Kísérletezz bátran! - akár új alapanyagokkal is!

Dátum 2019. április 26.

Mutatjuk, mi mindenre érdemes figyelni! Sokszor ódzkodunk az új alapanyagoktól, és félve használjuk őket. Most összegyűjtöttünk pár hasznos tippet ahhoz, hogy ti is bátrabban nyúlhassatok ezekhez az összetevőkhöz.​

Napjainkban szinte követhetetlen számú diéta létezik, sokan ráadásul nem feltétlenül divatból, hanem kényszerből igazodnak valamelyikhez.

Bátran kísérletezzünk új alapanyagokkal

Természetesen, ha nem is muszáj valakinek egy adott diétát követni, akkor is érdemes körülnézni a receptek között és a boltok polcain, hogy melyek azok az alapanyagok, amikkel akár csak alkalmanként feldobhatjuk a süteményeket, kipróbálhatunk egy-egy alak, vagy egészségbarátabb verziót is valamilyen receptből.

Álljon bármilyen indok kísérletező kedvünk hátterében, egy dolog biztos: ilyenkor jellemzően új, ismeretlen alapanyagok kerülnek a konyhába, melyek használatára nem mindig érvényesek a korábban már megszokott praktikák.

Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
34 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Keressünk recepteket az alternatív alapanyagokhoz

Ma már számtalan féle lisztet találhatunk: teljes kiőrlésű, gluténmentes, manióka vagy éppen főzőbanán liszt - ezeket már mind levehetjük az áruházak polcairól.

Az egyik legfontosabb tanács talán az összes alternatív alapanyagra vonatkoztatva, hogy soha ne próbáljunk meg ugyanabból az alapreceptből, ugyanazokkal az arányokkal dolgozni, amit egy adott süteményhez korábban használtunk.

Eleinte keressünk olyan recepteket, amelyek kifejezetten ezzel a hozzávalóval készülnek, amíg ki nem ismerjük azt.

Sok liszt több folyadékot vesz fel, egyes lisztek viszont épp ellenkezőleg, sokkal szárazabb, “törősebb” tésztát eredményezhetnek.

Ha egy receptben többféle lisztet ajánlanak, azt is érdemes megfogadni, mert többnyire ezek a receptek úgy vannak összeállítva, hogy a lisztek együttes tulajdonságai fogják azt az eredményt adni, amit a recept ígér.

Fontos az adagolásra vonatkozó tájékoztatás

Az édesítőszerekkel kapcsolatban is fontos megfogadni az alaptanácsot: figyelmesen olvassuk el, mit írnak a csomagoláson a használatukról, ugyanis itt biztosan találunk az adagolásra vonatkozó hiteles instrukciókat.

Az édesítőszerek nagy része édesebb, mint a hagyományosan használt kristálycukor, ezért ha ugyanazt a mennyiséget használjuk, amit a hagyományos receptben tennénk, akkor süteményünk szinte biztosan túl édes lesz.

Bizonyos édesítőszereknél a mellékízzel is számolnunk kell: nagyon változó lehet, hogy ki minek tolerálja jobban az ízét. Van, aki kifejezetten kedveli például a sztívia jellegzetes mellékízét és van, akit a világból ki lehet kergetni vele. Ugyanakkor ügyes fűszerezéssel sok mellékízt semlegesíteni lehet.

Az új alapanyagok elsőre szinte mindig furcsák, de kis gyakorlattal elsajátítható a használatuk, és ha már rutint szerzünk a kezelésükben, akkor ezekkel is isteni sütiket készíthetünk a család esetleg diétázó, vagy egy különleges étkezési irányzatot követő tagjai számára.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!