Sütésre fel! - alapkellékek kezdőknek
2019. május 08.Azoknak, akik még csak most kezdenének hozzá a sütéshez, elsőre komoly kihívásnak tűnhet a rengeteg recept és elkészítési mód között eligazodni.
A legfontosabb ezközök sütéshez
Hogy megalapozzuk a sikert, segítségképpen összeszedtük azokat az eszközöket, amelyekkel bátran neki lehet vágni ennek az édes végkimenetellel kecsegtető tevékenységnek. Ha szívesen ugrunk fejest a sütik színes és kreatív világába, akkor pár alap eszközre mindenképpen szükségünk lesz.
Ezek közé tartozik a gyúródeszka és a sodrófa. A gyúródeszkát elhagyhatjuk, ha van egy viszonylag nagy felületű, könnyen tisztítható munkalapunk - persze van pár alapanyag, amihez mindenképpen érdemesebb deszkát használni, hogy a pulton ne keletkezzenek levakarhatatlan foltok.
Ha nem fér el deszka a konyhánkban, de a pultot is féltjük, használhatunk szilikonos nyújtófelületeket is.
Eszközök, amiket csak sütikhez használjunk
A tészták összeállításhoz jól jön egy közepes méretű keverőtál, és egy olyan keverőkanál, melyet csak a sütikhez használunk. Így elkerülhetjük, hogy a fakanálról a sütinkbe vándoroljon a tegnapi pörkölt hagymájának íze.
Jól jöhet még a sütéshez a szilikonból készült spatula is. Könnyen kivajazhatjuk vele a tepsit, keverhetjük a finomabb tésztákat.
Keverőtálból érdemes gumis aljút választani, mert ezek nem csúsznak el az asztalon miközben összedolgozzuk a tésztánkat.
Ha készletet veszünk, egy három darabos összeállítással már jól boldogulhatunk, könnyen ki tudjuk mérni bennük a különböző hozzávalókat.
A biztos sikerhez szükséges eszköz, a mérleg
A habverő szintén alapkellék, jó ha van belőle kézi és gépi is. Bár az elektromos habverő is alapkelléknek tekinthető, vannak olyan receptek, amelyekhez kifejezetten a kézi változatra lehet szükség. A konyhai robotgép dagasztó spirálja is hasznos eszköz, keményebb tésztáknál alkalmazzuk bátran!
Az alapkellékeknél nagyon fontos megemlíteni a konyhai mérleget is.
A tepsik és sütőformák kiválasztásánál már érdemes előre átgondolni, jellemzően milyen sütiket szeretnénk sütni és hány emberre. Ennek megfelelően gazdaságosan össze tudjuk állítani a kezdőkészletünket.
Kezdésnek ennyi eszközzel bele lehet fogni a sütésbe, egy idő után pedig ki fog kristályosodni, milyen eszközökre lehet még szükségünk, így bármikor, akár apránként is építhetjük a konyhai eszközeink tárházát.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.