Kajszit a sütibe!

Dátum 2019. július 12.

A sárgabarack csodálatosan szép, illatos és zamatos gyümölcsünk. Ne csak lekvárt főzzünk belőle, hiszen isteni süteményreceptek széles tárháza közül válogathatunk.

Különleges ízvilágú gyümölcs süteményekhez

Nem csoda, hogy a kajszi népszerű, hiszen íze a napfényt idézi, ízvilágát tekintve pedig különleges az édesnek és a savanyúnak ez az egyedi kombinációja.  

A magyar konyha ki is aknázza ezt, hiszen sok klasszikus receptünkben, például a zserbószeletben vagy a máglyarakásban is ez az isteni gyümölcs szerepel.

Már a Monarchia idején is kedvelt alapanyag volt, gondoljunk csak a semmihez nem hasonlítható Sacher-tortára.

Sőt! A klasszikus lekváros palacsinta is igazából kajszilekvárból az igazi.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Vitaminokban gazdag gyümölcs

A kajszibarack legnagyobb mennyiségben Anatólia északkeleti részén terem, bár alapvetően Kínából származik. 

A neve viszont mégis török eredetű, ami nem meglepő, hiszen a Kárpát-medencébe a törökök hozták be.  A gyümölcs neve törökül ma is kayisi.

A- és C-vitaminban igen gazdag. Akár pár szem gyümölccsel fedezhető a napi A-vitamin szükségletünk.

Energiatartalma alacsony, egy átlagos szem nagyjából csak 30 kalóriát tartalmaz.

A gyümölcsnek két meghatározható és jól elkülöníthető fajtája van: a kisebb méretű, világosabb színű rózsakajszi és a nagyobb méretű, sötétnarancs színű magyar kajszi.

Szükséges idő 20-40 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Hogyan érdemes gyümölcsöt választani

Amikor gyümölcsöt választunk, megtéveszthet minket a színük. Egyes fajták ránézésre pirospozsgásak, szemet gyönyörködtetőek, de tudunk kell, hogy ez fajtajelleg, ez a szín még az érés előtt kialakul.

Válasszunk inkább a gyümölcs állaga és illata alapján. A jó választás tényleg fontos, mert az éretlenül leszedett sárgabarack már nem fog “beérni”, ugyanis a gyümölcsnek nincs utóérése, így sajnos kemény és savanyú marad.

A barackot érdemes mielőbb elfogyasztani, a hűtőt nem igazán szereti, ellenben fagyasztani jól lehet. A legjobb aznap fogyasztani, vagy feldolgozni, amikor vásároltunk.

Extra tipp: ha nem akarjuk, hogy a gyümölcsök eláztassák egy sütemény, torta tetejét, a tisztított, ám héjas részt helyezzük a tésztára.

Élvezzük ki a szezonját, próbáljunk ki különböző fajtákat és új recepteket!

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!