Pudingok és krémek
Tippek és trükkök a tökéletes desszertek elkészítéséhez.
Amennyiben el szeretnénk kerülni a főzőpudingok fölének kialakulását, helyezzünk fóliát a még forró pudingra. A puding állaga így lágyabbá válik.
A főzőpudingot az elkészítés után ne kóstolgassuk többször ugyanazzal a kiskanállal, mert ezáltal a puding felhígul, folyóssá válik. Az emberi nyál egy olyan keményítő lebontó enzimet (amiláz) tartalmaz, amely már kis mennyiségben is vizes állagúvá teheti a pudingot.
A pudingok elkészítéséhez a gyorsabb felmelegedés érdekében használjunk szobahőmérsékletű tejet.
Ízlések és pofonok, azonban a zsírosabb tejjel teltebb ízhatást érhetünk el.
A kész pudingot a szobahőmérsékleten hagyjuk hűlni a tálkákban/poharakban, majd tegyük a hűtőszekrénybe. Amennyiben kevergetve szeretnénk hűteni, a puding szerkezete megbomlik és lágyabb puding lesz a végeredmény.
Egy mikrohullámú sütőhöz való nagyobb tálba (lehet üveg is) öntsük a pudingport és az ízlés szerinti cukrot. Mérjük ki az 500 ml tejet és ebből kb. 6 evőkanállal tegyünk a porhoz és keverjük csomómentesre, majd a maradék tejet is adjuk hozzá és keverjük el. Tegyük a mikrohullámú sütőbe és 600 W-on kb. 6-7 perc alatt elkészítjük a pudingot. 2 percenként kézi habverővel erőteljesen keverjük meg.
Kérjük, vegye figyelembe saját mikrohullámú sütője tulajdonságait.
A tej nem ég le, ha a puding főzése előtt az edényt hideg vízzel kiöblítjük vagy a szükséges cukor felét az edény aljában eloszlatjuk és utána öntjük rá a tejet (ne keverjük meg!), majd úgy forraljuk fel. A cukor, ami csak lassan olvad fel a tejben, megakadályozza a leégést.
A formákat használat előtt hideg vízzel öblítsük ki, majd a formában kihűlt pudingot legalább 3-4 órára tegyük hűtőszekrénybe. Mielőtt kifordítjuk, a forma oldalánál kicsit mozgassuk meg a pudingot, hogy biztosan elváljon a forma falától.
Bármelyik növényi tej alkalmas a puding főzéséhez. Azonban tudni kell, hogy ezekkel elkészítve színe és íze is változhat a megszokott pudingnak.
200 ml tejszín és 300 ml tej használatával pudingunknak még intenzívebb, teltebb ízhatása és krémes állaga lesz.
A desszertek díszítésénél a friss gyümölcs használata látványossá és vonzóvá teszi a készítményeinket. A díszítéshez mindig olyan gyümölcsöt válasszunk, ami színben és ízben jól társítható a készítendő édességgel. Ezeket a gyümölcsöket csak tálalás előtt néhány perccel készítsük el, így megelőzhető az esztétikai romlás.
Készíthetünk például eperlegyezőt. Ehhez az epret szárától kezdve vékony szeletekre vágjuk úgy, hogy a gyümölcs egészben maradjon, majd óvatosan legyező alakúra nyomjuk. Nagyon egyszerű és mutatós, ha a málnát, valamint a szedret porcukorral vékonyan meghintjük és mentalevelet is használunk a díszítésükhöz.
Ha cseresznyét vagy meggyet tisztítás (mosás) után félig kristálycukorba mártjuk, akkor igen előkelő dísze lehet desszertünknek.
Különböző ízű pudingokat rétegezhetünk is, ilyenkor egy-egy réteg ráöntése között várjunk néhány percet, nehogy összekeveredjen a két különböző puding.
Főzzünk egy csokoládé és egy vaníliaízű pudingot. Kanalanként tegyük egy tálba, vagy formába, majd egy villával spirál alakban keverjük át. Ez létrehozza a márványos hatást
A pudingport a leírás szerint, de csak 350 ml tejjel főzzük meg, majd hűlni hagyjuk. Közben 250 g margarint és 150 g porcukrot habosra keverünk, a kihűlt pudingot hozzáadjuk és alaposan elkeverjük. A krémmel nemcsak megtölthetjük, de bevonhatjuk és díszíthetjük is tortánkat.
Gyümölcsös íze érdekében tej helyett alma- vagy multivitaminlével készítsünk vaníliaízű pudingot, s rétegezzük gyümölccsel. Ez a pudingnak más megjelenést ad. Próbálja ki a gyümölcsös csíkos receptet.
A krémporok felveréséhez és a megfelelő állag eléréséhez elengedhetetlen a hűtött tej használata.
1/3-ad arányban ajánljuk helyettesíteni a tejet. Például, amennyiben a desszerthez 600 ml hideg tej hozzáadása szükséges, használhatunk 200 ml hideg habtejszín + 400 ml hideg tej keverékét is a felveréshez. A kész krémünk masszívabb és teltebb ízű lesz.
A feltűntetett keverési időt mindig tartsuk be, mert a keverékben lévő emulgeálószerek csak ennyi idő alatt tudnak megfelelő stabilitást adni.
Az olyan desszertek, amiknek a hozzávalói hőkezelés nélküli nyersanyagokat tartalmaznak, mint pl. tejszín, túró, joghurt, tej, stb. tálalásig mindenképpen tartsuk hűtőben, s a maradékot rögtön tegyük vissza. Ha így járunk el, akkor biztonsággal 1-2 napig lesznek fogyaszthatók.
A hőkezelés elősegíti az eltarthatóságot. Ezeket a süteményeket hűtőszekrényben, akár 2-3 napig is eltarthatjuk.
Mind a gyümölcsöt, mind a kakaót minden esetben csak tálalás, fogyasztás előtt tegyük a hűtőből kivett desszertre. Amennyiben a gyümölcsöt már az elkészítés után rátesszük, belesüllyedhet, illetve levet ereszthet a desszert tetején, ugyanakkor a kakaópor pedig bevizesedhet.
Desszertek kikeverésénél előbb tegyük a kimért tejet a keverőedénybe, majd utána a port. Süteményeknél előbb keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd ehhez keverjük a nedveset.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.