár készíthetünk kis kalácskoszorúkat is, amik az asztal díszévé is válhatnak.

KAPCSOLÓDÓ CiKKEK

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!