Kajszi, őszi, nektarin - a fantasztikus hármas
Az ízletesen zamatos barack több fajtája is elérhető itthon. De vajon mi a különbség közöttük?
Barackok fajtái
Ha nagyvonalakban szeretnénk átfogó képet kapni a barackról, elmondhatjuk, hogy a rózsafélék családjába tartozik és fán terem. Két régebbi fajtájának, azaz az őszi és a sárgabaracknak is magas, mintegy 85-90% a víztartalma, ásványi anyagokban és vitaminban gazdagok.
Kajszi
A sárga vagy kajszibarack termése gömbölyded, héja finom, bársonyos. Közép Ázsiából vagy Kínából származik. Kitűnő folsav forrás, továbbá béta-karotinban, B3, C és A vitaminban is gazdag. Említésre méltó még kálium, kalcium, kén és foszfor tartalma is.
A kajszinak a magja is értékes, olajat sajtolnak belőle. Felhasználják a szépségiparban és étkezési célokra is: a cukrászüzemekben marcipán helyettesítésére szolgáló, úgynevezett perszipánt állítanak elő. És ami számunkra talán a legfontosabb: a kajszi gyümölcslevek, lekvárok, befőttek közkedvelt alapanyaga is egyben.
Őszi
Ízélményben az őszibarack sem marad el „sárgábbik” társától. Rostjai és pektin tartalma segítik az emésztést, a lédús gyümölcsnek pedig magas a C és B vitamin, valamint niacin tartalma, emellett optimális a kálium-nátrium aránya is. Amikor szállítjuk, érdemes figyelni arra, hogy igen könnyen megnyomódhat.
Nektarin
A kopasz barack, azaz a nektarin szőrtelenségét egy gén hiányának köszönheti. Értékében éppoly pozitív, mint szőrösebb társai, ám mindössze 60-70 éves múltra tekinthet vissza.
A nektarin valójában az őszibarack egyik változata, mely kora nyártól késő őszig megtalálható a zöldségesstandokon.
Társaihoz hasonlóan jelentős mennyiségű káliumot, A- és B-vitamint tartalmaz, de szeléntartalma sem elhanyagolható.